Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Μπάιντεν – Τζινπίνγκ και Ταϊβάν

Η διαδικτυακή “συνάντηση” που είχε δροολογηθεί μεταξύ Μπάϊντεν – Πούτιν και Μπάιντεν Σι-Τζινπίνγκ, για να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των, δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η εκτόνωση της εχθρότητας και των διπλωματικών συγκρούσεων από την Ουκρανία μέχρι την Ταϊβάν, που είχε δρομολογηθεί από προηγούμενες επικοινωνίες, φαίνεται τελευταίως, ότι δεν αμβλύνθηκε.

Το θέμα, που κυριαρχεί στο προσκήνιο είναι της Ταϊβάν, η οποία δραστηριοποιείται για την ανεξαρτησία της, κάτι, που για την Κίνα, σε περίπτωση που οι Αμερικανοί ήθελαν να ενισχύσουν τις θέσεις της Ταϊπέι, είναι ζήτημα “κόκκινης γραμμής”.

Πρόκειται για το στενόμακρο νησί, την Ταϊβάν, στα ΝΑ της Κίνας, που απ’ το 1949 αυτοπροσδιορίζεται ως Δημοκρατία της Κίνας, εν αντιθέσει με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας η οποία επιμένει να τη θεωρεί επαρχία της και το Κινέζικο Κομ. Κόμμα, να επιθυμεί την επανένωσή τους. Έχει αναγνωρισθεί ως τώρα από 15 κράτη και παραμένει ένα διεθνές πολιτικό ζήτημα, αν το νησί πληροί τις προϋποθέσεις, να θεωρηθεί αυτόνομο κράτος.

Ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας Μπλίνκεν είχε ειδοποιήσει τον Κινέζο ομόλογό του εν όψει της επικείμενης τηλεδιάσκεψης Μπάϊντεν – Σι Τζινπίνγκ, για την έντονη ανησυχία του, ένεκα της στρατιωτικής, οικονομικής και πολιτικής πίεσης σε βάρος της Ταϊβάν, παροτρύνοντάς το Πεκίνο να επιδιώξει την επίλυση των διαφορών του με την Ταϊπέι «ειρηνικά και κατά τρόπο, σύμφωνα με τις επιθυμίες του λαού της Ταϊβάν».

Επί προεδρίας Τραμπ οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν υποστεί σημαντική διατάραξη, κάτι που επιβεβαιώθηκε στη “Σύνοδο της Αλάσκας” όπου οι διπλωματικές συνομιλίες διεξήχθησαν υπό το πρίσμα εχθρότητος. Το ότι ο Μπάιντεν και ο Σι Τζνπίνγκ συζήτησαν διαδικτυακά, θεωρείται σημαντικό γεγονός. Ο διάλογος για άλλα παγκοσμίου ενδιαφέροντος ζέοντα θέματα έγινε με τρόπο, ώστε να αμβλυνθεί η ένταση, για να επιστρέψουν οι δύο χώρες σε εποικοδομητικές σχέσεις. Υπ’ όψιν ότι στην παγκόσμια τηλεδιάσκεψη, που διοργανώνει ο Λ. Οίκος για τη Δημοκρατία στις 9 και 10 Δεκεμβρίου προσεκλήθη και η Ταϊβάν. Το Πεκίνο μέχρι τώρα δεν έδειξε την αντίδρασή του.

Ο Κινέζος Σι παρομοίωσε την Κίνα και τις ΗΠΑ με δύο μεγάλα πλοία, που κινούνται παράλληλα και πρέπει να προσέχουν, μην συγκρουσθούν. Πάντως η Ταϊβάν θεωρείται ως υπερσύγχρονη χώρα, αλλά μοιάζει με τον “ισχυρό Δαβίδ έναντι του παντοδύναμου Γολιάθ” την Κίνα. Ωστόσο ο Μπάιντεν δεν έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις του. Λέει, ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην πολιτική “ΜΙΑ ΚΙΝΑ” αλλά υποστηρίζει «το νόμιμο της Ταϊβάν, να λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις». Επισημαίνει, ότι η Ουάσινγκτον διατηρεί «ανεπίσημες δεσμεύσεις» με την Ταϊπέι και στηρίζει το νησί.

Εν τω μεταξύ το ΥΠΕΞ της Κίνας διαδίδει, ότι άλλα είπε ο Μπάιντεν ότι «δεν υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν». Ωστόσο την κατηγορεί, ότι στηρίζεται στις ΗΠΑ, για να επιδιώξει την ανεξαρτησία της.

Ποιος παίζει με τη φωτιά , θα φανεί απ’ τις κινήσεις όλων στην τηλεδιάσκεψη που διοργανώνεται για τη Δημοκρατία από τον Λευκό Οίκο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα