«Σοβαρές ανησυχίες και ερωτηματικά έχουν δημιουργηθεί στους πολίτες των Χανίων σχετικά με τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού και πως μπορεί να εφαρμοστεί στα Χανιά καθώς πολλοί πολίτες έχουν μείνει εκτός συστήματος» αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νομαρχιακής Διοιοκούσας Ν.Δ. Χανίων όπου επισημαίνεται ότι: « Αρκετοί αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, ενώ άλλοι παρότι είναι εγγεγραμμένοι, περιμένουν αρκετές εβδομάδες για ένα ραντεβού. Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα ο αριθμός των οικογενειακών ιατρών δεν επαρκεί για να καλύψει όλο τον πληθυσμό, αφού ο κάθε ιατρός καλείται επισήμως να εξυπηρετήσει 2.250 πολίτες! Καθιστώντας έτσι ανέφικτη την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών και δυσχεραίνοντας ταυτόχρονα και το έργο των ιατρών.
Πιο συγκεκριμένα, τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού υπηρετούν τη δεδομένη στιγμή στην πόλη των Χανίων συνολικά μόλις 7 παιδίατροι και 15 ειδικοί παθολόγοι και γενικοί ιατροί.Τον υπόλοιπο Νομό Χανίων καλύπτουν υγειονομικά οι παθολόγοι και οι γενικοί ιατροί που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας Αποκόρωνα, Καντάνου – Σελίνου και Κίσσαμου και όσοι υπηρετούν στα Περιφερειακά Ιατρεία του Νομού Χανίων. Με τα συγκεκριμένα δεδομένα απαιτούνται τουλάχιστον οι διπλάσιοι ιατροί και παιδίατροι ώστε να αμβλυνθούν τα προβλήματα παροχής υπηρεσιών, προσβασιμότητας και καθυστέρησης λόγω αναμονής».
Παράλληλα αναφέρεται πως «Γίνεται αντιληπτό ότι η οδηγία που προέβλεπε ότι από 1/1/ 2019 πρέπει υποχρεωτικά να απευθύνεται ο πολίτης πρώτα στον οικογενειακό ιατρό κι εκείνος να τον παραπέμπει σε κατάλληλες ιατρικές ειδικότητες εάν χρειάζεται, δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί. Συνεπώς, οι πολίτες απευθύνονται σε δομές του ΕΣΥ ανεξάρτητα αν είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα ή όχι ώστε να λάβουν τις ιατρικές υπηρεσίες που έχουν ανάγκη για την υγεία τους.
Τομές αυτού του μεγέθους, απαιτούν ένα σωστό σχεδιασμό προσανατολισμένο στις ανάγκες του ασθενή, την ισοτιμία, το υφιστάμενο ιατρικό δυναμικό αλλά και το σεβασμό του ιατρικού έργου ως πυλώνα του συστήματος Υγείας. Σύμφωνα με τον ΙΣΑ το νέο σύστημα βάζει επιπρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση του ασθενή στην περίθαλψη (μη ελεύθερη επιλογή ιατρού), στερώντας τελικά τον ασθενή από τις υπηρεσίες του εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού. Επιπρόσθετα, το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη σε υπηρεσίες υγείας είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο και οφείλει να είναι ανταποδοτικό».
Τέλος, επισημαίνεται ότι: «Ειδικότερα για τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού θεωρείται σημαντικό να συνυπολογιστούν και άλλες βασικές παράμετροι ώστε να σχηματιστεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο. Ενίσχυση της πρόληψης υγείας, δυνατότητα ελεύθερης επιλογής του θεράποντα ιατρού (συνταγματικό δικαίωμα), οικονομικά κίνητρα, κλινική αποτελεσματικότητα, χρονική επάρκεια συνεδριών ώστε ο ιατρός να έχει το χρόνο για αξιόπιστη διάγνωση, ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα υγείας».
Να σημειωθεί ότι το ζήτημα είχε αναδειχθεί μέσα από ρεπορτάζ των Χανιώτικων νέων στο φύλλο της 25ης Ιανουαρίου.