Με τη φιλοδοξία να δημιουργηθεί ένα νέο κύτταρο πολιτισμού στο κτήριο της πρώην Γαλλικής Σχολής, το οποίο λειτουργώντας συμπληρωματικά με το νέο αρχαιολογικό μουσείο και το σπίτι -μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου θα δώσουν μια νέα δυναμική στην περιοχή της Χαλέπας, παρουσιάστηκε την Παρασκευή η μουσειολογική μελέτη για το Mουσείο Λαογραφίας και Εξέλιξης της Τεχνολογίας που έχει δρομολογήσει το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος “Ελευθέριος Βενιζέλος”, το μουσείο στοχεύει αφενός να αναδείξει τις λαογραφικές συλλογές της ΙΛΑΕΚ και της Ελένης Φραντζεσκάκη και αφετέρου να φωτίσει πτυχές της τεχνολογικής εξέλιξης και έρευνας που διεξάγει ως εκπαιδευτικό και ερευνητικό ίδρυμα.
Το μουσείο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εκθεσιακούς χώρους για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, συνεδριακούς χώρους, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη και χώρους συντήρησης των εκθεμάτων, γραφεία, αποθήκες, αναψυκτήριο κ.ά.
Η έκθεση θα διαρθρώνεται σε ενότητες (παραδοσιακά επαγγέλματα, δημόσιος και ιδιωτικός βίος κ.ά.) ενώ η τεχνολογία θα αποτελεί το όχημα που θα μεταφέρει τον επισκέπτη από το χθες στο σήμερα και το αύριο. Παράλληλα, θα υπάρχουν χώροι που θα αναδεικνύεται η σύγχρονη έρευνα που διεξάγει το Πολυτεχνείο, ενώ θα αξιοποιούνται και οι νέες τεχνολογίες μέσα από οπτικοακουστικά εκθέματα, εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας κ.ά.
Η μελετήτρια – αρχιτέκτων μηχανικός Δέσποινα Τσάφου μιλώντας στους δημοσιογράφους επεσήμανε ότι στόχος της μελέτης ήταν να διατηρηθεί η εκπαιδευτική ιδιότητα της πρώην Γαλλικής και μετέπειτα Αρχιτεκτονικής Σχολής και να αποτελέσει έναν πόλο έλξης για τους επισκέπτες της πόλης των Χανίων.
«Η λαογραφία με την τεχνολογία θα παντρεύονται μέσα από την τεχνολογική εξέλιξη. Για παράδειγμα θα βλέπει ο επισκέπτης ποια ήταν τα αγροτικά μηχανήματα – εργαλεία τα παλιά χρόνια και πως φτάσαμε στο σήμερα ή πως ήταν η τέχνη της υφαντικής και πως φτάσαμε στο σήμερα», επεσήμανε η κα Τσάφου.
Εκ μέρους του αρχιτεκτονικού γραφείου Σύνθεση και Έρευνα ΕΠΕ που ανέλαβε να εκπονήσει τη μελέτη η αρχιτέκτων – μηχανικός Μαρκέλλα Φιντικάκη τόνισε ότι φιλοδοξία της μελέτης είναι να δώσει μια νέα πνοή σε ένα σημαντικό για τα Χανιά κτιριακό απόθεμα.
Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βαγγέλης Διαμαντόπουλος ανέφερε ότι το επόμενο βήμα είναι να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, ύψους περίπου 150.000 ευρώ, για την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής και στη συνέχεια να ενταχθεί το έργο σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την υλοποίηση του έργου.
«Έχουμε κάνει κάποιες νύξεις στην Περιφέρεια Κρήτης, η οποία χρηματοδότησε και τη μουσειολογική μελέτη, για να χρηματοδοτήσει και τη μελέτη εφαρμογής. Από ό,τι έχω συζητήσει με τον κ. Περιφερειάρχη αυτό είναι κάτι που θα εξεταστεί και θέλω να πιστεύω ότι θα μπορέσει να ενταχθεί για να γίνει και το επόμενο βήμα», δήλωσε ο κ. Διαμαντόπουλος.
Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσε ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης που την περίοδο που ήταν πρύτανης στο Πολυτεχνείο είχε ξεκινήσει η προσπάθεια για τη δημιουργία του μουσείου. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος σήμερα γιατί βρισκόμαστε ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην αξιοποίηση του ιστορικού κτηρίου της πρώην Γαλλικής Σχολής», τόνισε ο κ. Διγαλάκης. Υπενθύμισε ακόμα ότι ο περιφερειάρχης Κρήτης έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει όχι μόνο τη μελέτη εφαρμογής αλλά και την υλοποίηση του έργου, ενώ υπογράμμισε ότι ο ίδιος θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.
Μπράβο στη πρωτοβουλια για την δημιουργία επίσημου Λαογραφικου Μουσειου στο κτίριο της Γαλλικης Σχολης στη Χαλεπα!!!!!!!!!!
Θα φροντίσουν και για πάρκινγκ ή οι επισκέπτες θα παρκάρουν όπου βρουν; Γιατί καλά τα μουσεία στη Χαλέπα αλλά αν δεν φροντίσουν και για πάρκινγκ, τι το καλό θα προσφέρουν τελικά, στην περιοχή, εκτός από κυκλοφοριακό και θόρυβο; Εκτός κι αν πιστεύουν ότι οι επισκέπτες θα έρχονται μόνο με το αστικό ΚΤΕΛ…