Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Μυστικά για υγεία και ομορφιά στην… καραντίνα

Όλοι ανησυχούμε από τη ραγδαία κλιμάκωση και την παγκόσμια διασπορά των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Η λήψη αυστηρών μέτρων στον τρόπο περιποίησης είναι επιτακτική στις μέρες μας, καθώς η σωστή καθημερινή υγιεινή και καλλυντική φροντίδα του προσώπου μας είναι απαραίτητη για την υγεία και την ομορφιά.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ… ΚΟΡΩΝΟΪΟ
Μετάδοση του νέου ιού μπορεί να συμβεί αν αγγίξουμε επιφάνειες που καλύπτονται με σταγονίδια και στη συνέχεια ακουμπήσουμε το πρόσωπό μας. Μελέτες έδειξαν ότι ο μέσος άνθρωπος αγγίζει το πρόσωπό του κατά μέσο όρο 11 φορές την ώρα. Ακόμα κι αν κάποιος έχει σαπουνίσει τα χέρια του, αυτά μολύνονται και πάλι μόλις ακουμπήσουμε οποιοδήποτε μολυσμένο αντικείμενο(π.χ. πόμολο ή το κουμπί του ανσανσέρ). Επομένως υπάρχουν άφθονες ευκαιρίες για να βρεθεί ο κορωνοϊός στον βλενογόννο του στόματος, της μύτης και των ματιών, τα οποία αποτελούν πύλες εισόδου της μόλυνσης στον οργανισμό μας. Έχει ανιχνευθεί στα δάκρυα των ματιών, σε δείγματα αίματος, ούρων, κοπράνων, ενώ δεν είναι γνωστό αν επιβιώνει στον εμετό, στο μητρικό γάλα και στο σπέρμα. Επομένως δεν πρέπει να τρίβουμε το πρόσωπό μας με γυμνά χέρια, αλλά ούτε με γάντια , ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους. Όταν κριθεί απαραίτητο, δηλαδή όταν βρεθούμε κοντά σε ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα, φοράμε μάσκα και γυαλιά, που εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο και δεν αφήνουν κενά με το δέρμα. Να θυμάστε ότι τα ερεθισμένα, κόκκινα μάτια με φαγούρα κι εκκρίσεις πρέπει να μας οδηγήσουν στην αξιολόγηση από τον οφθαλμίατρό μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ
Ακόμα δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για το χρόνο που ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει χωρίς ξενιστή, δηλαδή πάνω σε άψυχες επιφάνειες, όπως τα καλλυντικά, με τις πιο πρόσφατες μελέτες να κάνουν λόγο για δύο ώρες ,έως και εννέα μέρες, αναλόγως την επιφάνεια. Άρα, θα ήταν καλό να καθαρίζουμε τακτικά τα πινέλα, τα σφουγγαράκια κι οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιούμε για να εφαρμόσουμε τα καλλυντικά στο δέρμα μας ,καθώς και να αποφεύγουμε να τα δανείζουμε, διότι έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης οποιουδήποτε μικροβίου.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Ο καθαρισμός του προσώπου είναι καλό να γίνεται με χλιαρό νερό κι ένα κατάλληλο για την κάθε επιδερμίδα καθαριστικό. Ντεμακιγιάζ, καθαρισμός, ενυδάτωση και αντιηλιακή προστασία, ανάλογα με τον φωτότυπο και τις ανάγκες κάθε δέρματος, αποτελούν την καθημερινή μας ρουτίνα
Τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε π.χ. σαπούνια, κρέμες προσώπου και σώματος ,βαφές μαλλιών, στοματικά διαλύματα, ταινίες λεύκανσης ,σκιές ματιών θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων(ΕΟΦ),διαφορετικά ενέχουν κινδύνους γενετικών αλλοιώσεων και αλλεργικών δερματικών αντιδράσεων.
-Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων(ΕΜΑ) προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην προμηθεύονται φάρμακα μέσω διαδικτύου, λόγω των ψευδεπίγραφων φαρμάκων που παρουσιάζονται ψευδώς ως αυθεντικά/εγκεκριμένα.
-Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι η πώληση φαρμάκων εξ αποστάσεως από πιστοποιημένα φαρμακεία, δεν έχει εφαρμοστεί στην ελληνική αγορά.
Πολλοί διάσημοι αστέρες του Hollywood επιθυμούν να προβούν σε χειρουργικές επεμβάσεις για αισθητικούς λόγους αυτές τις μέρες, όμως θα ήταν καλό να το αποφύγουν όλοι, διότι καραδοκούν επιπλοκές λόγω του νέου, αόρατου, ανεπιθύμητου «επισκέπτη».

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ… ΟΛΙΣΤΙΚΗ
Η διατήρηση της επιδερμίδας φρέσκιας και λαμπερής προϋποθέτει μια ολιστική προσέγγιση, που περικλείει την άσκηση, την ασφαλή έκθεση στον ήλιο, τη σωστή διατροφή, τον επαρκή ύπνο, την καλή ψυχολογία. Σε γονιδιακό επίπεδο, στόχος μας είναι να περιορίσουμε τα «κακά» και να αυξήσουμε τα «καλά» γονίδια. Δημιουργώντας θετικές συνθήκες στον οργανισμό μας έστω και στις συνθήκες του υποχρεωτικού εγκλεισμού, τα «προβληματικά» γονίδια που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας, δεν θα εκφραστούν.
Πολλοί απολαμβάνουμε έναν περίπατο, ή τρέξιμο στην παραλία, αφού το μπάνιο στη θάλασσα και το ψάρεμα, λόγω κορωνοϊού, δεν επιτρέπονται προσωρινά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει συνολικά μέσα στην εβδομάδα σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης διάρκειας 150 λεπτών. Οι ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου στην ανθρώπινη υγεία είναι δεδομένες. Γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της βιταμίνης D μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης που συμμετέχει ενεργά στην οστεοσύνθεση, ενώ η έλλειψή της στα παιδιά οδηγεί στη γνωστή ραχίτιδα. Για την επαρκή σύνθεσή της έχει αποδειχθεί ότι αρκούν 3 ηλιοεκθέσεις την εβδομάδα, διάρκειας περίπου 20 λεπτών. Επίσης, ο ήλιος δημιουργεί συνθήκες ευεξίας στον οργανισμό μέσω της παραγωγής της σεροτονίνης, της «ορμόνης της ευτυχίας»,όπως και η σωματική άσκηση . Όμως η υπερβολική έκθεση μπορεί να προκαλέσει είτε έγκαυμα, το οποίο αφήνει ανεξίτηλο το «στίγμα» του στην επιδερμίδα, καθιστώντας την σταδιακά πιο ευάλωτη στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος, ιδιαίτερα στα παιδιά, είτε καταστροφή βαθύτερα στο μέσο χόριο, όπου βρίσκονται οι κολλαγόνες και ελαστικές ίνες, προκαλώντας πρόωρη γήρανση, με χαλάρωση και ρυτίδες. Προστατευόμαστε από τις ανεπιθύμητες επιδράσεις με καπέλο, γυαλιά, αντιηλιακό, τόσο στις ηλιόλουστες,όσο και στις συννεφιασμένες ημέρες.Το αντιηλιακό είναι απαραίτητο να εφαρμόζεται ακόμα και μέσα στο σπίτι, διότι η UVA ακτινοβολία διαπερνά τα παράθυρα και η συχνή χρήση των κινητών και υπολογιστών που εκπέμπουν την μπλε ακτινοβολία (blue light) προκαλεί βλάβες στην επιδερμίδα.

ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ Ο Π.Ο.Υ. ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή δίοδο μετάδοσης του Covid-19. Συνιστά καλό καθαρισμό επιφανειών και σκευών μαγειρικής, καλό μαγείρεμα ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του και τακτικό πλύσιμο χεριών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού. Μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν έχει εγκρίνει κανένα ισχυρισμό υγείας για τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου που να φέρει επισήμανση ότι προστατεύει από τη μόλυνση. Δεν συνιστά κανένα τρόφιμο σε σχέση με το άλλο, αλλά ενθαρρύνει την κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων για να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή και να υποστηρίξουμε την ανοσοποιητική λειτουργία με θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνουν, όπως χαλκό, φυλλικό οξύ, σίδηρο ,σελήνιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α,Β6,Β12,C,D . Ας θυμηθούμε, ακόμα, ότι Ω3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά(π.χ. λυκοπένιο, γλουταθειόνη), αμινοξέα (π.χ. προλίνη,λυσίνη) ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου και ενυδατώνουν την επιδερμίδα μας. Διαχωρίζοντας λοιπόν την βιολογική από την συναισθηματική πείνα προτιμούμε λαχανικά, ελαιόλαδο,όσπρια, ψάρια, ξηρούς καρπούς, φρούτα κι αποφεύγουμε λίπος κρέατος, μη εποχικά τρόφιμα, συντηρητικά , χρωστικές.

ΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου προσβάλλει την ανοσία του οργανισμού.
7-9 ποιοτικού ύπνου μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά τους λοιμώδεις ιούς, όπως ο νέος κορωνοϊός. Το έντονο φως, ιδιαίτερα το μπλε φως από τις ηλεκτρονικές οθόνες μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στο ύπνο διότι μπερδεύει τον εγκέφαλό μας να νομίζει ότι είναι πρωί κι έτσι μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, που βοηθάει στη χαλάρωση. Σύμμαχος και στην αντιγήρανση ο επαρκής ύπνος, αφού αυξάνεται η μικροκυκλοφορία και η ανάπλαση του δέρματος, όπως κι η παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου χάρη στα υψηλά επίπεδα της αυξητικής ορμόνης που εκκρίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η αϋπνία προκαλεί υπερβολική παραγωγή κορτιζόλης, της «ορμόνης του stress» που αυξάνει τις φλεγμονές, καταστρέφει τα κύτταρα και μειώνει το κολλαγόνο με αποτέλεσμα να χάνεται η σφριγηλότητα και η λεία όψη της επιδερμίδας μας, αλλά μπορεί να γίνει και προάγγελος χρόνιων νοσημάτων(π.χ.διαβήτης,υπέρταση). Η στέρηση ύπνου οδηγεί, επίσης, σε αύξηση του σωματικού βάρους διότι διαταράσσονται οι ορμόνες λεπτίνη και γκρελίνη που φροντίζουν να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο αίσθημα της πείνας και του κορεσμού. Η γκρελίνη ενεργοποιεί την όρεξη και την ορμονική υπερφαγία, ενώ αντίθετα η λεπτίνη στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο ότι δεν χρειάζεται άλλη τροφή.
Περιποιηθείτε τον εαυτό σας διότι η όμορφη εικόνα μας αποτελεί το κλειδί για καλή διάθεση!

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
Λόγω ιδρυματισμού και μεγάλης αδράνειας ο φόβος , ο πανικός, το στίγμα είναι χειρότερο κι από τον ίδιο τον κορωνοϊό. Η ψυχολογία είναι καθοριστική για τον έλεγχο της διασποράς. Στερούμαστε την αίσθηση της αφής κι είναι μια τεράστια απώλεια. Συνειδητοποιούμε το κενό στα δάχτυλα, είμαστε στην αναμονή μιας αγκαλιάς, ενός φιλιού. Το πρώτο που αισθάνεται κάποιος είναι αμηχανία κι αδυναμία διαχείρισης της απώλειας στόχου. Στη συνέχεια, η αβεβαιότητα για τον βιοπορισμό, οι αντιφατικές πληροφορίες, η αδιάκοπη ειδησιογραφία, οι εικόνες θανάτου από όλον τον κόσμο, οι ελλείψεις των νοσοκομείων, μπορούν να οδηγήσουν σε ακραίες σπασμωδικές αντιδράσεις, σε απειλή της κοινωνικής συνοχής, καθώς κι επιβάρυνση των ψυχικά ευάλωτων ατόμων. Όταν υπάρχει στοχοποίηση οι άνθρωποι κρύβουν τα συμπτώματα, δεν ζητούν αμέσως ιατρική συμβουλή για να αποφύγουν τη διάκριση τόσο τη δική τους όσο και της οικογένειας και του φιλικού περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η πρόληψη κι η υπεύθυνη συμπεριφορά και να προάγεται η διαστρέβλωση της ίδιας της πραγματικότητας. Ένα τηλεφώνημα υποστήριξης, μια έκφραση αγάπης, ένα άτομο που μας αφουγκράζεται με ενσυναίσθηση, ο εθελοντισμός μπορούν να μας αποφορτίσουν και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αναλογιζόμαστε τον Paolo Coelho που μας θυμίζει ότι «ευτυχία είναι να πηγαίνεις στο κρεββάτι σου κάθε βράδυ, με ήσυχη τη συνείδησή σου».
Όταν νοιώθουμε μοναξιά, αυξάνεται η φλεγμονή με την παραγωγή κυτταροκινών κι ορμονών του stress με αποτέλεσμα να καταστέλλεται η αντιικη δράση του οργανισμού,ενώ η θετική συμπεριφορά μειώνει τις φυσικές εκδηλώσεις της ψυχικής πίεσης. Διατηρούμε τη φυσική απόσταση μεταξύ μας ,αφήνουμε όμως ανοιχτό το παράθυρο της ψυχής μας, που βάλλεται τώρα από ένα ολοκληρωτικό σύστημα, μια «παγκόσμια δικτατορία για την υγεία» που νοιώθουμε ότι μας διοικεί, έστω κι αν έχει απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της ύπαρξής μας.
Τώρα που όλοι έχουμε έναν κοινό εχθρό, έχουμε βάλει σε προσωρινή καραντίνα τις υπόλοιπες έχθρες μας!

ΤΟ ΣΕΞ ΣΤΗΝ… ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ
Σε πρόσφατη μελέτη φάνηκε ότι ο εγκλεισμός σε συνδυασμό με τον ελεύθερο χρόνο που έχουν, έχει βοηθήσει πολλά ζευγάρια να έρθουν πιο κοντά, κόντρα στις πολλές απαγορεύσεις που καλούνται να υπακούσουν. Δεν υπάρχει απόδειξη ότι μπορεί να μεταδοθεί με σεξουαλική επαφή ο ιός, όμως τα φιλιά μεταφέρουν σάλιο μέσω του οποίου μπορεί να μεταδοθεί ο covid-19 όπως και με την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο. Αν όμως συγκατοικείτε με έναν σταθερό σεξουαλικό σύντροφο, δεν παρουσιάζετε συμπτώματα και δεν έχετε κάποια ύποπτη έκθεση πρόσφατα, μένοντας στο ίδιο σπίτι, τότε επιτρέπεται η στενή επαφή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα