Στα κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται και στο ρόλο της Αριστεράς στη νέα εποχή για τη χώρα αναφέρθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, κατά τη σύντομη παρέμβαση του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο από την «Πρωτοβουλία πολιτών Ηρακλείου» (Παρασκευή 1 Φεβρ 2019) με θέμα «Η ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Ευρώπη».
Ο Νίκος Ηγουμενίδης επεσήμανε αρχικά ότι η πολιτική ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό οφείλεται στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίζονται και δημιουργούν αναταράξεις, με κύριο τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι όλες οι τελευταίες αναταράξεις αποτελούν έκφραση υγείας για το πολιτικό σκηνικό:
«Τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίζονται ταρακουνούν συνολικά το πολιτικό σύστημα. Οι διαχωριστικές γραμμές σβήνονται, οι στοιχίσεις καταρρέουν και εν πάσει περιπτώσει είναι έκφραση υγείας όλη αυτή η πολιτική ρευστότητα, όλη αυτή η πολιτική κινητικότητα που βλέπουμε», όπως παρατήρησε ο ίδιος.
Σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης των προοδευτικών δυνάμεων αναφέρθηκε στη στάση της δεξιάς και συντηρητικής πλευράς, υπογραμμίζοντας ενδεικτικά την έντονη αντίδραση και επιχειρηματολογία της ΝΔ απέναντι στην αύξηση του κατώτατου μισθού. «Είδαμε πόσα επιχειρήματα ήρθαν από την άλλη πλευρά. Το ίδιο είδαμε και στους 15.000 διορισμούς που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας», προσέθεσε ο Νίκος Ηγουμενίδης.
Ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου επεσήμανε επίσης ότι όλη την επόμενη περίοδο «ανοίγεται μπροστά μας το καθήκον να φτιάξουμε την Ελλάδα της νέας εποχής» και έθεσε ορισμένα ερωτήματα: «Ποια η αριστερή γραμμή για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος; Σε 20 χρόνια από σήμερα, ποιοί θα είναι οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας; Γιατί είναι αριστερή η θέση της άρνησης των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα του 21ου αιώνα;», ρώτησε ρητορικά το ακροατήριο.
«Η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς θα προχωρήσει», είπε ο Νίκος Ηγουμενίδης. «Το ερώτημα είναι: Πώς η Αριστερά σήμερα θα βάλει τη σφραγίδα της για την Ελλάδα της επόμενης τριακονταετίας; Αυτό είναι το ερώτημα και προς τους ομιλητές και προς εσάς. Και αυτή η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί».