Τη νέα πρότασή του, µε έντονα πολιτιστικά και εικαστικά στοιχεία, παρουσίασε χθες το απόγευµα το “Μουσείο Σχολικής Ζωής” στα Νεροκούρου.
Η εκ των ιδρυτών του Μουσείου εκπαιδευτικός Μαρία ∆ρακάκη ξενάγησε τον κόσµο στην υπό προετοιµασία έκθεση, παρουσιάζοντας αναλυτικά όλες τις νέες και καινοτόµες δράσεις που αναπτύσσει ο οργανισµός. Παράλληλα όµως δεν έκρυψε και την πικρία της για το ότι ο ∆ήµος Χανίων στον οποίο και υπάγεται το Μουσείο δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του.
Μιλώντας στα “Χ.ν.” η κ. ∆ρακάκη τόνισε πως η χθεσινή ξενάγηση ήταν επί της ουσίας «µια ανοιχτή πρόσκληση προς οποιοδήποτε πολίτη, παλιούς και νέους φίλους του Μουσείου που αναρωτιούνται που βρίσκεται και τι κάνει . Βρεθήκαµε εδώ για να µοιραστούµε ιδέες, σκέψεις, και κυρίως ο κόσµος να βιώσει αυτό που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόµα. Μια νέα πρόταση, µε καινοτόµα χαρακτηριστικά, που χωρίς να χάνεται ο στόχος της διάσωσης και ανάδειξης τεκµηρίων της εκπαιδευτικής κληρονοµίας, επιστρατεύει τον εικαστικό κώδικα τα χρώµατα, τις γραµµές, τα σχήµατα, το φως, τη σκιά. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να προσεγγίσει το βλέµµα όλων των ανθρώπων ακόµα και αυτών που δεν έχουν εξειδικευµένη σχέση µε την τέχνη ή δεν είχαν σχέση ποτέ µε ένα µουσείο. Και να υπενθυµίσω πως το Μουσείο υπηρετεί τις αρχές της πολιτισµικής δηµοκρατίας, δηλαδή την ισότιµη πρόσβαση όλων των ανθρώπων στα αγαθά του πολιτισµού ».
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
ΓΙΑ ΤΟ ∆ΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Αναφορικά µε την στήριξη του ∆ήµου Χανίων στο “Μουσείο” η κ. ∆ρακάκη επισήµανε αρχικά πως «έχει προηγηθεί η κατάργηση της ΚΕΠΠΕ∆ΗΧ – ΚΑΜ, του κοινωφελούς οργανισµού που το Μουσείο είχε περάσει µε απόφαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου. ∆εν έχουµε οριστικοποιήσει πάλι τη νοµική του µορφή και τον τρόπο που θα λειτουργεί και θα συνδέεται µε την κοινότητα. Είµαστε σε µια κρίσιµη µετάβαση και περιµένουµε να µάθουµε: Τι σκέφτεται ο ∆ήµος Χανίων; Χρειάζεται υποστήριξη το Μουσείο! ∆εν µπορεί σε εθελοντική βάση και ένας άνθρωπος να τρέχουν για αυτό. Χρειάζεται να συγκροτηθεί µια διεπιστηµονική οµάδα, µε εξειδικευµένο προσωπικό που να µπορεί να υποστηρίζει αυτό που το Μουσείο επικοινωνεί µε τις δράσεις του. Και είναι και το θέµα της χρηµατοδότησης. Το Μουσείο δεν έχει πάρει χρηµατοδοτήσεις, υπάρχει ένα budget για την τελευταία έκθεση αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρξει ένας κωδικός µε σταθερή χρηµατοδότηση όπως και η δυνατότητα να εντάσσεται σε προγράµµατα και επιχορηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισµού».
Στην ξενάγηση τέθηκε το ζήτηµα που βρίσκεται το έργο της κατασκευής υπαίθριου αµφιθεάτρου, καθώς η σχετική µελέτη είχε παρουσιαστεί τον Σεπτέµβρη του 2018 από τον τότε δήµαρχο Τάσο Βάµβουκα, αλλά όπως ειπώθηκε δεν έχει γίνει ακόµα κάτι το ουσιαστικό για την υλοποίηση της.
Το ‘‘παρών’’ στην ξενάγηση έδωσε η επικεφαλής του συνδυασµού “Όνειρο είναι τα Χανιά” Κατερίνα Μανιµανάκη και οι δηµοτικοί σύµβουλοι κ. Μιχάλης Σχοινάς και Σοφία Ελευθεριάδου Παπαδάκη. Η κα Μανιµανάκη τόνισε την ανάγκη στήριξης του “Μουσείου” αναγνωρίζοντας την πολύτιµη συµβολή του στα πολιτιστικά δρώµενα των Χανίων και δεσµεύτηκε να φέρει το ζήτηµα στη συνεδρίαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου.