20.6 C
Chania
Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025

Μπαίνει φρένο στη γήρανση;

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι να βάλουµε φρένο στην γήρανση του εγκέφαλου µας. Πολλοί έχοµε εγκέφαλο που είναι µεγαλύτερος από την ηλικία µας. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι φρεναρίσµατος…

Φανταστείτε κάποιο να µη θυµάται την επέτειο του γάµου του ή πότε γεννήθηκε το παιδί του. Η να µη θυµάται το όνοµα του παιδιού του καλύτερου του φίλου. ∆εν είναι δυνατόν θα πείτε!   

Σήµερα έρευνες δείχνουν ότι τα όργανα µας δεν γερνούν µε τον ίδιο ρυθµό. Φάνηκε ότι σε 1 στα 5 άτοµα ένα όργανο τους είχε επιταχύνει τον ρυθµό γήρανσης του. Αν αυτό είναι ο εγκέφαλος µας, τότε χτυπάνε καµπανάκια.            

Στο σηµείωµα παραθέτω σχετικές έρευνες και τις ερωτήσεις που µας κάνουν για να διαπιστώσουν τη βιολογική µας ηλικία.

 

Έλληνας ερευνητής

Πρωτοποριακή έρευνα σε 50.000 άτοµα του Χρήστου Νταβάτζικου και της οµάδας του, στο University Pennsylvania, σε µαγνητικές εγκέφαλου έδειξαν 5 συγκεκριµένες αιτίας γήρανσης. ∆ιαπίστωσαν ότι παράγοντες διαβίωσης όπως το κάπνισµα, η κατανάλωση αλκοόλ, και η υπερβολική κατανάλωση τυριού, καφέ ή αλατιού σχετίζονται µε την άνοια. Κάτι που δεν συνέβαινε µε τα άτοµα που κατανάλωναν τσάι και δηµητριακά.

Η βιολογική µας ηλικία;

Η εταιρία ‘‘NeuroAge Therapeutics’’, ισχυρίζεται ότι µπορεί να υπολογίσει τη βιολογική µας ηλικία. Με το αζηµίωτο φυσικά. Πάνω από 3.000 Ευρώ είναι το κόστος. Τι κάνουν; Χρησιµοποιούν µαγνητική τοµογραφία για να εντοπίσουν περιοχές του εγκέφαλου οι οποίες έχουν βλάβες. Επίσης σας κάνουν εξετάσεις αίµατος, γενετικά τεστ και σας βάζουν να παίξετε παιχνίδια γνωστικής ανάπτυξης.                                                                    Το περίεργο είναι ότι η επικεφαλής τους ανακάλυψε ότι έχει γενετική προδιάθεση να αναπτύξει Alzheimer’s όπως άλλωστε ο 1 στους 4.

Οι έρευνες τους έδειξαν ότι αν κάποιος έχει βιολογική ηλικία 5 χρόνια µικρότερη από την πραγµατική, τότε πιθανόν να µην αναπτύξει Alzheimer’s.                                                          

Το ελπιδοφόρο εύρηµα είναι ότι αυτός ο κίνδυνος αποµακρύνεται όσο κάνουµε αλλαγές στον τρόπο ζωής µας. ∆ηλαδή, να πατάµε φρένο. Τέλος, παραδέχονται ότι µπορούν να πέσουν έξω στις εκτιµήσεις τους!

Φρένο στη γήρανση;

Ερευνητές και οργανισµοί µας προτρέπουν να αδρανοποιήσουµε τους παράγοντες που επιταχύνουν την γήρανση για να χούµε καλοζώιτα χρόνια. Μας λένε να έχουµε επαρκή βιταµίνη D και να τρώµε τροφές µε αρκετά omega-3. Φαίνεται ότι και τα δυο συστατικά βοηθούν λειτουργίες της µνήµης. Ο γιατρός σας και η διατροφολόγος σας θα σας δώσουν οδηγίες.

Μετράµε τη βιολογική µας ηλικία

Ακόµη κι αν δεν γνωρίζετε την βιολογική σας ηλικία οι ερωτήσεις των διαφόρων διαδικτυακών ιστότοπων που ισχυρίζονται ότι την προσδιορίζουν είναι ενδεικτικές.

Παραθέτω τις 25 ερωτήσεις που απάντησα…

Σχηµάτισα την εντύπωση ότι οι επιλογές µε κόκκινο µειώνουν την βιολογική µας ηλικία.

Συµπερασµατικά

Αν ενδιαφέρεστε να απαντήσετε στις ερωτήσεις επισκεφθείτε  τους ιστότοπους  https://www.biological-age.com/  και  https://longevies.com/biological-chronological-age-test χωρίς να πληρώσετε.

∆ηµοσίευµα (New Scientist) αναφέρει ότι ‘η µη διορθωµένη όραση έχει συνδεθεί µε ταχύτερη γήρανση του εγκεφάλου. Οι επιστήµονες δεν είναι σίγουροι γιατί συµβαίνει αυτό’.

H νεύρο-επιστήµονας E.Bialystok (Πανεπιστήµιο York) δήλωσε Ό,τι σας φαίνεται ότι είναι δύσκολο για τον εγκέφαλό σας, είναι στην πραγµατικότητα ωφέλιµο’.

Επηρεάζουµε την ηλικία του εγκέφαλου µας. Μας πληροφορούν ότι το 40% των περιπτώσεων άνοιας µπορεί να αποφευχθεί ή να καθυστερήσει αρκεί να αλλάξουµε τρόπο ζωής.

 

*Πτυχ. Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού, Master Εκπαίδευσης στη ∆ιά Βίου Μάθηση. Επικοινωνία polygnosi@otenet.gr    

Τα βιβλία ‘In the search of mythical Talos’, ‘Μαθαίνω εύκολα΄ ‘Θυµάµαι εύκολα’ ‘Μελετώ αποτελεσµατικά’ διατίθενται από τα βιβλιοπωλεία Libraire και ΚΥΒΟΣ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα