Μουσικό Ταξίδι στο λαϊκό τραγούδι προσέφερε το Μουσικό Σύνολο Λαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Χανίων το βράδυ της Τετάρτης στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Με πρωταγωνιστή το μπουζούκι, οι μαθητές που εκπαιδεύονται σε αυτό το όργανο, ταξίδεψαν τους παριστάμενους σε ρεμπέτικους, λαϊκούς και ελαφρολαϊκούς μουσικούς δρόμους, με τη συνοδεία συμμαθητών τους με άλλα όργανα.
Η απόδοση των τραγουδιών και των μελωδιών ξεσήκωσε το κοινό, με τους καθηγητές των μαθητών του Μουσικού Σχολείου να κάνουν λόγο για μαθητές μουσικούς, με μεγάλη υπευθυνότητα και ζήλο που δεν στερούνται καλλιτεχνικής υπόστασης.
Το Μουσικό Σχολείο Χανίων έχει να επιδείξει σπουδαίο καλλιτεχνικό έργο, με δράσεις, εκδηλώσεις, συμμετοχές εκτός Κρήτης, σύμφωνα με τον καθηγητή και υπεύθυνο του Μουσικού Συνόλου Αλέξανδρο Ζάντζα, οι οποίες έχουν να προσφέρουν πολλά στην κοινωνία των Χανίων και όχι μόνο. «Οι εκδηλώσεις μας όπως η αποψινή, αφορά σε μία προσπάθεια που κάνουμε, βλέποντας την όρεξη που έχουν μαθητές και που εμείς θέλουμε να δείξουμε την πρόοδο τους, αλλά και να αναδείξουμε το μπουζούκι. Όργανο πανελλαδικά γνωστό, που ο Χανιώτης Μίκης Θεοδωράκης, ο διεθνής μας Μίκης, το ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Η αγάπη μας προς τα παιδιά, τους μαθητές μας, τους νέους μουσικούς του τόπου, ανοίγει δρόμους για εκπληκτικές εκδηλώσεις όπως πέρυσι το καλοκαίρι στην Πύλη Sabionara, η οποία ξεσήκωσε όσους την παρακολούθησαν. Ένα Αφιέρωμα στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, μέσω του οποίου αναδείχθηκε η μουσική αρτιότητα των μαθητών μας», ανέφερε στα “Χ.ν.” ο καθηγητής κ. Ζάντζας ο οποίος προανήγγειλε μουσική εκδήλωση των μαθητών αφιερωμένη στον Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος – γίνονται όλες οι ενέργειες – ώστε να βρεθεί ανάμεσα στους μαθητές μουσικούς εκείνη τη βραδιά.
Τόσο ο κ. Ζάντζας όσο και η καθηγήτρια πιάνου Μαρία Ορφανού αναφέρθηκαν στη συμμετοχή του Μουσικού Συνόλου στη Μουσική Γιορτή της Ξάνθης, στην οποία όπως είπαν 19 μαθητές του Μουσικού Σχολείου, συνεργάστηκαν μουσικά και συνυπήρξαν με 2.000 μαθητές από Μουσικά Σχολεία της Ελλάδας και άλλων χωρών.
Η κα Ορφανού αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία ύπαρξης Μουσικού Σχολείου σε έναν τόπο, στην κοινωνία. «Για τους ίδιους του μαθητές, η σημασία είναι πολύ μεγάλη, οι γνώσεις πολλές, που ενισχύουν την αγάπη τους για τη μουσική. Τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται, δεν είναι μονάδες, είναι μαζί όλοι, ένα σύνολο. Για να βγει αποτέλεσμα θα πρέπει να ακούν ο ένας τον άλλον, να συνεργάζονται και να καλύπτει ο ένας τον άλλον. Πρόκειται για το μεγαλείο της μουσικής εκπαίδευσης. Το Μουσικό Σχολείο προσφέρει πολιτισμό. Κάνουμε λειτούργημα. Τα παιδιά μαθαίνουν πολλά πράγματα, με το πιο σημαντικό τη μουσική. Εξαγνίζονται, είναι πιο ήρεμα, μαθαίνουν να σκέφτονται διαφορετικά. Η μουσική είναι κάτι μοναδικό και αν μπορούσαν όλοι να ασχολούνται με τη μουσική, το αποτέλεσμα θα ήταν για την κοινωνία πολύ καλό. Η μουσική αφορά σε μία πορεία γαλήνης».
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Χανίων Γιώργος Ανδρεδάκης, μίλησε στα “Χ.ν.” για την ποικιλία δράσεων, που στόχο έχουν να προσδώσουν, να διανθίσουν την πολιτιστική κουλτούρα του τόπου. «Είμαστε ένας δημόσιος οργανισμός, ένα σχολείο όπου παράγουμε πολιτισμό, όπου δίνουμε στα παιδιά ευκαιρίες να αναπτύξουν την πολιτιστική τους κουλτούρα και να μας δώσουν πίσω πολύτιμο προϊόν, πολύτιμα πράγματα που μας χαροποιούν όλους. Οι γονείς επιλέγουν να φέρουν και τα παιδιά μέσω εξετάσεων να βρεθούν μαζί μας. Τους δίνουμε όλοι οι καθηγητές το κάτι παραπάνω κι η ανταμοιβή μας είναι το χαμόγελο παιδιών και γονέων. Οφείλουμε μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς που διαθέτουν χρόνο για να φέρνουν τα παιδιά τους στις εκτός ωραρίου πρόβες, εκδηλώσεις, δράσεις. Όλοι μαζί για τον πολιτισμό».
Ο κ. Ανδρεδάκης με την ευκαιρία της μουσικής εκδήλωσης, επανέφερε το καυτό όπως το χαρακτήρισε ζήτημα στέγασης του Μουσικού Σχολείου Χανίων. «Το βασικότερο πρόβλημα που εδώ και χρόνια έχουμε είναι η στέγαση. Εδώ πρέπει το κράτος να δείξει το ενδιαφέρον, σήμερα κιόλας. Να πάψουν οι όποιες αγκυλώσεις και να ενδιαφερθούν οι αρμόδιοι ώστε να ξεφύγουμε. Αν δε συμβεί αυτό, δε λυθεί ποτέ το πρόβλημα, θα πάει πολύ μακριά και θα είναι κρίμα διότι έχουν έχουν ανακοινωθεί όμορφα πράγματα και σωστά χρονοδιαγράμματα».