Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Μύηση στην τέχνη της πέτρας για Γερμανούς φοιτητές

» Πρακτική άσκηση στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

 

Την τέχνη της πέτρας μαθαίνουν σπουδαστές και σπουδάστριες από την Γερμανία στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων.
Στο πλαίσιο προγράμματος το οποίο υλοποιείται εδώ και 25 χρόνια, κάθε χρόνο οι σπουδαστές από επαγγελματικές σχολές της Γερμανίας στην ειδικότητα: “Κηπουροί του τοπίου”, έρχονται με τους εκπαιδευτές τους στο Κολυμπάρι και κάνουν πρακτική άσκηση στην επεξεργασία της πέτρας.
Τι περιλαμβάνει η πρακτική τους; Επεξεργασία πέτρας και διαμόρφωση μονοπατιού που ξεκινά από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης με κατάληξη στο παρεκκλήσι του Αββάμ Μακαρίου.
Αυτές τις μέρες οι σπουδαστές βρίσκονται για μια ακόμη χρονιά στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης.

Τους συναντήσαμε χθες την ώρα που επεξεργάζονταν πέτρες και έφτιαχναν το μονοπάτι.
Μαζί τους ήταν ο εκπαιδευτής τους στην επεξεργασία της πέτρας Alexander Kreisel, ο οποίος μας λέει ότι «το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1996 με σκοπό την επεξεργασία της φυσικής πέτρας. Το πρόγραμμα υλοποιείται κάθε χρόνο για τέσσερις εβδομάδες όπου συμμετέχουν δύο ομάδες παιδιών επί δύο εβδομάδες. Είναι σπουδαστές σε επαγγελματικές σχολές, μετά την υποχρεωτική εκπαίδευση. Οι σπουδαστές συνδυάζουν θεωρία και πράξη. Εχουν μαθήματα θεωρητικά και κάνουν και πρακτική. Και αυτό που γίνεται στο Κολυμπάρι, είναι ένα κομμάτι από την πρακτική τους.
Στο τέλος θα πάρουν βαθμό ανάλογα με την παραγωγή που έκαναν και τον τρόπο με τον οποίο επεξεργαστήκαν την πέτρα και αυτό μετράει στον τελικό βαθμό στην εκπαίδευσή τους στη Γερμανία».
Οι συγκεκριμένες σχολές κάθε χρόνο έχουν περίπου 120 εισακτέους κηπουρούς του τοπίου. Μία υποκατηγορία που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σχολής είναι η επεξεργασία της πέτρας αφού φτιάχνουν πετρόκτιστους τοίχους και πετρόκηπους.
Ο ίδιος τονίζει ότι «οι σπουδαστές μαθαίνουν καλύτερα απ΄ό,τι αν ήταν στη Γερμανία. Εχουν περισσότερο ζήλο σε αυτό που κάνουν και, ίσως, βοηθάει και ο τόπος σε αυτό».
Η επιστημονική υπεύθυνη από την ΟΑΚ, Κατερίνα Καρκαλά Ζορμπά μας λέει ότι «φέτος κλείσαμε τα 25 χρόνια συνεργασίας και στις 9 Οκτωβρίου διοργανώσαμε μία ωραία εκδήλωση όπου ήρθαν και οι υπεθυνοί τους αλλά και πρώην μαθητές που τώρα είναι εκπαιδευτές με τις οικογένειές τους.
Το πρόγραμμα έχει διάφορες πτυχές. Βλέπεις νέα παιδιά τα οποία ούτε την Ελλάδα και την Κρήτη θα είχαν γνωρίσει, ούτε θα είχαν γνωρίσει τα σημαντικά μνημεία όπως τη Ροτόντα στην οποία βλέπουν πώς είχε γίνει η επεξεργασία της πέτρας τα παλιά χρόνια. Πηγαίνουμε ακόμα και στο Γερμανικό νεκροταφείο του Μάλεμε όπου τους μιλάμε για την ιστορία. Σπάει ο πάγος και βλέπουμε διαφορετικά τη σύνδεσή τους με τη Γερμανία».
Ακόμα η ίδια μας λέει ότι οι πρώτες εργασίες πριν 25 χρόνια έγιναν στο πέτρινο θέατρο στα Νωπήγεια και στη συνέχεια, «αφού έχουμε το παρεκκλήσι του Αββάμ Μακαρίου, ξεκίνησε η ιδέα του μονοπατιού με την ονομασία: “Περιπατητική οδός του Αββάμ Μακαρίου”».
Επιπλέον, σημειώνει ότι η διαδρομή αποτελεί και φόρο τιμής στον Ειρηναίο Γαλανάκη καθώς υπάρχει ανάγλυφο του αείμνηστου ιεράρχη, στην είσοδο του μονοπατιού.
Οι σπουδαστές και σπουδάστριες είναι από τα Κρατίδια της Γερμανίας Rheinland-Pfalz, Saarland και Nordrhein-Westfalen και τις αντίστοιχες Επαγγελματικές Σχολές υπό την καθοδήγηση των Εκπαιδευτών τους Alexander Kreisel, Michael Hemmes κ.ά.
Σύμφωνα με την Ορθόδοξο Ακαδημία, η προσπάθεια στηρίζεται από τα Ευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά Προγράμματα και οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό και την ιστορία της Κρήτης και να επισκεφθούν την ενδοχώρα, Ιερούς Ναούς, Μουσεία και αξιοθέατα της περιοχής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα