Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024

Μύθοι και αλήθειες για τις αγαπημένες μας λιχουδιές!

Παγωτά, μπισκότα, σοκολάτες, τούρτες, πάστες, καραμέλες, τσίχλες, μαλλί της γριάς, σιροπιαστά, λουκούμια, κέικ, γλυκά εκλεπτυσμένα, γλυκά μαμαδίστικα, γλυκά συσκευασμένα, γλυκά που αξίζουν αστέρια Michelin! Οι απανταχού λιχούδηδες με νιώθετε… Ολοι αγαπάμε τα γλυκά. Και όλοι έχουμε περάσει τουλάχιστον μια φορά «επείγουσα κρίση» άμεσης ανάγκης για γλυκό! Σήμερα λοιπόν, προσπαθώντας να ξεπεράσω μια επίμονη… λιγούρα για πάβλοβα, εντόπισα και σας παρουσιάζω τους πιο «δημοφιλείς» μύθους, αλλά και τις αλήθειες που σχετίζονται με αγαπημένες λιχουδιές!

Τα μπισκότα oreo (δεν) είναι vegan!

Τα μπισκότα oreo για αρκετά χρόνια θεωρούνταν λανθασμένα vegan. Ωστόσο, το 2017 η εταιρία υποχρεώθηκε να δηλώσει επισήμως πως οι φήμες ήταν λανθασμένες και πως τα μπισκότα της δεν είναι vegan αφού περιέχουν ίχνη γάλακτος. Κάτι που σημαίνει πως όσοι θέλουν vegan oreo θα πρέπει να τα φτιάξουν οι ίδιοι στο σπίτι τους! Εκείνο που είναι αληθές, ωστόσο είναι πως τον Δεκέμβριο του 1997 τα oreos έγιναν vegetarian friendly και kosher. Η Nabisco, η εταιρία πίσω από τα μπισκότα προχώρησε σε αυτή την απόφαση επειδή αρκετές εταιρίες που έφτιαχναν παγωτό ήθελαν να προσθέσουν oreo στις γεύσεις τους. Το πρόβλημα τότε ήταν πως η κρέμα των μπισκότων περιείχε χοιρινό λίπος, κάτι που θα έκανε απαγορευτική την αγορά από τους μουσουλμάνους –και όχι μόνο. Η Nabisco χωρίς δεύτερες σκέψεις μέσα σε τρία χρόνια άλλαξε σε όλα τα μπισκότα αυτό το συστατικό και έτσι πλέον τα στρογγυλά μαύρα μπισκότα με την βανιλένια γέμιση είναι τελείως vegetarian!

H άψητη ζύμη κάνει κακό

Αν οι γονείς σας ή οι παππούδες σας, έλεγαν να μην τρώτε ωμή ζύμη από μπισκότα και κέικ επειδή θα πάθετε δηλητηρίαση, να ξέρετε πως σας στέρησαν τη μισή χαρά του ψησίματος! Η απαγόρευση αυτή έχει τη βάση της στη φοβία για τα ωμά αβγά. Επειδή συνήθως οι άψητες ζύμες περιλαμβάνουν ωμά αβγά, οι δικοί σας φοβούνταν μήπως παθαίνατε δηλητηρίαση. Ωστόσο και παρά την κοινή πεποίθηση πως τα ωμά αβγα είναι επικίνδυνα, στην πραγματικότητα ο αληθινός κίνδυνος να πάθετε σαλμονέλα είναι ελάχιστος. Καταρχάς θυμηθείτε πως οι παλιότεροι μεγάλωσαν με ωμά αβγά «χτυπητά» με ζάχαρη. Η ζάχαρη «ψήνει» το αβγό «σκοτώνοντας» συνήθως όλα τα μικρόβια που πιθανώς υπάρχουν. Αλλά και οι στατιστικές «απενοχοποιούν» την ωμή ζύμη, αφού δείχνουν πως μόνο ένα στα 30.000 ωμά αβγά είναι μολυσμένο με σαλμονέλα. Οι δηλητηριάσεις από σαλμονέλα γενικότερα είναι ελάχιστες πλέον, αλλά ακόμα και αν είστε ο ένας στα 30.000, η ωμή ζύμη σίγουρα δεν θα σας σκοτώσει, απλώς θα σας προκαλέσει στομαχικές διαταρραχές.

Η τσίχλα μένει στο στομάχι για 7 χρόνια

Καμία τσίχλα δεν έμεινε ποτέ σε κανένα στομάχι για 7 χρόνια! Αυτή η τρισμέγιστη ανακρίβεια που στοίχειωνε τα παιδικά χρόνια των περισσότερων είναι πέρα για πέρα ψέμα! Αν κατά λάθος κάποιος καταπιεί τσίχλα (προσωπικά δεν ξέρω κανέναν που να μην το έχει πάθει τουλάχιστον μια φορά), η τσίχλα θα πάρει τον φυσιολογικό δρόμο για να απορριφθεί από τον οργανισμό. Και σίγουρα ο δρόμος δεν θα είναι τόσο μακρύς ώστε να χρειαστούν 7 χρόνια. Μερικές μέρες το πολύ!

Η λευκή σοκολάτα δεν είναι σοκολάτα

Ισως έχετε ακούσει ότι η λευκή σοκολάτα δεν είναι στην πραγματικότητα σοκολάτα. Η αλήθεια είναι πως η λευκή σοκολάτα ναι μεν δεν έχει κακάο, όπως η γάλακτος και η μαύρη σοκολάτα, ωστόσο όμως περιέχει βούτυρο κακάο. Σύμφωνα με την ευρωπαική και αμερικανική νομοθεσία, μια λευκή σοκολάτα πρέπει να έχει τουλάχιστον 20% βούτυρο κακάο, για να θεωρείται σοκολάτα. Σε κάθε περίπτωση η λευκή σοκολάτα είναι προϊόν φτιαγμένο από κόκους κακάο και μάλιστα σε ποσοστό τέτοιο ώστε νομικά να θεωρείται κανονική σοκολάτα. Όπως και να έχει όμως, αν εσάς σας αρέσει, λίγη σημασία έχει ο τίτλος της…

Οι καραμέλες χωρίς ζάχαρη χαλάνε τα δόντια

Ακούγεται οξύμωρο, αλλά δεν είναι καθόλου. Οι καραμέλες χωρίς ζάχαρη έχουν γλυκαντικά. Και αρκετά από αυτά τα γλυκαντικά είναι βλαβερά για τα δόντια. Επίσης κάθε προϊόν που έχει γεύση φρούτου, ιδιαίτερα εκείνα που έχουν κιτρικό οξύ μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα. Επιπλέον τα μασώμενα ζαχαρωτά που δεν έχουν ζάψαρη μπορούν άνετα να εισχωρήσουν ανέμεσα στα δόντια. Η ζάχαρη από μόνη της δεν προκαλεί τερηδόνα. Οι τροφές όμως που κολλούν στα δόντια προκαλούν βακτήρια που «τρώνε» τον σμάλτο και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε επίπονα σφραγίσματα. Οπότε δεν είναι καθόλου μύθος ότι και οι καραμέλες χωρίς ζάχαρη μπορεί να σας καταστρέψουν τα δόντια!

Μπορείτε να φάτε (άφοβα) κάτι που έπεσε στο πάτωμα αν δεν μείνει εκεί πάνω από 5 δευτερόλεπτα

Δεν θα σας το συνιστούσα ούτε εγώ, αλλά φαντάζομαι πρωτίστως ούτε και η λογική σας! Ο,τιδήποτε πέσει στο πάτωμα, έστω και για μισό δευτερόλεπτο «μαζεύει» ό,τι έχει το πάτωμα. Πρόκειται για έναν από τους πλέον γνωστούς «μύθους» που έχουν ακουστεί κατά καιρούς και υποτίθεται πως δίνει ελαφρυντικά σε εκείνους που σπεύδουν να μαζέψουν εκείνο που τους έπεσε, να το… φυσήξουν (!) και στη συνέχεια να το καταναλώσουν. Οι επιστήμονες λένε πως χρειάζονται λιγότερα από πέντε δευτερόλεπτα για να αποκτήσει η τροφή που έπεσε στο πάτωμα έναν σημαντικό αριθμό βακτηρίων. Οπότε καταλαβαίνετε…

Η ζάχαρη προκαλεί πονοκέφαλο

Κοιτάξτε να δείτε πως έχουν τα πράγματα: μετά την κατανάλωση ζάχαρης, τα γλυκαιμικά επίπεδα στο αίμα πέφτουν κατακόρυφα. Αυτό είναι που μπορεί να προκαλέσει δυνητικά πονοκέφαλο. Βεβαίως αυτό δεν συμβαίνει αν φάτε ένα φυσιολογικό κομμάτι γλυκό. Αν όμως βάλετε στο μάτι ολόκληρη την τούρτα, ε ναι… μάλλον έναν πονοκέφαλο θα τον πάθετε. Μπορεί και μια δυσπεψία…

Για περισσότερους μύθους και αλήθειες σχετικά με τα γλυκά δείτε και τα:
www.cosmopolitan.com/health-fitness/a3367852/sugar-myths

Newsbite: Addressing Sweet-Sounding Myths about Sugar


https://listverse.com/2021/05/17/top-10-myths-of-your-favorite-treats-you-still-believe
www.medicalnewstoday.com/articles/medical-myths-all-about-sugar


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα