Από… μόνη της φαίνεται να αδειάζει η λίμνη της Αγιάς για άλλη μια χρονιά, αφού οι φορείς που θα μπορούσαν να παίρνουν νερό δηλώνουν άγνοια!
Η στάθμη της λίμνης έχει πέσει ανησυχητικά και μπορεί να μην έχει στεγνώσει ακόμα, όπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν, ωστόσο αυτό δεν αποκλείεται να γίνει το επόμενο διάστημα, αν συνεχίσει να μην τροφοδοτείται με επαρκή ποσότητα νερού.
ΤΟΕΒ ΒΑΡΥΠΕΤΡΟΥ: «Ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις του ΟΑΚ»
H πανίδα της λίμνης, άγρια ή ήμερη, είναι αυτή που θα πληγεί περισσότερο αν και πάλι αδειάσει η λίμνη.
«Εμείς δεν παίρνουμε νερό από τη λίμνη. Εδώ και χρόνια έχει τοποθετηθεί από την Περιφέρεια διάφραγμα, ώστε να μην μπορούμε να πάρουμε νερό, ενώ το ίδιο έγινε και πέρυσι. Επομένως ο ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου σίγουρα δεν παίρνει νερό», δηλώνει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου κ. Παύλος Γιαννικάκης.
Για το ποιος έχει την ευθύνη που η λίμνη και πάλι κινδυνεύει να στερέψει ο κ. Γιαννικάκης απαντάει πως «οι πηγές στέρεψαν γιατί ο ΟΑΚ τραβάει χιλιάδες κυβικά από τις γεωτρήσεις. Από τη λίμνη δεν βγαίνει νερό, βγαίνει από τις πηγές, έτσι τροφοδοτείται και η λίμνη. Όμως τώρα οι πηγές δεν βγάζουν νερό γιατί το τραβάνε οι γεωτρήσεις. Και είναι κάτι που το έχω πει πολλές φορές ότι οι ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις αυτά τα προβλήματα προκαλούν».
ΟΑΚ: Να ελεγχθεί η άντληση
«Η λίμνη παίρνει τα περισσεύματα των πηγών της Κολύμπας το Σαββατοκύριακο όταν δεν αντλεί ο ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου. Αυτή τη στιγμή τα περισσεύματα είναι ελάχιστα για να καταλήξουν στη λίμνη. Κανένας φορέας δεν έχει σύστημα λήψης νερού από τη λίμνη εκτός από τον ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου. Η Περιφέρεια εδώ και 3 χρόνια έχει κλείσει με λαμαρίνα και με σακιά άμμου τον αγωγό που οδηγούσε το νερό στο δίκτυο του ΟΑΚ. Έχει γίνει απόλυτη στεγάνωση, δεν περνάει τίποτα στο δικό μας δίκτυο», αναφέρει ο διευθυντής υδραυλικών έργων του ΟΑΚ κ. Μάρκος Πατρελάκης.
Στις αναφορές του ΤΟΕΒ ότι πλέον δεν λαμβάνει νερό από τη λίμνη ο κ. Πατρελάκης απαντά πως «ένα σύστημα εισαγωγής νερού από τη λίμνη στα αντλιοστάσια ήταν μια τάφρος που πηγαίνει στο αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου. Η συγκεκριμένη τάφρος δεν έχει κλείσει ποτέ. Παρ’ όλο που έλεγαν ότι έχουν κλείσει τα θυροφράγματα, είχαν διαπιστώσει στο παρελθόν οι δικοί μας άνθρωποι ότι το νερό περνούσε. Όλα αυτά όμως είναι θέματα που δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε εμείς αλλά πρέπει να το δει η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ή η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης».
Αναφορικά με το κατά πόσο επηρεάστηκε η στάθμη της λίμνης από τη νέα γεώτρηση που έθεσε σε λειτουργία ο ΟΑΚ στα Μυλωνιανά ο κ. Πατρελάκης απαντάει πως «η λίμνη δεν παίρνει νερό από τις γεωτρήσεις αλλά από τα περισσεύματα. Αν τα περισσεύματα δεν τα πάρει κανείς τότε η στάθμης της παραμένει σταθερή».
Όπως πάντα στην χώρα μας, έτσι συμβαίνει και τώρα, οι μεν κατηγορούν τους δε. Γιατί δεν συγκροτείται από κοινού από τις ενδιαφερόμενες υπηρεσίες μια επιτροπή η οποία θα είναι σε θέση να ελέγξει και να βγάλει πόρισμα για το τι γίνεται με το νερό, αν υπεραντλείται ή αν δεν φτάνει το νερό στην λίμνη. Οι αλληλοκατηγορίες πιθανον να υποκρύπτουν δόλο με τον τρόπο που γίνονται. Γι αυτό, όλοι εσείς για το καλό του τόπου, συνεργαστείτε ή σας είναι άγνωστη η λέξη;
Είθιστε, στο εξωτερικό βέβαια, υπηρεσίες που έχουν επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες να έχουν ανθρώπους που τα καθήκοντα τους είναι του συνδέσμου μεταξύ τους. Είναι άραγε τόσο δύσκολο και στην Ελλάδα να υπάρχουν τέτοιες θέσεις;