Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ν. Δένδιας: Απέλαση Λίβυου πρέσβη την Παρασκευή αν δεν φέρει τη συμφωνία

«Η Τουρκία επιδιώκει να γίνει δεκτή μία αντίληψη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, όχι μόνο για το Καστελόριζο αλλά και για νησιά του Αιγαίου που είναι πολύ μεγάλα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας λίγες ώρες μετά την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία η Αγκυρα αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου.

«Υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο από την Τουρκία», πρόσθεσε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε ότι «η Τουρκία καλύπτεται πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας και στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής της τακτικής επικαλείται ανεδαφικά πράγματα».

Ο κ. Δένδιας εξήγησε πώς η υπογραφή των φερόμενων ως μνημονίων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ενός που αφορά τα ζητήματα της θάλασσας και ενός που αφορά στρατιωτική συνεργασία, στερείται νομιμοποίησης. Επισήμανε δε, πως σε ό,τι αφορά το μνημόνιο περί στρατιωτικής συνεργασίας, «είναι πολύ πιθανό να παραβιάζει από την πλευρά της Τουρκίας το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στη μεταφορά όπλων στη Λιβύη».

«Εκτός από αυτό όμως, ο κ. Σαράζ ο οποίος είναι πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου του συμβουλίου υπουργών της Λιβύης, δεν έχει εξουσιοδότηση να υπογράψει οτιδήποτε. Το όργανο που έχει αναγνωριστεί από την Ελλάδα, αποφασίζει με ομοφωνία, η οποία δεν φαίνεται να υπάρχει», συμπλήρωσε.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την άποψη ότι «η συμφωνία αυτή δεν πρόκειται να γίνει δεκτή και από το κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο έχει πρόεδρο επίσης αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Εθνη».

Ανέφερε επίσης ότι το γνώριζε τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη ότι ετοιμαζόταν αυτό το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο που είχε θέσει το θέμα στον Λίβυο ομόλογό του, του είχε πει «ότι πράγματι γίνονται τέτοιες συζητήσεις αλλά είχε αναγνωρίσει ότι είναι προβληματικό και δεν μπορεί να υπογραφεί». Προειδοποίησε μάλιστα εκ νέου ότι «εάν ο Λίβυος πρέσβης δεν μας φέρει τη συμφωνία την Παρασκευή θα κηρυχθεί persona non grata και θα απελαθεί».

Οσο για την απόφαση για επίσπευση της οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο και για το εάν αυτό έρχεται σαν απάντηση στην Αγκυρα, απάντησε ότι «η Ελλάδα δεν συναρτά τη διπλωματική της τακτική από το τι κάνει η Τουρκία. Με την Αίγυπτο έχουν γίνει δέκα γύροι για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και στο πλαίσιο της εξέτασης των γεγονότων αποφασίσαμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία».

«Η Τουρκία έχει μια καινοφανή σχολή διεθνούς δικαίου. Δε βοηθά ούτε τον εαυτό της, ούτε την κοινωνία της, ούτε τις οικονομικές της προοπτικές όταν εμφανίζεται ως μια χώρα η οποία καταπατά το διεθνές δίκαιο» υπογράμμισε. Πρόσθεσε δε ότι και οι κινήσεις της στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν κατάφεραν εν τέλει πολλά, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν να επιβάλλονται και κυρώσεις.

Όσον αφορά τη στάση του ΝΑΤΟ απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία και σε ενδεχόμενη κρίση, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η Ελλάδα οφείλει να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση μόνη της. Από εκεί και πέρα ευκταίο είναι να έχει δίπλα της και τους Ευρωπαίους και τους πέραν της Ευρώπης συμμάχους της», υπογραμμίζοντας: «Δε λέω ότι θέλω να είμαστε μόνοι μας και δε λέω ότι εύχομαι να είμαστε μόνοι μας και δε λέω ότι προβλέπω ότι θα είμαστε μόνοι μας. Κάνουμε ότι μπορούμε ακριβώς για να μην είμαστε μόνοι μας και ακριβώς το να μην είμαστε μόνοι μας λειτουργεί και ως αποτροπή». Σχολίασε, όμως, χαρακτηριστικά ότι το ΝΑΤΟ έχει μια δυσκολία να λάβει θέση μεταξύ των μελών του.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «αυτό που κάνει η Τουρκία είναι εκτός των ορίων του δικαίου: να εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο και να στρέφει ροές μεταναστών και προσφύγων προς την Ελλάδα για να φέρει την Ελλάδα και την ΕΕ σε δύσκολη θέση». Σχολιάζοντας δε τον χειρισμό από πλευράς των Ευρωπαίων εταίρων σημείωσε: «Μερικοί εταίροι δεν δέχονται τον καταμερισμό των ευθυνών, ενώ οι ίδιοι εταίροι στα κονδύλια του ταμείου συνοχής είναι έτοιμοι στη σειρά για να εισπράξουν».

Τέλος, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι έχει ήδη μιλήσει με τον αρμόδιο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο και ότι θα ενημερώσει και τα υπόλοιπα κόμματα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα