Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024

Μπάλος, Φαλάσαρνα, Λαφονήσι: Γραφειοκρατικά εμπόδια στην προστασία περιβαλλοντικών περιοχών

Ούτε το 2025 θα έχει υλοποιηθεί το “Σχέδιο δράσης” από τον ΟΦΥΠΕΚΑ για την προστασία των περιοχών Μπάλος, Φαλάσαρνα, Λαφονήσι, καθώς βρέθηκε µεν ανάδοχος για την εκπόνηση του αλλά ακόµα αναµένεται η συµβασιοποίηση  του έργου. Μια σειρά από καθυστερήσεις και γραφειοκρατικά προβλήµατα έχουν πάει πίσω την όλη διαδικασία.

Για τον ανάδοχο προβλέπεται ένα χρονικό διάστηµα 9 µηνών για την εκπόνηση µε τη µορφή µελέτης του “Σχεδίου δράσης” κάτι που πρακτικά σηµαίνει ότι και τη νέα χρονιά δεν θα προχωρήσουν οι αναγκαίες παρεµβάσεις για την προστασία των ευαίσθητων αυτών περιβαλλοντικά περιοχών.

Η µη εκπόνηση “Σχέδιου δράσης” πηγαίνει πίσω και την υπογραφή της προγραµµατικής σύµβασης που απαιτείται από όλους τους εµπλεκόµενους φορείς (Υπουργείο, ΟΦΥΠΕΚΑ, Περιφέρεια, ∆ήµοι) για την πραγµατοποίηση των αναγκαίων δράσεων. Σηµαντικό πρόβληµα η υποστελέχωση του ΟΦΥΠΕΚΑ και σε τοπικό επίπεδο, ενώ στα θετικά καταγράφεται το ότι οι ∆ήµοι έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση µιας σειράς ενεργειών που προβλέπονται από τα Σχέδια δράσης.

Πιο συγκεκριµένα:

Α) ΜΠΑΛΟΣ – ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ

Σε ότι αφορά την περιοχή του Μπάλου- Γραµβούσας, ανά κάθε φορέα προβλέπεται από το σχέδιο δράσης:

• ΟΦΥΠΕΚΑ: Εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης για τον καθορισµό του αριθµού και των προδιαγραφών των τουριστικών πλοίων και των σκαφών αναψυχής, καθορισµός αριθµού θέσεων εγκατάστασης και τεχνικών χαρακτηριστικών πλωτών ναυδέτων, καθορισµός αριθµού τεχνικών προδιαγραφών και χωροθέτησης υποδοµών αναψυχής (αναψυκτήριον, οµπρελοκαθίσµατα, υπερυψωµένοι αποσπώµενοι ξύλινοι διάδροµοι, χώροι υγιεινής µε εγκαταστάσεις αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας, πύργος ναυαγοσώστη).

Σήµανση, συντήρηση µονοπατιών σύµφωνα µε τις τεχνικές προδιαγραφές. ∆ηµιουργιά περιµετρικού µονοπατιού στο “Τηγάνι”, δηµιουργία ελευθέρης ζώνης γύρω από τη λιµνοθάλασσα πλάτους 3 µέτρων για την αναπαραγωγή και διαβίωση των δίθυρων που κινδυνεύουν µε εξαφάνιση, τοποθέτηση πινακίδων για ενηµέρωση επισκεπτών.

Επίσης δηµιουργία υποθαλάσσιων καταδυτικών διαδροµών µεταξύ Ήµερης Γραµβούσας και της Χερσονήσου.

• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ: Εγκατάσταση πλωτών ναυδετών για το δέσιµο των σκαφών. Καταγραφή και αξιολόγηση υφιστάµενων υποδοµών (λιµενική υποδοµή στην Ήµερη Γραµβούσα, στο Μπάλο κα.)

• ∆ΗΜΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ: Εγκατάσταση ή διαµόρφωση υφιστάµενων εγκαταστάσεων αναψυχής (αναψυκτήριο, χώροι υγιεινής). Τοποθέτηση ειδικής µπάρας απαγόρευσης- ελεγχόµενη εισόδου οχηµάτων, κατασκευή χώρου στάθµευσης (έχει γίνει) και λειτουργία  του, προµήθεια µικρών ηλεκτροκίνητων λεωφορείων για τη µεταφορά των επισκεπτών στο σηµείο εκκίνησης του µονοπατιού. Ανάπτυξη και λειτουργία διαδικτυακής πλατφόρµας για την αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

• ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ∆ηµιουργία κέντρου έρευνας και ενηµέρωσης στην Ήµερη Γραµβούσα. ∆ράσεις διατήρησης και διαχείρισης των οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και πανίδας.

• ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ∆ΙΟΙΚΗΣΗ: Κατεδάφιση παράνοµων κατασκευών  και διαχείριση των αποβλήτων κατεδάφισης σε Ήµερη Γραµβούσα, Μπάλο κα.

Β) ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ

Για τα Φαλάσαρνα, ανά φορέα προβλέπεται:

• ΟΦΥΠΕΚΑ: Σχέδιο διαχείρισης, µε καθορισµό αριθµού τουριστικών πλοίων και σκαφών αναψυχής, καθορισµός αριθµού θέσεων εγκατάστασης για ναυδέτες, τεχνικές προδιαγραφές για αναψυκτήρια, οµπρελοκαθίσµατα, ξύλινους διαδρόµους, χώρους υγιεινής κ.α.

Σήµανση και συντήρηση µονοπατιών, ενηµερωτικές πινακίδες. Από κοινού µε το Λιµενικό Σώµα σύνταξη και σχέδιο φύλαξης και εποπτείας.

• ∆ΗΜΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ: Αποκλεισµός της πρόσβασης µηχανοκίνητων οχηµάτων σε διάφορα σηµεία πρόσβασης στην παραλία Φαλάσαρνας. Εγκατάσταση νέων ή διαµόρφωση υφιστάµενων εγκαταστάσεων (αναψυκτήρια, χώροι υγιεινής, ξύλινοι διάδροµοι). Μελέτης και εφαρµογή συστήµατος διαχείρισης απορριµµάτων. Προµήθεια οχήµατος παντός εδάφους.

• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Καταγραφή και αξιολόγηση υφιστάµενων υποδοµών αναψυχής και οδοποιίας.

• ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ:∆ράσεις διατήρησης και διαχείρισης των οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Γ)  ΛΑΦΟΝΗΣΙ

Για την περιοχή του Λαφονησίου οι Υπουργικές αποφάσεις και το “Σχέδιο δράσης” προβλέπει:

• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Εκπόνηση µελέτης αποκατάστασης για τις απαλλοτριωµένες περιοχές, καταγραφή και αποµάκρυνση των ξενικών χωροκατακτητικών ειδών χλωρίδας, αποκατάσταση των αµµοθινών κυρίως σε περιοχές που χρησιµοποιούνται  ως έκνοµοι χώροι στάθµευσης. Αποκατάσταση υγροτόπου “Βουλισµένης”.

• ΟΦΥΠΕΚΑ: Σχέδιο διαχείρισης για τα σκάφη αναψυψής, την τοποθέτηση ναυδετών, τον καθορισµό φέρουσας ικανότητας υποβρύχιων αυτόνοµων δυτών, τον καθορισµό τρόπου µεταφοράς στερεών και υγρών αποβλήτων, καθορισµός χρηστών και όδευσης τροχοφόρων οχηµάτων για την εξυπηρέτηση των υποδοµών. Σήµανση συντήρηση µονοπατιών, τοποθέτηση ενηµερωτικών πινακίδων.

∆ηµιουργία υποθαλάσσιων καταδυτικών διαδροµών. Ανάπτυξη και λειτουργία διαδικτυακής πλατφόρµας για την αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Πρόσληψη προσωπικού φύλαξης µε έσοδα από τα εισιτήρια, τα αναψυκτήρια, συστηµατικές περιπολίες, πρόστιµα για παράβαση της περιβαλλοντικής νοµοθεσίας από κοινού µε το Λιµενικό Σώµα.

• ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: Χαρτογράφηση των θαλάσσιων οικοτόπων, απαγόρευση τρατών βυθού σε περιοχές µε λιβάδια Ποσειδωνίας, καθολική απαγόρευση αλιείας σε κοραλλιογενείς υφάλους κα. ∆ράσεις διατήρησης και διαχείρισης οικοτόπων, ειδών χλωρίδας και πανίδας.

• ∆ΗΜΟΙ ΚΑΝΤΑΝΟΥ-ΣΕΛΙΝΟΥ και ΚΙΣΣΑΜΟΥ: Εγκατάσταση πλωτών ναυδετών (η συγκεκριµένη αρµοδιότητα δίνεται στους ∆ηµους, ενώ η ίδια αρµοδιότητα για το Μπάλο ορίζεται για την Περιφέρεια), εγκατάσταση και λειτουργία υποδοµών αναψυχής και οδοποιίας.

Τοποθέτηση µπάρας για την απαγόρευση της κίνησης οχηµάτων προς την παραλία Βουλισµένης (έχει ήδη γίνει από τους ∆ήµους) καθώς και δηµιουργία χώρων στάθµευσης (επίσης έχει υλοποιηθεί). Μελέτη και εφαρµογή συστήµατος διαχείρισης απορριµµάτων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα