Την επιβολή διπλωματικών και οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, προκειμένου να αναγκαστεί να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να επιτρέψει στους Έλληνες της Δωδεκανήσου να έχουν πρόσβαση στις περιουσίες τους, ζήτησε ο Προέδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς, κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την Τρίτη 12/3/2019.
Οι αποκαλούμενες «Δωδεκανησιακής Iδιοκτησίες» περιλαμβάνουν όχι μόνο ολόκληρα νησιά αλλά και χιλιάδες στρέμματα γης στα παράλια της Μικράς Ασίας, που ανήκουν σε 140 οικογένειες Δωδεκανησίων.
Όπως είχε επισημάνει ο Νότης Μαριάς σε παλαιότερη Γραπτή Ερώτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο, πρόκειται για τα νησιά Αρκόνησος ή Ακρόνησος απέναντι από την Αλικαρνασσό, τα Τσατάλια απέναντι από το Karatoprak και τους Άγιους Απόστολους απέναντι από το Gümuslük, που ανήκουν σε Έλληνες, βάσει επίσημων Οθωμανικών τίτλων καταχωρημένων στο κτηματολόγιο περιοχής Αλικαρνασσού αλλά βρίσκονται υπό τουρκική κυριαρχία. Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτικό του Συλλόγου Δωδεκανήσιων Γαιοκτημόνων εν Μικρά Ασία της 8/6/1952 είναι καταχωρημένα στο Τουρκικό κτηματολόγιο στο όνομα των δικαιούχων Ελλήνων, με τη σημείωση ότι ανήκουν σε περιουσίες μη ανταλλάξιμες.
Ο Έλληνας Eυρωβουλευτής έθεσε εκ νέου το πρόβλημα άρνησης της Άγκυρας να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να επιτρέψει την πρόσβαση των Ελλήνων της Δωδεκανήσου στις περιουσίες τους, ενώ συνεχίζει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας εξαπολύοντας απειλές και παραβιάζοντας τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Πατρίδας μας.
«Κι όλα αυτά ενώ η Κομισιόν έχει αναγνωρίσει ότι υφίσταται το θέμα για τις επονομαζόμενες «Δωδεκανησιακές Περιουσίες», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι η Κομισιόν έχει τοποθετηθεί επισήμως για το θέμα και ζήτησε την επιβολή διπλωματικών και οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας και άμεσο τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας. Πράγματι, μετά από σχετική Γραπτή Ερώτηση του Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή στις 9/2/2017, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Hahn αναγνώρισε το πρόβλημα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των Ελλήνων Δωδεκανησίων και επεσήμανε ότι «αναμένεται από την Τουρκία να διασφαλίσει ότι τηρούνται πλήρως, σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάννης, ή ότι αποζημιώνονται δεόντως όσοι έχουν νόμιμη αξίωση αποζημίωσης».
Κατά τη νέα παρέμβασή του για το θέμα ο Νότης Μαριάς επεσήμανε: «κ. Πρόεδρε με τη σημερινή μου ομιλία συμπληρώνω 2500 ομιλίες και παρεμβάσεις στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην παρούσα θητεία και θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι η ομιλία μου αυτή αφορά την Τουρκία. Την Τουρκία, η οποία συνεχίζει παράνομα να κατέχει το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την Τουρκία που συνεχίζει τις απειλές κατά της Ελλάδος και παραβιάζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα και τον ελληνικό εναέριο χώρο. Την Τουρκία, η οποία αρνείται να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο και να επιτρέψει στους Έλληνες της Δωδεκανήσου να έχουν πρόσβαση στις περιουσίες τους. Κι όλα αυτά ενώ η Κομισιόν, μετά από παρέμβασή μου, έχει αναγνωρίσει ότι υφίσταται το θέμα για τις επονομαζόμενες Δωδεκανησιακές Περιουσίες».
Και κατέληξε: «Μόνη λύση για να αναγκαστεί να συμμορφωθεί η Άγκυρα είναι η επιβολή κυρώσεων, διπλωματικών και οικονομικών κατά της Τουρκίας. ΕΔΩ και ΤΩΡΑ άμεσος τερματισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας και παύση κάθε χρηματοδότησης από πλευράς ΕΕ προς την Τουρκία».