Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Μουσικές εκδηλώσεις την Εβδομάδα των Παθών κατά την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913)

Είναι γνωστό ότι κατά την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας το Σώμα της Κρητικής Χωροφυλακής δημιουργήθηκε, οργανώθηκε και εκπαιδεύτηκε από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των Ιταλών Καραμπινιέρων. Σε αυτά τα πρότυπα δημιουργήθηκε και η Κρητική Μουσική Χωροφυλακή, η οποία ιδρύθηκε στα Χανιά το 1899 από τον υπαξιωματικό καραμπινιέρο και μουσικό Alfonso Di Μaio. Μερικά χρόνια αργότερα ο αρχιμουσικός της Μουσικής Χωροφυλακής Francesco Tulli ανέλαβε τη διεύθυνση και κατά την Εβδομάδα των Παθών του 1904 ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Ελλάς» (29/5/1904) επαίνεσε την απόδοση του Ιταλού αρχιμουσικού:
«Ο Αρχιμουσικός της Χωροφυλακής μας
Μια παράλειψις αδικαιολόγητος δυνάμεθα να είπωμεν, υπήρξε ο έπαινος ον κατά καθήκον ώφειλε να αποδώσει ο Τύπος εις τον νέον Ιταλόν αρχιμουσικόν της Χωροφυλακής μας κ. Φραγκίκον Τούλη. Και τις δεν απήλαυσε και δεν επεκοινώνησε μετά των θείων Χερουβείμ και σεραφείμ και δεν ησθάνθη ιεράν συγκίνησιν τις την θείαν μολπήν, ην ανέδωκαν τα ημέρας των Παθών και του Πάσχα, τα ωραία και εκλεκτά υπό πάσαν άποψιν μουσικά τεμάχια, τα οποία αυτός ετόνισε δια τας ημέρας εκείνας εξαιρετικώς;[…]».
Τέσσερα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στην περιφορά του Επιταφίου της μητρόπολης στις 14/4/1908 («Αγών», «Η εκφορά του Επιταφίου»), η πένθιμη μεγαλοπρεπής πομπή συνοδεύθηκε μουσικά από δυο μπάντες, τη Μουσική Χωροφυλακή με αρχιμουσικό τον Francesco Tulli και τη Φιλαρμονική του «Χρυσοστόμου» με μαέστρο τον Alfonso Di Μaio:
«[…]Προ του επιταφίου βασταζομένου υπό των ιερέων προεπορεύοντο παιανίζουσαι πένθιμα εμβατήρια αι μουσικαί της χωροφυλακής υπό τον Αρχιμουσικόν κ. Τούλη και η της του Συλλόγου «Χρυσοστόμου» υπό του Αρχιμουσικού αυτής κ. Δεμάγιο».
Την πομπή έραιναν με λουλούδια γυναίκες από τα μπαλκόνια: «[…]οι δε εξώσται πλήρεις κυριών και δεσποινίδων δ’ ανθέων, ανθόνερο και μύρων ραινουσών τον κάτωθι αυτών διερχομένον Επιτάφιον και τους παρακολουθούντας την περιφορά αυτού[…]». Στην Πλατεία Συντριβανίου κατέφθασε και ο Επιτάφιος των Αγίων Αναργύρων, οπότε συνεχίστηκε η περιφορά και των δυο Επιταφίων. Ο δημοσιογράφος συνεχίζει την περιγραφή: «[…]Αι δε εν τω λιμάνι λέμβοι κατάμεστοι κόσμου, βεγγάλαις και ρουκέτας και κηρίοις φωτίζοντος δια της παραλιακής οδού διερχομένους Επιταφίους, απετέλουν έν συνόλω φαντασμαγορικόν, υψηλόν, μέγα».
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι οι μουσικές μπάντες κατά την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας, όχι μόνο ψυχαγωγούσαν, αλλά ταυτόχρονα συμμετείχαν στους θρησκευτικούς εορτασμούς. Με τον τρόπο αυτό καθιερώθηκε ο συγκεκριμένος τρόπος εορτασμού μέχρι σήμερα. Επίσης, για πρώτη φορά μετά την Τουρκοκρατία υπήρχαν βεγγαλικά και κροτίδες τις πασχαλιάτικες ημέρες, έθιμο, το οποίο συνεχίζει και στον 21ο αιώνα.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα