Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Ν. Λυγερός: Μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου – πετρελαίου νότια της Κρήτης

Η Κρήτη καθίσταται ενεργειακά «πρωταγωνίστρια» στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ευρώπη με τεράστια οφέλη για την οικονομία, την ανάπτυξη του νησιού μας, αλλά και ευρύτερα για την χώρα μας.

Αυτό, όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια, επισημάνθηκε στην επιτυχημένη εκδήλωση «Τα νέα δεδομένα για την Κρήτη στα πλαίσια της ΑΟΖ» που συνδιοργάνωσαν στην κατάμεστη από φορείς και πολίτες δημοτική αίθουσα στην οδό Ανδρόγεω, η Περιφέρεια Κρήτης και η Επαγγελματική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής εκπαίδευσης Μηχανικών (ΕΕΤΕΜ) Ηρακλείου.
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση -που παράλληλα αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που πρέπει να ακολουθήσει η νέα Κυβέρνηση-ήταν ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός. Χαιρετισμοί-παρεμβάσεις έγιναν από την Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης σε θέματα ενέργειας-βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη, από τον αντιπρόεδρο της ΕΕΤΕΜ Ηρακλείου Μιχάλη Σταθοράκη, ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις και έγινε διάλογος με το κοινό.
Η εκδήλωση «μαγνήτισε» το ενδιαφέρον όλων των παρευρισκομένων, καθώς αναδείχθηκε ο γεωστρατηγικός-ενεργειακός ρόλος της Κρήτης στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ευρώπη τόσο στο θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων όσο και στα αναμενόμενα έργα του αγωγού φυσικού αερίου και του υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς ενέργειας (Ισραήλ-Κύπρος-Κρήτη-Ηπειρωτική Ελλάδα με κατάληξη την Κεντρική Ευρώπη).
Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης ενέργειας-βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη σε δηλώσεις της υπογράμμισε: «Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στην κατεύθυνση αρχικά της χάραξης Εθνικής στρατηγικής στον τομέα της Ενέργειας και ακολούθως στην εναρμόνιση με τις κατευθυντήριες γραμμές και τους άξονες ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα αποτελέσματα των προσπαθειών αυτών πρέπει να διαφυλαχτούν και να συνεχιστούν το δυνατόν με γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αξιοποίηση πόρων που αποτελούν πηγές ενέργειας. Η θέσπιση της Ελληνικής ΑΟΖ μπορεί να συμβάλει καθοριστικά σε αυτόν τον τομέα και στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, ενώ ταυτόχρονα προσδίδει θετικό πρόσημο στη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Κανένα όμως από τα σχεδιαζόμενα και εν εξελίξει ενεργειακά έργα αξιοποίησης υδρογονανθράκων και μεταφοράς ενέργειας που αφορούν στη χώρα μας, δε θα μπορέσει να υλοποιηθεί, αν η ελληνική ΑΟΖ δεν καταστεί σύντομα μία πραγματικότητα.
Λόγω της πρόσφατης ανακάλυψης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων η Ανατολική Μεσόγειος εξελίσσεται ενεργειακά πολύ δυναμικά και καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή αλλά και την τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ενέργεια. Για την Ελλάδα τα επόμενα βήματα είναι κρίσιμα ως προς την διαμόρφωση συμμαχιών που θα εξασφαλίζουν έναν ισχυρό-στρατηγικό ενεργειακό και γεωπολιτικό άξονα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ο οποίος θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις παραγωγής και διάθεσης ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Κρήτη σε αυτό το σκηνικό είναι για την Ελλάδα το πιο κρίσιμο σημείο καθώς την περιλαμβάνουν πολλά από τα ενεργειακά έργα Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που στοχεύουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε., η οποία αποτελεί και την προμετωπίδα της Ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.
Βρίσκεται δε τον τελευταίο καιρό σε μία δίνη ενεργειακών εξελίξεων, με κυριότερη αυτή της έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων – μέσω του διαγωνισμού παραχώρησης για τα 9 θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης – καθώς επίσης και του στρατηγικού ενδιαφέροντος, για την Ευρώπη, καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας “Euroasia Interconnector” και του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου “East Med”. Η θέσπιση επομένως της Ελληνικής ΑΟΖ μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο χάραξης εθνικής στρατηγικής και μπορεί να καθορίσει νέα δεδομένα, νέες συνεργασίες, νέες συμμαχίες, οικονομικές και μη», ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι «η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει την προσπάθεια ανάδειξης θεμάτων όπως η θέσπιση και η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην αξιοποίηση του Εθνικού μας πλούτου προσβλέποντας να αναδειχθούν προβληματισμοί που θα μας οδηγήσουν σε θετικές σκέψεις και σε ωφέλιμες για τον τόπο ενέργειες».
Από την πλευρά του ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός αναφέρθηκε στα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης, τονίζοντας «…τις επιπτώσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, ώστε να αναπτυχθεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός που μας επιτρέπει να είμαστε ενεργοί «παίκτες». Η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο, έχει μπει σε διαδικασία στρατηγικού σχεδιασμού, κάτι που για πολλούς πριν από μερικά χρόνια θεωρούνταν αδιανόητο». Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης, είπε ότι «προτεραιότητα της είναι να πει δυναμικά συνεχίζω το συγκεκριμένο διαγωνισμό έτσι όπως έχει εκδοθεί επίσημα. Καμία εταιρεία δεν θα μπει σε φάση εξόρυξης όσο δεν έχουμε ξεκαθαρίσει όλες τις εκκρεμότητες με τους γείτονες μας».
Ο κ. Λυγερός, για τα εκτιμώμενα αποθέματα νότια της Κρήτης σε υδρογονάνθρακες, έκανε λόγο για «1,7 τρις βαρέλια απόθεμα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο του νόμου περί υδρογονανθράκων, λαμβάνει απευθείας το 5% του οφέλους που αναλογεί στο δημόσιο».
Τέλος, σε δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος της ΕΕΤΕΜ Ηρακλείου Μιχάλης Σταθοράκης επεσήμανε ότι ο ενεργειακός χάρτης της Κρήτης θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια προς το καλύτερο την οικονομία και την ανάπτυξη της.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα