Η διάδοση του βιβλίου και των εκδόσεων γενικότερα, είναι συνυφασμένη με την εφεύρεση και την εξέλιξη της τυπογραφίας στο πέρασμα των αιώνων. Στο πλαίσιο αυτό,συμμετέχοντες στο 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο Τυπογραφίας και να ξεναγηθούν στην ιστορία της τέχνης που έδωσε πνοή στον λόγο, βήμα στις ιδέες, όχημα στη γνώση.
Για την αξία του Μουσείου, ο Μανώλης Πιμπλής, δημοσιογράφος, διευθυντής του Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα μουσείο κόσμημα όχι μόνο για τα Χανιά
αλλά για όλη την Ελλάδα. Ξεκινώντας τώρα το Φεστιβάλ Βιβλίου δεν μπορώ παρά να σκεφτώ ότι είναι μεγάλη τύχη το ότι υπάρχει ένα τέτοιο μουσείο στα Χανιά, το οποίο αποτυπώνει την ιστορία της γραφής και στην ουσία την επανάσταση στην ιστορία της σκέψης που έφερε ο Γουτεμβέργιος με την Τυπογραφία. Μια επανάσταση για τις ζωές των λαών και των απλών ανθρώπων. Ελπίζω να συνεχίσει να εμπλουτίζεται -αν και ο πλούτος του είναι ήδη πολύ μεγάλος- και εύχομαι να βρίσκει στήριξη από την πολιτεία και να διαδίδεται όσο του αξίζει στην εκπαίδευση και στους πολίτες, γιατί ο καθένας
θα πρέπει να το επισκεφθεί.
«Σε ένα φεστιβάλ που πρωταγωνιστές είναι τα κείμενα, αυτό ήταν ένα υπέροχο συμπλήρωμα για να είναι ολοκληρωμένο το φεστιβάλ βιβλίου» τόνισε από την πλευρά της η συγγραφέας Ιωάννα Μπουραζοπούλου. «Γιατί συχνά σήμερα που γράφουμε τόσο εύκολα ξεχνάμε ότι για να μπορούν τα κείμενα να μην είναι μόνο στο μυαλό μας θα πρέπει να υπάρχει αυτή η τεράστια τέχνη και τεχνική, το πάθος και η αγάπη αυτών των ανθρώπων που βοηθούν τις σκέψεις να γίνουν κείμενα» συμπλήρωσε.
«Είδαμε σήμερα ότι εκτός από τον κόπο των συγγραφέων, χρειάζεται πολύς κόπος για να
δημιουργηθεί ένα έντυπο. Αυτό πραγματικά με συγκλόνισε. Είναι συγκλονιστική η προσπάθεια που έχει γίνει για να δημιουργηθεί αυτό το μουσείο. Η επίσκεψη αυτή ήταν μία από τις καλές στιγμές στα Χανιά» συμπλήρωσε ο Δημήτρης Λέντζος, ποιητής, στιχουργός και συγγραφέας.
Για την ανάγκη κρατικής πρωτοβουλίας για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και
για τη σημασία της κρατικής στήριξης στη μη κερδοσκοπική ιδιωτική πρωτοβουλία μίλησε η
Χρυστακάκη Αλεξάνδρα, δημοσιογράφος: «Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία για την καταγραφή της ιστορίας της τυπογραφίας που είναι ιδιωτική, ενώ αυτή η δράση όφειλε να είναι στα χέρια του κράτους» τόνισε.
«Τέτοιο μουσείο δεν υπάρχει ούτε στην Αθήνα και θα έπρεπε να είναι η έγνοια του Υπ. Πολιτισμού και του Υπ. Παιδείας να καταγραφεί αυτή η ιστορία για να καταλάβουν οι μαθητές αλλά και οι νέοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι θεωρούν αυτονόητο σήμερα να γράφουν το κείμενο τους με ευκολία στο κινητό, ότι πραγματικά η τυπογραφία ήταν μια επανάσταση για την κοινωνία. Άρα λοιπόν, η συμβολή ενός ιδιώτη, μιας εφημερίδας, είναι πάρα πολύ σημαντική και νομίζω ότι θα έπρεπε να “διδαχθεί” το κράτος από την πρωτοβουλία αυτή και να κάνει μία αντίστοιχη, με αφετηρία τις μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία και έχουν καταγράψει τα σπουδαία πολιτικά γεγονότα της χώρας μας στο πέρασμα του χρόνου. Αφού δεν χει γίνει βέβαια αυτό, είναι σημαντικό να να υπάρξει κρατική αρωγή σε αυτήν την προσπάθεια, που δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, αλλά στοχεύει στη διατήρηση της ιστορίας, του πολιτισμού και της μνήμης».