Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Μουσείο Τυπογραφίας (2005-2020)

ΠΟΤΕ πέρασαν κιόλας δεκαπέντε χρόνια; Στην αρχή δειλά, αργότερα, εμπλουτίζοντας τις συλλογές του πιο επιθετικά, σήμερα είναι σχεδόν το μοναδικό (και πρώτο) στη χώρα μας Μουσείο, αφιερωμένο επί τούτου στην τέχνη της Τυπογραφίας: μια τέχνη που άλλαξε όχι μόνο την ιστορία του γραπτού λόγου και της διάδοσης των ιδεών μέσω του βιβλίου, αλλά και τον τρόπο σκέψης μας.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Τυπογραφίας των “Ελένης και Γιάννη Γαρεδάκη” βρίσκεται στο ΒΙΟΠΑΧ (Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων-Σούδα). Είναι αδιάλειπτα σε λειτουργία από το 2005.

ΧΑΡΗ στον ανήσυχο ιδρυτή του Γιάννη Γαρεδάκη, τον συνεχή εμπλουτισμό του με νέο υλικό, αλλά και το ευφάνταστο και ενθουσιώδες νεανικό προσωπικό του -ιδιαίτερα τη διευθύντριά του την κα Έλια Κουμή- το Μουσείο είναι σήμερα ένα από τα ζωντανότερα κύτταρα πολιτισμού και παιδείας για τα Χανιά, την Κρήτη και την Ελλάδα.

ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ οι αλλεπάλληλες επισκέψεις προσωπικοτήτων Ελλήνων και ξένων που αφήνουν το αποτύπωμά τους, το πλήθος σχολείων και επισκεπτών του όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά και οι χιλιάδες εκπαιδευτικές δραστηριότητές του.

ΚΟΜΒΙΚΑ έτη υπήρξαν το 2012 (προσθήκη νέας πτέρυγας) και το 2015 (10 χρόνια λειτουργίας του)-έτος εγκαινίων μιας ακόμα αίθουσας με σπάνιες εκδόσεις, γκραβούρες, ξυλογραφίες κλπ. Το Μουσείο εκτείνεται σε δύο μεγάλες πτέρυγες και τρεις επιμέρους αίθουσες. Καλύπτει δε μια επιφάνεια περίπου 1.200 τ.μ.

ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της ποικίλης ξενάγησης, οι επισκέπτες του «έχουν την ευκαιρία να τυπώσουν στα παλιά πιεστήριά του, και να ανακαλύψουν έτσι», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Μουσείου, «ένα ξεχασμένο αυτονόητο: τον κόπο και την ανθρώπινη ευφυΐα που βρίσκονται πίσω από κάθε τυπωμένο κείμενο».

ΚΑΙ δεν βρίσκονται εδώ μόνο η Τυπογραφία και η ιστορία της, αλλά και ο πολιτισμός εν γένει. Στους χώρους του φιλοξενούνται συνέδρια, παρουσιάσεις βιβλίων, αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις κ.α., ενώ κάθε χρόνο διοργανώνεται διεθνής διαγωνισμός αφίσας για την Τυπογραφία με άριστα αποτελέσματα.

ΓΙΑ τα δεκαπέντε χρόνια του -περνάει πια στην ενηλίκιωση- ευχόμαστε να κρατάει πάντα ζωντανή την πρωτοτυπία με νέα εκθέματα, τη μοναδικότητά του και κυρίως τη δημιουργική προσφορά του στις νέες γενιές… Και στα εκατόχρονά του!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα