«Η γνώση που έχουν αποκτήσει οι Χανιώτες πάνω στη βασική πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας φάνηκε με τον καλύτερο τρόπο στο ζήτημα που προέκυψε πρόσφατα με τον λόφο Καστέλι».
Με αυτά τα λόγια η πρώην γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαρία Βλαζάκη ξεκίνησε την ομιλία της με θέμα “Τα Χανιά στις διαδρομές των αιώνων” στο πλαίσιο των εγκαινίων της ψηφιακής έκθεσης για την πόλη των Χανίων που διοργάνωσε το 2ο Γυμνάσιο Χανίων.
«Η πόλη μας έχει το βαρύ προνόμιο να έχει κτιστεί πάνω στα ερείπια της Μινωικής Κυδωνίας που συγκαταλέγεται στις τρεις σπουδαιότερες πόλεις του νησιού και από τις παλαιότερες πόλεις της Μεσογείου» τόνισε η κ. Βλαζάκη, συμπληρώνοντας πως «ο σπόρος έχει μπει στα νέα τα παιδιά, θα γίνουν οι πολίτες που θα προστατεύσουν την ιστορία, τον πολιτισμό μας, θα διδάξουν τα δικά τους παιδιά. Η αρχαιολογική υπηρεσία στον τόπο μας έχει βοηθήσει πολύ στην ευαισθητοποίηση αυτή με εκδηλώσεις, διαλέξεις, ξεναγήσεις και αυτό συνεχίζεται. Σήμερα πια έχω διαπιστώσει ότι μια μεγάλη μερίδα των Χανιωτών έχει τις βασικές αρχές και γνώσεις για την κληρονομιά του τόπου τους, και αυτό φάνηκε καθαρά στη συστράτευση που έγινε για το λόφο Καστέλι».
“ΤΑΞΙΔΙ” ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
Η πρώην γ.γ. του του Υπουργείου Πολιτισμού έκανε μια εκτενή παρουσίαση της ιστορίας της Κυδωνίας που χάνεται στο 3.500 πχ., τις πρώτες γραπτές αναφορές στο όνομα της σε πινακίδες της “Γραμμικής Β΄”, την αποίκιση του λιμανιού από Σάμιους που είχαν εξοριστεί από το νησί του Πυθαγόρα και την μετέπειτα εκδίωξης τους από τους Κυδωνιάτες από κοινού με τους Αιγινήτες συμμάχους τους, την κατάληψης της το 69 πχ. από τις ρωμαϊκές λεγεώνες του Κόιντου Καικίλιου Μέτελλου, τα προνόμια αυτονομίας που της έδωσε ο Οκταβιανός Αύγουστος και την έκταση της επικράτειας που εκτείνονταν από τη Σπάθα μέχρι το Ακρωτήρι και υπώρειες των Λευκών Ορέων .
Δείχνοντας τη σημασία του λόφου Καστέλι τόνισε πως τόσο στα προϊστορικά όσο και στα κλασσικά χρόνια «ο πυρήνας του οικισμού της παλιάς πόλης εντοπίζεται στο λόφο Καστέλι που δεσπόζει πάνω από το παλιό λιμάνι και φτάνει στη Σπλάντζια» και αναφέρθηκε στις ανασκαφές της εφορίας αρχαιοτήτων όλα αυτά τα χρόνια που έχουν βγάλει στο φως σπάνια ευρήματα.
Στο πως ξεκίνησαν οι ξεναγήσεις των μαθητών στην παλιά πόλη με πρωτοβουλία της καθηγήτριας Ιταλικών κ. Τζούση στην οποία απονεμήθηκε και τιμητικός έπαινος αναφέρθηκε ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου κ. Αντώνης Αθανασάκης. Οι πρώτες επισκέψεις με ξεναγό τον ίδιο, έπειτα τον κ. Μανώλη Μανούσακα, τον Μιχάλη Ανδριανάκη με κατάληξη στο καφέ “Ταράτσα” και τον κ. Κώστα Τζωρτζάκη, τη συμβολή και του στήριξη του συλλόγου κατοίκων παλιάς πόλης και προσωπικά του κ. Μάρκου Καραβιτάκη, η επίσκεψη των μαθητών στη Βενετία, η έκθεση μέσα στο χώρο του σχολείου με θέμα την παλιά πόλη και η ψηφιακή έκθεση που θα παρουσιάζεται στο χώρο του νεώριο Moro μέχρι το τέλος του Νοέμβρη αναφέρθηκαν από τον κ. Αθανασάκη που ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλλαν στην προσπάθεια αυτής. Στην έναρξη της εκδήλωσης δύο μαθητές έπαιξαν κομμάτια σε κιθάρα και πιάνο.
ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ
Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμα ομιλίες, την Τρίτη 16 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στο ΚΑΜ, ο Επίτιμος Εφορος Αρχαιοτήτων Μιχάλης Ανδριανάκης θα μιλήσει για “Τα Χανιά στους Βυζαντινούς χρόνους και στην Ενετοκρατία” και την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, ο Αν. καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλίας Κολοβός θα μιλήσει για “Τα Χανιά των “άλλων”: μνημεία της οθωμανικής περιόδου”.