Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Μπλίνκεν: Ενδιάμεσος σταθμός Χανιά

Διπλωματία της απελπισίας μπορεί να χαρακτηριστεί η κατ’ επανάληψιν, τελευταίως, επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν στη Μ. Ανατολή, η οποία κατά γενική ομολογία κατατάσσεται στην πλέον ασταθή περιοχή του πλανήτη.
Πέντε μέρες διήρκεσε η τελευταία Μεσανατολική περιοδεία του με στόχο αφενός να αποτρέψει την επέκταση του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα και αφετέρου στα σύνορα του Νότιου Λιβάνου με τη Χεζμπολάχ. Πρόκειται για μια ακραία Σιϊτική ισλαμική πολιτική και παραστρατιωτική οργάνωση, κόμμα του Αλάχ. Επιπλέον επικρατεί ο φόβος, μήπως εμπλακεί και το Ιράν προς αποφυγήν περισσοτέρων θυμάτων στον άμαχο πληθυσμό.
Οι δηλώσεις του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ καθησύχασαν τους συνομιλητές του, επειδή οι ηγέτες των χωρών που συνάντησε, φάνηκαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη διάχυση του πολέμου, αν και κανείς δεν ευελπιστεί ότι τούτο μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη. Αλλά και ο κ. Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι «ο πόλεμος δεν είναι κοντά στο τέλος του, ούτε στον Νότο, (Γάζα) ούτε στον Βόρρα (Λίβανος) θα συνεχιστεί δε για πολλούς μήνες».
Διπρόσωπος και υποκριτικός εμφανίστηκε ο κ. Μπλίνκεν. Οι επιδιώξεις του παρέμειναν ασαφείς, ομιλώντας περί ιδρύσεως παλαιστινιακού κράτους. Από την άλλη πλευρά οι προσπάθειες των Μέσων Ενημέρωσης της Δύσης αποτροπής της διολίσθησης της κρίσεως σ’ όλη την περιοχή, δεν φαίνεται να έχουν θετικά αποτελέσματα. Στο μεταξύ συνεχίζεται η γενοκτονία με επισήμως αναγνωρισμένους, ως τώρα, 23.200 νεκρούς και 59.200 τραυματίες. Ανατριχιαστικοί αριθμοί, ενώ οι αγνοούμενοι έχουν πάψει να μετριούνται.
Στην εξαιρετικά, λοιπόν, γρήγορη περιοδεία του ο Μπλίνκεν μετά το Κατάρ, τα Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και το Ισραήλ, πέρασε από την Κων/πολη, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο και τον ομόλογο του Χακάν Φιντάν για τα “παζάρια” στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την αναβάθμιση των F16.
Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ έκανε στάση στην Αμερικανική βάση της Σούδας, όπου φιλοξενήθηκε απ’ τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη παρουσία και του ΥΠΕΞ κ. Γεραπετρίτη, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις του προέδρου Μπάιντεν για το ζήτημα των F-16 της Τουρκίας και την παραλαβή των F-35 της χώρας μας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί αξιωματούχοι φιλοξενούνται στην εξοχική κατοικία της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι. Τέτοια “αβροφροσύνη” έχει προηγούμενο. Προηγήθηκε ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος, τον Ιούλιο 1991 και ο Μάικ Πομπέο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα