Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, 2025

Mπάιντεν και Πούτιν στο Ρέκιαβικ;

Οι συνεχείς πιέσεις των Αμερικανών προς τη Μέρκελ να διακοπούν οι εργασίες κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2, που θα τροφοδοτεί τη Γερμανία απευθείας με ρωσικό αέριο, φαίνεται πως δεν απέδωσαν. Οι ΗΠΑ προτίθενται, να άρουν τις κυρώσεις σε Γερμανικές εταιρείες και πολίτες, που συμμετέχουν στην κατασκευή του έργου. Εδειξε να πέρασε της Μέρκελ, η οποία στις επεμβάσεις της Ουάσινγκτον είχε διαμηνύσει, ότι ο αγωγός, η ολοκλήρωση του οποίου προβλέπεται να περατωθεί μέχρι τον Αύγουστο, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ματαιωθεί.

Υστερα είναι αδόκιμο να προγραμματίζεται Σύνοδος Κορυφής Μπάιντεν και Πούτιν τον Ιούνιο στο Ρέκιαβικ της Ισλανδίας και να ισχύουν κυρώσεις. Τούτο θα πυροδοτούσε κρίση εμπιστοσύνης της Αμερικής με τη σημαντικότερη χώρα της Ε.Ε., τη Γερμανία, που θα κλόνιζαν τη χειραφέτηση των Ευρωπαίων απ’ τους Αμερικανούς. Δείχνει, ότι η Ουάσιγκτον μετά τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση αναζητά, να βρει έναν τρόπο αρμονικής συνύπαρξης με τη Μόσχα, ανεξάρτητα αν στις δύο πλευρές υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις και εκ διαμέτρου αντίθετες επιδιώξεις.

Ο Μπάιντεν, πιθανόν, θέλει να πείσει τον Πούτιν, να μην βλέπει το ΝΑΤΟ ως απειλή και εν πάσει περιπτώσει ας θεωρηθεί ότι η άρση των κυρώσεων είναι ένδειξη καλής θέλησης αναζωογόνησης της διατλαντικής σχέσης των, αν και η διαμόρφωση στρατηγικής συμμαχίας Ρωσίας – Κίνας επηρεάζει αρνητικά τις επαφές των ΗΠΑ με τα κράτη της ευρύτερης περιοχής της Ασίας.

Η συνάντηση των Υπ. Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας Μπλίνκεν και Λαβρώφ αντιστοίχως στην Ισλανδία φανερώνει ότι λειώνουν οι πάγοι και πάνε να διορθώσουν τη γραμμή πλεύσης, που χάραξε ο Μπάιντεν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο Λευκό Οίκο. Σε δηλώσεις του ο Λαβρώφ είπε: «Οι δύο χώρες κατανοούν την ανάγκη, να ξεπεραστεί η αφύσικη κατάσταση, που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια». Αναφέρθηκε και στα «δυσεπίλυτα προβλήματα των δύο χωρών για τα οποία υπάρχει θέληση εκατέρωθεν διευθέτησής των».

Παραδέχθηκε ότι «οι συνομιλίες” (με τον ομόλογό του στο Ρέκιαβικ) θα βοηθήσουν αναμφίβολα στην ανάλυση που γίνεται στη Μόσχα, σχετικά με τη συνάντηση των δύο προέδρων..

Απ’το Κρεμλίνο ανακοινώθηκε, ότι ο πρόεδρος Πούτιν χαιρέτισε τις συνομιλίες των Υπ. Εξωτερικών των δύο χωρών και θα σταθμίσει τις συγκυρίες της χρονικής εκείνης στιγμής, ν’ αποφασίσει για την πραγματοποίηση της συνάντησής του με τον Μπάϊντεν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα