ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ IMAGO, 1981
Μια βαθιά ανάλυση σε προηγούμενες αυτοκαταστροφές που, τώρα, ξαναγίνονται ιδιαίτερα επίκαιρες σύγχρονες νέες απειλές, όπου:
Η ΛΑΜΨΗ ΤΗΣ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΕΧΕΙ ΣΚΙΑΣΕΙ ΤΗ ΛΑΜΨΗ ΤΟΥ ΘΑΒΩΡ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ στην τωρινή κρίσιμη, χωρίς πνευματικότητα, αδιέξοδη εποχή!
ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
Στις χριστιανικές κοινωνίες μας των δογμάτων και πραγμάτων, τόσο στις δυτικές, όσο και στις Μεσανατολικές, και κυρίως της Ρωσίας, η 6η Αυγούστου είναι η μεγάλη γιορτή της μεταμορφώσεως του Χριστού πάνω στο όρος Θαβώρ. Μια γιορτή που εδώ και δύο χιλιάδες, τόσα, χρόνια οι χριστιανικές εκκλησίες την θυμίζουν σε όσους χριστιανούς νοιάζονται για τη δική τους Μεταμόρφωση μέσα στον απόλυτα υλιστικό – κόσμο της παραμόρφωσης των πάντων. Δηλαδή, όλων αυτών των διακοσμικών λειτουργιών, που δεν αφήνουν, μέσα τη διαρκή κοινωνική πολεμικότητα, να αντικριστεί η μέγιστη χριστιανική λάμψη, ακόμα και από τους μαθητές του Χριστού.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ Α-ΛΑΜΨΙΑΣ
Τη λάμψη εκείνη την οποία οι Χριστιανικές εκκλησίες συνεχίζουν εδώ και χιλιετηρίδες να την υπενθυμίζουν στους πιστούς – άπιστους, με εκκλησιαστικούς εορτασμούς και πανηγυρισμούς. Με αποτέλεσμα η εκκλησία να περιμένει ημερολογιακά τον επόμενο εορτασμό με αναμνήσεις ιστορικές και εξυμνήσεις παροδικές, μέσα στο χάος της Αβύσσου της κοινωνικής διαρκούς, καθημερινής μικρής ή μεγαλύτερης πολεμικότητας χριστιανών κατά χριστιανών. Αλλά και επιθετικά ή αμυντικά να προμαχούν και να απομαχούν κατά των άλλων θρησκειών, για να βρισκόμαστε συνεχώς ‘’ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ’’ όπως ήταν ο τίτλος του βιβλίου που έγραψε στα γαλλικά ο Κορνήλιος Καστοριάδης το 1981. Για να μεταφραστεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις IMAGO, με επιμέλεια των εκδόσεων Γιώτας Στεφανάτου και χαρακτηριστικό εξώφυλλο από τη Θωμαή Ταμπάκη – Γεώρα.
Στο εισαγωγικό σημείωμα αναφέρεται ότι: ο τίτλος ‘’ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ’’ στα γαλλικά, δεν σημαίνει ‘’πριν από τον πόλεμο’’ όπως αναπόφευκτα θα εννοήσουν οι κουφοί και όπως ήδη (από τότε) το έχουν εννοήσει. Όμως δεν πρόκειται στο βιβλίο αυτό για πρόβλεψη ή προβολή, αλλά για ανάλυση του σύγχρονου κόσμου. Ανάλυση απαραίτητη, προκειμένου να προσανατολιστεί κανείς μέσα σ’ αυτόν, για να ξεκαθαρίσει τι μετράει και τι δεν μετράει, τι είναι εύστοχο και τι δεν είναι. Γιατί υπάρχουν γεγονότα έκδηλα ή συγκαλυμμένα που φανερώνουν τη δύναμη της ιστορίας και του γίγνεσθαι.
