Καλωσόρισμα στις χελώνες το απόγευμα της Κυριακής στο Σταυρό Ακρωτηρίου από το “Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A). Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας και την έναρξη της περιόδου ωοτοκίας μικροί και μεγάλοι συγκεντρώθηκαν στην παραλία της “Παχιάς Άμμου”.
Γεύτηκαν ποικιλία γλυκών, ακροβάτες διασκέδασαν τα παιδιά, και τα νήπια της “Σύγχρονης Αγωγής” παρουσίασαν κατασκευές τους με θέμα τις χελώνες. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε περίπατος συνοδεία μουσικής, ενώ επισημάνθηκε μια φωλιά αυγών που έγινε πρόσφατα.
Η πρόεδρος του κ. Συλλόγου κ. Μαλίκα Τζαμαριδάκη επισήμανε πως «μόνο πέρυσι είχαμε 8 φωλιές χελώνων και προχθές είχαμε την έναρξη από μια χελώνα που άφησε τα αυγά της». Παράλληλα ανέφερε ότι «τα σπίτια και τα καταστήματα της περιοχής σέβονται τις χελώνες, μαζεύουν τα καθίσματα, δεν έχουν τα φώτα προς τη θάλασσα ! Η φύση είναι πολύ σημαντική μπορούμε να ζούμε χωρίς λεφτά, δεν μπορούμε να ζήσουμε όμως χωρίς της φύση. Είναι υποχρέωση μας να την προστατεύουμε ».
Αναφορικά με το αντλιοστάσιο η κ. Τζαμαριδάκη τόνισε πως οι εργασίες έχουν σταματήσει και συμπλήρωσε πως «αυτό που λέει ο καλός μας ο δήμαρχος ότι κέρδισαν τα δικαστήρια δεν ισχύει. Κέρδισαν τα προσωρινά μέτρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η υπόθεση θα εκδικαστεί το Σεπτέμβρη. Επίσης με βάση στοιχεία του ΕΛΚΕΘΕ στη θάλασσα ανοικτά του Σταυρού υπάρχουν λιβάδεια Ποσειδωνίας που προστατεύονται από την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία και που σημαίνει ότι η θάλασσα είναι πεντακάθαρη και δεν έχει λύματα από τους βόθρους.»
Τέλος η κ. Τζαμαριδάκη μίλησε για δύο αντλιοστάσια που κατασκευάστηκαν στη Σκαλέτα στο Ρέθυμνο, εγκαταλείφθηκαν έχοντας όμως καταστρέψει την παραλία.
Για το σύλλογο προστασίας των χελωνών “Αρχέλων” ο κ. Γιώργος Βράμπας σημείωσε ότι «είναι ενθαρρυντική η πρωτοβουλία των πολιτών για την εκδήλωση αυτή. Θέλουμε και εμείς τη συνεργασία με την τοπική κοινωνία γιατί έτσι βοηθούν το έργο μας. Έχουμε τρεις περιοχές ωοτοκίας σε Ρέθυμνο, Χανιά και κόλπος Μεσαράς αλλά παρατηρούμε ότι υπάρχουν και παραλίες παροδικής ωοτοκίας όπως στην περιοχή του Σταυρού που σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε ωοτοκία».
Ο κ. Βράμπας επισήμανε πως οι χελώνες ζουν εκατομμύρια χρόνια στον πλανήτη γη και ειδικά για τις “καρέτα-καρέτα” πως υπάρχει ανάγκη προστασίας τους καθώς η συμβολή τους στα οικοσυστήματα είναι τεράστια.