Είναι αλήθεια ότι η ποιότητα του ελαιολάδου είναι άµεσα συνδεδεµένη µε
• Την ποικιλία
• Τις εδαφο-κλιµατικές συνθήκες
• Τις καλλιεργητικές πρακτικές (κλάδεµα, λίπανση, άρδευση)
• Την ορθή εφαρµογή της φυτοπροστασίας (για να µην υπάρχουν υπολείµµατα φυτοφαρµάκων)
• Τον βαθµό ωριµότητας του καρπού (όταν η επιδερµίδα αλλάζει χρώµα από πρασινο-κίτρινο σε µελανο-ιώδες).
• Τον τρόπο συγκοµιδής (να αποφεύγεται ο τραυµατισµός του καρπού)
• Τον χρόνο µεταξύ της συγκοµιδής και της έκθλιψης (ελαχιστοποίηση του χρόνου µεταφοράς και η έκθλιψη να γίνεται µέσα σε 12 ώρες)
• Τη σωστή λειτουργία του ελαιουργείου (συνθήκες HACCP και ποιότητας ISO, θερµοκρασία < 28 0C, χρόνος µάλαξης όχι πάνω από 30-40 λεπτά για κορωνέικη.
Είναι µύθος ότι η ελαιοπεριεκτικότητα του ελαιοκάρπου αυξάνεται σηµαντικά µέχρι και τον ∆εκέµβριο. Η λανθασµένη εντύπωση προέρχεται από το γεγονός ότι η απόδοση (ελαιοππεριεκτικότητα) στο ελαιουργείο υπολογίζεται επί νωπού βάρους και συνήθως ο ελαιόκαρπος λόγω καιρικών συνθηκών χάνει µέρος της υγρασίας.
Η αλήθεια είναι ότι η µέγιστη περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι (επί ξηρού βάρους) επιτυγχάνεται σε 170-185 µέρες µετά την καρπόδεση και για την Κορωνέικη και παραµένει σταθερή.
Είναι µύθος ότι η καθυστέρηση της συγκοµιδής δεν επηρεάζει την ποιότητα του ελαιολάδου;
Ναι, η αλήθεια είναι ότι επηρεάζει σηµαντικά την ποιότητα, αφού η συγκέντρωση πολυφαινολών (αντιοξειδωτικών) µειώνεται σηµαντικά µε την αλλαγή του χρώµατος σε µώβ.
Είναι αλήθεια ή µύθος ότι η καθυστερηµένη συγκοµιδή επηρεάζει την παραγωγή του επόµενου έτους; Είναι αλήθεια ότι επηρεάζεται η παραγωγή της επόµενης χρονιάς, που µπορεί να φτάσει και µέχρι και 80%, αν η καθυστέρηση είναι 11 εβδοµάδες µετά την επίτευξη της µέγιστης ελαιοπεριεκτικότητας,
*Ο Κώστας Χαρτζουλάκης
είναι γεωπόνος – ερευνητής