Γράφαμε πρόσφατα για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται εδώ και 1,5 χρόνο στα Λενταριανά, όπου κάποιος ή κάποιοι ξεφορτώνουν συστηματικά μπάζα στο ρέμα που βρίσκεται στο ύψος του παλιού “Φλαμίνγκο”.
Aναγνώστης που επικοινώνησε με τα “Χ.ν.” μάς υπέδειξε ένα ακόμα ρέμα, στα όρια Λενταριανών – Χαλέπας, όπου έχει γίνει χωματερή για απόβλητα εκσκαφών.
Δυστυχώς δεν είναι οι μοναδικές περιπτώσεις ρεμάτων που πέφτουν θύματα ασυνείδητων εργολάβων οι οποίοι ξεφορτώνουν όπου βρουν τα μπάζα, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή τους η ενέργεια.
Το πρόβλημα είναι ότι όταν πια αποκαλύπτονται οι συνέπειες των πράξεών τους είναι αργά, όπως αποδείχθηκε περίτρανα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας με τις μεγάλες πλημμύρες που σημειώθηκαν και οι οποίες άφησαν πίσω τους νεκρούς και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.
Αφού πρόκειται για αδίκημα, δεν θα έπρεπε να γίνει από τον Δήμο καταγγελία/μήνυση κατά αγνώστου, ώστε η αστυνομία να διερευνήσει το περιστατικό και να βρει τους υπεύθυνους;
Μέσω κάμερας, η γείτονες, όλο και κάποια πληροφορία θα βρεθεί.
Τέτοια περιστατικά πρέπει να διερευνηθούν εις βάθος. Κάποιοι πολίτες πληρώνουν εργολάβους για να πετάξουν τα μπάζα κλπ. εκεί που πρέπει και όχι στα ρέματα της πόλης τους.
Ποιος ασχολείται εκτός από τους λίγους ενσυνείδητους πολίτες που αναφέρουν τέτοια γεγονότα ;
Ανάλογα περιστατικά αντίοικολογικού χειρισμού είναι τα παρατημένα αυτοκίνητα σε παραλίες, μικρούς δρόμους κλπ, τα οποία παραμένουν εκεί για χρόνια, ενώ θα μπορούσαν να είναι κλεμμένα και αναζητούμενα.
Για ένα παρατημένο βανάκι στην παραλία Τερσανά, έκανε ένα χρόνο να ασχοληθεί ο Δήμος, παρά τις επαναληπτικές αναφορές από πολίτες κατοίκους της περιοχής.
Ποιός θα ασχοληθεί αν όχι ο Δήμος μας για τέτοια αδικήματα που εκτός του ότι είναι αντιοικολογικά, αποτελούν ντροπή για την εικόνα που δίνουμε στους ξένους επισκέπτες μας ;
Κύριε Μαριδάκη, θα έπρεπε προτού γράψετε το άρθρο σας και προτού αναρτήσετε φωτογραφία ιδιωτικού χώρου, να έχετε διερευνήσει την “καταγγελία” ο ίδιος. Η “καταγγελία” λοιπόν δεν αφορά σε μπάζωμα ρέματος. Ο χώρος είναι ιδιωτικός και ο ιδιοκτήτης εάν το επιθυμεί μπορεί να το γεμίσει με χώμα και πέτρες!
Χωρίς να γνωρίζω την νομοθεσία περί οικοπέδων που γειτνιάζουν με ρέματα, δεν ξέρω κατά πόσον είναι ή όχι στην ευθύνη του ιδιοκτήτη να περιφράξει το οικόπεδο στο “σύνορο” με το ρέμα, ώστε να ΜΗΝ “φεύγουν” τα μπάζα προς αυτό. Γιατί ναι μεν μπορεί να είναι στην ευχαίριά του ο μπαζομός του οικοπέδου του αλλά μήπως πρέπει να διαφυλάξει και να προστατέψει το ρέμα; Τουλάχιστον από την φωτογραφία, ΔΕΝ βλέπω οριοθέτηση. Υπάρχει; Παρακαλώ διαφωτίστε μας.
Το πρόβλημα με το μπάζωμα των ρεμάτων είναι υπαρκτό και σοβαρό καθώς, όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια, από ανθρώπινες παρεμβάσεις μπορεί να μπουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Αυτό τον κίνδυνο είχε σκοπό να αναδείξει το σχόλιο (“Μπάζωμα ρεμάτων”, 4 Ιουλίου 2020) αλλά και το ρεπορτάζ που προηγήθηκε και αφορούσε το ρέμα που βρίσκεται στο ύψος του παλιού “Φλαμίνγκο” (27-6-2020, “Περιβαλλοντικό έγκλημα στα Λενταριανά”. Για την εν λόγω μάλιστα περίπτωση, μετά το ρεπορτάζ, κινήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος).
Από εκεί και πέρα, το αν ένα ρέμα ή τμήμα αυτού ανήκει σε ιδιώτη, δεν σημαίνει ότι αυτός μπορεί να κάνει οτιδήποτε. Ο νομοθέτης προβλέπει περιορισμούς στις χρήσεις γης που είναι σε ρέματα ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Πάντως, στη συγκεκριμένη υπόθεση που αφορά στην περιοχή μεταξύ Χαλέπας και Λενταριανών και αποτυπώνεται στη φωτογραφία που μας έστειλε αναγνώστης, οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει, όπως διευκρίνισαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες (Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Χανίων) στις οποίες και απευθυνθήκαμε, είναι ψηλά και δεν επηρεάζουν το οριοθετημένο ρέμα του Αγίου Παντελεήμονα – Χαλέπας. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τους αρμοδίους, δεν υπάρχει κάποιος άμεσως κίνδυνος για το ρέμα.
Σε κάθε περίπτωση, η ευαισθησία και ο προβληματισμός των πολιτών για παρεμβάσεις που γίνονται κοντά ή μέσα σε ρέματα δικαιολογούνται απολύτως μετά τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ετών.