Για «κακή τύχη» του κ. Μητσοτάκη, και το υπουργείο Αμύνης και το υπουργείο Εξωτερικών κινήθηκαν όπως έπρεπε σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, μιλώντας στο ραδιόφωνο 247. Πρόσθεσε δε, ότι η συζήτηση δεν κατέληξε ούτε καν σε πρόταση μομφής ενάντια στον υπουργό Αμύνης, ούτε καν στην κατάθεση ενός απλού εγγράφου εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ερχόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα» συνέχισε ο Ν. Παππάς, με ένα πρόσωπο (σ.σ. αναφερόμενος στον Τζ. Σφακιανάκη) «που έταξε σε κάποιους ότι μπορούν αυτή τη συμφωνία να την κλείσουν με λιγότερα χρήματα στην Ελλάδα και ο του θαύματος βλέπουμε να έχει επιχειρηματική σύνδεση με τη σύζυγο του κ. Μητσοτάκη. ‘Αρα οι κύριοι της αντιπολίτευσης πρέπει να δώσουν εξηγήσεις. Εδώ αναδεικνύεται ένα μεγάλο κενό και μια πολύ σατανική σύμπτωση».
«Η ΝΔ έχει ανάγκη να εφευρίσκει ζητήματα για να αντιπολιτεύεται και αυτό το έχει καταλάβει ο ελληνικός λαός» συνέχισε ο Ν. Παππάς, γιατί, όπως είπε, η μεγάλη εικόνα είναι ότι η οικονομία και η χώρα ομαλοποιείται.
«Αν δεν είχε στηθεί όλο αυτό, τώρα θα συζητάγαμε για το κοινωνικό μέρισμα» σημείωσε ο Ν. Παππάς και διερωτήθηκε: «τελικά πότε έκανε καλά η ΝΔ; πέρυσι που δεν το ψήφισε ή φέτος;» .
Σχολιάζοντας τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σημείωσε ότι τα ιστορικά διλήμματα και τα διλήμματα πολιτικής θα φέρουν και τη ΔΣ ενώπιον πολύ σοβαρών επιλογών. Την επιλογή συγκόλλησης με την ακραία δεξιά τη χρησιμοποίησε και τώρα πρέπει να αξιολογήσει την πορεία της, συμπλήρωσε.
Για τα λεγόμενα Paradise Papers τόνισε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό διεθνές πρόβλημα.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί μιντιακών κέντρων που στηρίζουν τη ΝΔ, είπε ότι είναι γνωστό ότι τα συγκροτήματα των κ.κ. Μαρινάκη και Αλαφούζου έχουν τα γνωστά τους συμφέροντα, προσθέτοντας ότι είναι αδιανόητο, πολιτικοί ηγέτες να διαμορφώνουν την καθημερινή τους πολιτική με βάση τις προτεραιότητες εκδοτικών συγκροτημάτων.
Η περίοδος της παραπομπής Παπανδρέου είναι μία κομβική περίοδος για τα ΜΜΕ, σημείωσε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, και αυτή η τάση της ασυδοσίας των επιχειρηματικών συμφερόντων γιγαντώθηκε την περίοδο Σημίτη και την περίοδο των δύο πρώτων μνημονίων, αλλά τώρα αυτή η τάση αντιστρέφεται από την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, μέσω δημοκρατικών διαδικασιών και θεσμών. Ποιος θα προσαρμόζεται σε ποιον; Η πολιτεία στους επιχειρηματίες; υπογράμμισε ο Ν. Παππάς.
Μιλώντας για τις τηλεοπτικές άδειες και τη δημοσίευση της προκήρυξης του ΕΣΡ για τον διαγωνισμό, ο Ν. Παππάς τόνισε ότι η προκήρυξη βασίζεται στον νόμο 4339, σημειώνοντας ότι το ΣτΕ αποφάνθηκε μόνο για το ποιος θα έπρεπε να διεξάγει τον διαγωνισμό και όχι το συνταγματικό κενό της μη αδειοδότησης των καναλιών. Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ εκτίμησε ότι κατά την περσινή διαδικασία υπήρχε μια διαδικασία πόλωσης, αλλά τώρα κύλησε νερό στο αυλάκι και όλοι πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες. Το ΕΣΡ έχει βγάλει ομόφωνη απόφαση ότι το ελληνικό δημόσιο πρέπει να εισπράξει χρήματα και όλες οι διοικητικές του πράξεις, βασίζονται σε έναν νόμο που έχει ευρύτερα υπερψηφιστεί.
Τώρα μπαίνουν κανόνες, επανέλαβε ο κ. Παππάς, ενώ σχολιάζοντας τη μείωση του φόρου της τηλεοπτικής διαφήμισης και το τι συμβαίνει στο ραδιόφωνο, σημείωσε ότι η μείωση θα αφορά αδειοδοτημένους σταθμούς, οι οποίοι θα έχουν επιβαρύνσεις για τον ΕΔΟΕΑΠ και των αδειών, με τα κανάλια να πληρώνουν περισσότερα.
Από μια άναρχη κατάσταση θα πάμε σε μία πραγματικότητα με περισσότερους εργαζόμενους, με χρήματα για το ταμείο των δημοσιογράφων, με βιώσιμα κανάλια, ανέφερε ο υπουργός, ενώ κατέστησε σαφές ότι μέτρα θα παρθούν και για όλες τις επιχειρήσεις Τύπου.
Ο διάλογος που έχει ανοίξει συνεχίζεται με όλους, συνέχισε ο κ. Παππάς, και μέσα στον Γενάρη θα πάρουμε τα μέτρα που χρειάζονται για τη στήριξη του κλάδου.
Ενημέρωσε ότι τις επόμενες μέρες ανεβαίνει στη διαβούλευση το νομοσχέδιο για το ραδιόφωνο, καθώς και ο χάρτης συχνοτήτων και στη συνέχεια η ΕΕΤΤ θα πρέπει να κάνει τον διαγωνισμό για τον πάροχο δικτύου. Πρόσθεσε ότι και εκεί θα υπάρχει αριθμός εργαζομένων και προαπαιτούμενα, καθώς και τίμημα για τις άδειες.