ΟΙ ΜΙΚΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ;
Όμως υπάρχουν (συνεχίζεται στο εισαγωγικό σημείωμα) και άλλα γεγονότα που βάραιναν λιγότερο και υπάρχει και η φραστική ομίχλη ιδεολογική και ρητορική – εξαιρετικά πηχτή στη Γαλλία – που καλύπτει τα πάντα. Τώρα, αν τα προβλήματα του τρίτου κόσμου μπορούν να λυθούν με τη χρήση των μικροϋπολογιστών δεν είναι εύστοχο ερώτημα ενώ η ρωσο-αμερικανική αναμέτρηση είναι σε υπερθετικό βαθμό.
Με ισχυρές πιέσεις να ωθούν τις δύο υπερδυνάμεις προς ανοικτή σύγκρουση, ενώ από την άλλη μεριά (την εποχή εκείνη) η πιθανότητα αυτής της σύγκρουσης σχηματίζει και ρυθμίζει την τοπική κατάσταση και την δυναμική της, που διαμορφώνει την πραγματικότητα. Η οποία, όμως, τώρα έχει αλλάξει γεωστρατηγικά, γεωοικονομικά, γεωενεργειακά και γέωεξουσιαστικά.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ, ΤΩΡΑ, Η ΝΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ!!
Πέρα, όμως, από αυτά τα νέα δεδομένα έχει μεταμορφωθεί, σε άλλα επίπεδα η πυρηνική απειλή, όχι αποκλειστικά και μόνο μεταξύ των τότε υπερδυνάμεων, Αμερικής και Ρωσίας, αλλά μέσα σε ανεξέλεγκτες, πάλι πυρηνικές απειλές από πολλές πλευρές. Ιδιαίτερα από τον παρανοϊκό δικτάτορα της Βόρειας Κορέας. Ο οποίος καθιστά τη μικρή χώρα του με το πυρηνικό πυραυλικό του εξοπλισμό, να αποτελεί μία μεγάλη παγκόσμια απειλή… Η οποία, τώρα, αναβιώνει με άλλες συγκρίσεις και άλλες μορφές. Γιατί, τώρα –μετά την κατάρρευση του Σοβιετικού κολοσσού- έχει μειωθεί η αντιπαλότητα, μονόπλευρα μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής, για να βρισκόμαστε πάλι όπως διαμορφώνονται οι καταστάσεις ‘’ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ’’.
Η ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΙΑ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
…‘’Με την εθελοτυφλία (κατά τον Καστοριάδη) του δυτικού κόσμου σχετικά με μία διαφορετική συγκυρία από εκείνη την εποχή, που τώρα εμφανίζεται με άλλη μορφή και τροπή’’… Μία κατάσταση που δεν μπορεί να γίνει κατανοητή παρά μόνο μέσα από την προοπτική σύγχρονης αναμέτρησης, που ως πραγματικότητας, πέρα από επικοινωνιακές διογκώσεις την απειλούν. Καθώς και πέρα από την άρνηση αυτών που το παρακάμπτουν μέσα στην άνεση και στις ζωτικές τους αυταπάτες οι άνθρωποι της διανόησης κλπ.
Αλλά, όλοι αυτοί που είναι οι ίδιοι τώρα με την εποχή της πρωτογενούς δημιουργίας της πυρηνικής απειλής, με τη δημιουργία της ατομικής και της πυρηνικής βόμβας που τόσο οι πρωταγωνιστές όσο και οι ανταγωνιστές της πυρηνικής πρωτιάς δεν λογάριασαν όλα τα τότε παρεπόμενα και τα επερχόμενα, ως αυτή τη στιγμή.
Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΠΡΟΟΡΙΖΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΡΙΧΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
Για να παραμορφωθεί λίγο πριν από τη λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, η μέγιστη και ανέκκλητη τραγωδία του πυρηνικού κατακλυσμού της ανθρωπότητας, στο διηνεκές. Τότε, κατά την ήττα της Γερμανίας η ατομική βόμβα, είχε συλληφθεί ως ιδέα εναντίον της Γερμανίας, τελικά χρησιμοποιήθηκε κατά της Ιαπωνίας από επιστήμονες που έφυγαν στις ΗΠΑ, για να σωθούν από τους χιτλερικούς διωγμούς. Αυτοί εκφράσανε ενδοιασμούς συνείδησης για την αλλαγή προορισμού της βόμβας γιατί δεν είχαν τόσο μίσος κατά του Ιαπωνικού μιλιταρισμού όσο είχαν για τον παρανοϊκό χιτλερικό μιλιταρισμό. Εν τούτοις οι μεγάλοι πυρηνικοί επιστήμονες είπαν ΝΑΙ, για το άνοιγμα της πόρτας της εφιαλτικής ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.
Η ΛΑΜΨΗ ΤΗΣ ΧΙΡΟΣΙΜΑ, ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΨΗ ΤΟΥ ΘΑΒΩΡ
Για την οποία, ο διάσημος άγγλος συγγραφέας και μεγάλος στοχαστής και ερευνητής ο Άρθουρ Καίσλερ, την χαρακτήρισε ‘’μετά Χριστόν εποχή’’ του πυρηνικού ολέθρου. Αυτή που παραμερίζει δραματικά την κατά Χριστόν εποχή της μεταμόρφωσης του ανθρώπου διά της μεγίστης λάμψης στο Θαβώρ, με την παραμόρφωση τόσο καταστροφικά, με τη λάμψη της ΧΙΡΟΣΙΜΑ!, 1945 χρόνια μετά Χριστόν έως εσχάτων…
Ο διάσημος Γάλλος στοχαστής Ραϊμόν Καρτιέ, στο μεγάλο έργο του Η ‘’ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ’’ αναφέρει ότι ο δόκτωρ Λεό Ζιρλάντ, πίεσε τον Αϊνστάιν να προτείνει στον Πρόεδρο Ρούσβελτ τη χρησιμοποίηση της πυρηνικής ενέργειας για στρατιωτικούς σκοπούς.
ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΜΒΑ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΙΠΑΝ ΝΑΙ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ, ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
Στην πρόταση αυτή την έκανε ο Αϊνστάιν στον επόμενο Πρόεδρο Χάρρυ Τρούμαν ο οποίος πήρε και την ιστορική ευθύνη της πραγματοποίησής της στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι μετά από τις μυστικές δοκιμές που έγιναν στο Λος Άλαμος της ερήμου της Αριζόνας, με εποπτεία, επιστημονική και συντονισμό του Οπενχάιμερ.
Και ενώ είχε συγκροτηθεί επιτροπή κορυφαίων επιστημόνων για το ΕΑΝ και το ΠΩΣ, έπρεπε να ριφθεί απροειδοποίητα σε κατοικημένη περιοχή της Ιαπωνίας η ατομική βόμβα του μεγάλου χαμού. Όλοι οι επιστήμονες της επιτροπής που είχε δημιουργηθεί –χωρίς ενδοιασμό- απάντησαν ΝΑΙ σε όλα εκτός από τον τότε Υφυπουργό Ναυτικών των ΗΠΑ, τον Ράλφ Μπάρναρντ.
Τώρα, 2017 χρόνια χριστιανισμού, η βόμβα της καταστροφής έγινε μεγίστη μ.Χ. απειλή για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Για να μας μείνει ο εορταστικός ύμνος ‘’ Μετεμορφώθης ἐν τῷ ὄρει Χριστὲ ὁ Θεός, δείξας τοῖς Μαθηταῖς σου τὴν δόξαν σου, καθὼς ἠδύναντα. Λάμψον καὶ ἡμῖν τοῖς ἁμαρτωλοῖς, τὸ φῶς σου τὸ ἀΐδιον, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, φωτοδότα δόξα σοι.’’.