Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

“ΜΥΡΤΙΣ – Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν”

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας, οι μαθητές της Α΄τάξης του 4ου ΓΕΛ Χανίων, επισκέφθηκαν στις 22 Σεπτεμβρίου 2021, την έκθεση «ΜΥΡΤΙΣ» που πραγματοποιήθηκε στο Γυαλί Τζαμισί από τις 8 ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 και ήρθαν «πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν».

Συγκεκριμένα, οι μαθητές προετοιμάστηκαν για την επίσκεψη, συγκεντρώνοντας πληροφορίες για την εποχή, το ιστορικό πλαίσιο καθώς και τις επιστημονικές μεθόδους που επιστρατεύτηκαν για να υλοποιηθεί η ιδέα του κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη, Επίκουρου Καθηγητή Ορθοδοντικής του Παν/μίου Αθηνών και εμπνευστή του όλου εγχειρήματος.
«Η ανάπλαση του προσώπου ενός παιδιού της κλασικής αρχαιότητας, φέρνει κοντά μας με εύληπτο και ελκυστικό τρόπο, μια εποχή που αναντίρρητα αποτελεί το θεμέλιο της παιδείας όλων μας συντελώντας έτσι, στη βαθύτερη προσέγγιση των διαστάσεων του Ελληνικού πολιτισμού», σύμφωνα με τον κ. Παπαγρηγοράκη.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα διαθεματική και πολυεπίπεδη παρουσίαση, τα στάδια της πορείας που ακολούθησαν οι επιστήμονες: από την αρχαιολογική ανασκαφή ομαδικού τάφου στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού στην Αθήνα και τη μελέτη του γενετικού υλικού, μέχρι τον προσδιορισμό της αιτίας του μεγάλου λοιμού που αποδεκάτισε τους κατοίκους της αρχαίας Αθήνας και την ανάπλαση του προσώπου ενός από τα θύματα του λοιμού, της 11χρονης Μύρτιδας.

«Η έκθεση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και ο τρόπος που στήθηκε, εντυπωσιακός. Σε αρκετούς από εμάς προκάλεσε έκπληξη, ακόμα και συγκίνηση, που αντικρίσαμε το τόσο ρεαλιστικό πρόσωπο της Μύρτιδας, από το οποίο μας χωρίζουν 25 αιώνες. Παράλληλα, ζώντας στην πανδημία σχεδόν 2 χρόνια τώρα, μπορέσαμε να κάνουμε τη σύνδεση με τον θανατηφόρο λοιμό του 5ου αιώνα π.Χ. και να αισθανθούμε κάπως όπως εκείνο το άτυχο κορίτσι που μπορεί και να το έλεγαν Μύρτιδα…», ήταν κάποια από τα σχόλια των μαθητών, που δεν παρέλειψαν να ανταλλάξουν απόψεις και πληροφορίες με συμμαθητές τους από άλλες τάξεις καθώς επίσης και να επισημάνουν το γεγονός ότι ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει την Μύρτιδα «Φίλη της Χιλιετίας»,  η οποία μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης και της συνεργασίας στην προσπάθεια καταπολέμησης των θανατηφόρων ασθενειών.

Ο εξαιρετικός συνδυασμός των επιστημονικών πεδίων της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας, της Βιολογίας αλλά και της τέχνης της Γλυπτικής στη συγκεκριμένη έκθεση που περιοδεύει από το 2010 σε μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, πέτυχαν τον εκπαιδευτικό τους σκοπό, ενεργοποιώντας τη μαθησιακή διαδικασία ταυτόχρονα με την ενσυναίσθηση στους έφηβους μαθητές.

Οι εκπαιδευτικοί,
Ρούλα Κονσολάκη
Στεφανία Αρχοντάκη


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα