Διέψευσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ότι υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, επέρριψε τις ευθύνες για το αδιέξοδο στο κυπριακό στην Άγκυρα κι εξέφρασε την ανησυχία του για την ένταση στο Αιγαίο.
Μιλώντας στην εκπομπή “Ιστορίες” του ΣΚΑΙ, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση, στα σημεία που έχει σημειωθεί πρόοδος και στα κεφάλαια που παραμένουν ανοιχτά, καθώς και στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και στο πολιτικό του μέλλον.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διέψευσε ότι υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς στη Γενεύη. «Ουδέποτε υπήρξε η οποιαδήποτε διαφορά, είτε στο Μον Πελεράν, είτε αργότερα στη Γενεύη. Αντίθετα, είμαστε σε πλήρη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση – όταν λέω ελληνική κυβέρνηση, δεν εννοώ μόνο τον πρωθυπουργό, εννοώ και τον (υπουργό Εξωτερικών) κ. Κοτζιά. Μπορεί οι αντιδράσεις του κ. Κοτζιά κάποια στιγμή να αναδύουν ή να δείχνουν την εικόνα ενός ανθρώπου που τάχα τοποθετείται διαφορετικά – το αντίθετο. Υπήρξε πάντα αγαστή συνεργασία, στενότατη συνεργασία, με κοινή αντίληψη πώς θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, με πραγματισμό, αλλά και αποφασιστικότητα», ανέφερε.
Ο κ. Αναστασιάδης ερωτήθηκε και για την ένταση στο Αιγαίο με τις κινήσεις της Τουρκίας και απάντησε πως «θα ήμουν εκτός πραγματικότητας αν δεν με ανησυχούσε η ένταση στο Αιγαίο, διότι είναι επικίνδυνες τέτοιες συμπεριφορές».
Η πολιτική της Άγκυρας οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης υπογραμμίζοντας πως είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί μέχρι την τελευταίας ημέρα της θητείας του, τονίζοντας πως αν κάποιοι επείγονται για τη ν εξεύρεση λύσης, αυτοί είναι οι Ελληνοκύπριοι.
“H επιρροή που ασκεί η Άγκυρα, είτε λόγω της παρουσίας του στρατού είτε και της οικονομικής εξάρτησης των Τουρκοκυπρίων, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση που θα πρέπει να πω προκαλεί απογοήτευσξ”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μην κρύβοντας και την προσωπική απογοήτευσή του για τη στάση που τήρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.
«Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στα τέσσερα τουλάχιστον κεφάλαια χωρίς να αποκλείω και την πρόοδο που επιτεύχθηκε στο εδαφικό, με την έννοια της κατάθεσης χάρτη για πρώτη φορά από τουρκοκυπριακής πλευράς», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «εάν ακολουθείτο η πορεία της προόδου που είχε παρατηρηθεί τους τελευταίους 18 μήνες, και δεν παρεμβάλλοντο από την Τουρκία αξιώσεις οι οποίες δεν είναι προς όφελος των Κυπρίων – είτε Ελληνοκυπρίων είτε Τουρκοκυπρίων ιδιαίτερα – αλλά υπηρετούν τα συμφέροντα της Άγκυρας, πιστεύω ότι δεν υπήρχε σημαντική απόκλιση ή – αν θέλετε – δημιουργείτο η βάσιμη ελπίδα για να καταλήξουμε». Η διχοτόμηση και το « βελούδινο διαζύγιο» δεν είναι λύση, είπε, επισημαίνοντας πως αποτελεί την χείριστη πλάνη η άποψη αυτών που λένε ότι λύση στο κυπριακό είναι η μη λύση.
Οι προσδοκίες για το μέλλον της Κύπρου είναι απεριόριστες, ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως παραμένει αναμμένο ένα κερί της ελπίδας για την εξεύρεση λύσης και πως ο ίδιος δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται για την επανένωση του νησιού και την απαλλαγή από την τουρκική κατοχή.
Σχετικά με την υποψηφιότητά του στις επόμενες προεδρικές εκλογές, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν τον απασχόλησε ποτέ και πως «σε όλη μου την πολιτική διαδρομή, αποφάσιζα όταν έπρεπε να είναι η ώρα, αν θα διεκδικήσω». Σημείωσε ότι «οσάκις διεκδίκησα εκλογές, με εξαίρεση μία μόνο καθ? όλη τη μακρά διάρκεια, ήταν πάντα επιτυχείς οι προσπάθειες. Συνεπώς αυτήν την ώρα οι προτεραιότητές μου είναι άλλες».
Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως έχει ακόμα ένα χρόνο που πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει προβλήματα του εσωτερικού, «πιο εντατικοποιημένες προσπάθειες, με την ελπίδα να επιτύχουμε λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, και το τελευταίο που με απασχολεί είναι οι εκλογές». Τέλος, υπογράμμισε πως «όταν και εφόσον έρθει η ώρα, θα αποφασίσω αν θα επαναδιεκδικήσω, και συνεπώς δεν είναι θέμα ένα χρόνο πριν να ασχολείται κανένας με εκλογές, ειλικρινά διερωτώμαι όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα εθνικό πρόβλημα, όταν έχει να αντιμετωπίσει ακόμα υπαρκτά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, το θεωρώ και επιπόλαιο».