Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ν. Βούτσης : «Τελείωσε το σενάριο της αριστερής παρένθεσης»

Η αριστερά απέδειξε ότι δεν είναι παρένθεση, δήλωσε στον ραδιοσταθμό ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM 104,9, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, επισημαίνοντας ότι από τη Νέα Υόρκη και την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έγινε σαφές ότι η χώρα έχει «μία κυβέρνηση παραγωγής έργου», κάτι που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στη συζήτηση για το χρέος και την ανάδειξη της γεωστρατηγικής σημασίας της Ελλάδας. Ο κ. Βούτσης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «θα υπάρξει μία ουσιαστική απομοίωση (του χρέους) … πράγμα που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην αναπτυξιακή και παραγωγική διαδικασία».

Αναφερόμενος στο θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «δεν μπορεί να είναι με βάση τις ευχές του ξεπουλήματος, όπως συζητιόνταν πριν από μερικά χρόνια, θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο πέραν των ιδιωτικών επενδύσεων και σε μεγάλες διαρθρωτικές συμφωνίες με διασφαλισμένο το δημόσιο συμφέρον, τα εργασιακά, το περιβάλλον, αλλά βεβαίως και το κίνητρο του επιχειρηματικού κέρδους, είτε για τον ιδιώτη είτε για τα συμφέροντα των χωρών με τις οποίες θα συνάψουμε αυτές τις συμφωνίες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Ν. Βούτση :

Ερώτηση: Κύριε Βούτση να ξεκινήσω από κάτι που διαβάζω και σας ενδιαφέρει και έχετε τοποθετηθεί επ’ αυτού, που είναι αν η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Είναι ένα από τα θέματα που η αριστερά διαχρονικά δεσμεύεται θα είναι μέσα στα πρώτα που θα συζητηθούν.

Απάντηση: Δεν ξέρω αν θα είναι στα πρώτα, θα είναι σίγουρα στην ύλη αυτής της Βουλής και θα ήταν και της προηγούμενης αν μακροημέρευε με την έννοια και της προετοιμασίας της αναθεωρητικής Βουλής, που θα είναι η αμέσως επόμενη. Ενδεχομένως βέβαια είναι και θέμα της Βουλής και των πλειοψηφιών που μπορεί να υπάρξουν. Αυτό πάντοτε λοιπόν είναι ένα ανοικτό ζήτημα, ήταν στις προτεραιότητές μας, παραμένει και εδώ θα είμαστε να τα δούμε, το επόμενο διάστημα. Είναι ζήτημα και των προγραμματικών δηλώσεων κ.λ.π. καταλαβαίνετε.

Ερώτηση: Καταλαβαίνω και θα έλεγε κανείς, αν μου επιτρέπεται να προβώ σε μια πολιτική παρατήρηση έτσι γρήγορα –γρήγορα, είναι ότι περνώντας από τις εποχές των πολύ δυνατών σε εκλογικά ποσοστά μονοκομματικών κυβερνήσεων, τώρα βλέπουμε να σχηματίζονται συμμαχικές κυβερνήσεις, το οποίο δεν είναι κατανάγκην προβληματικό, ίσα-ίσα πολλοί λένε ότι η πολυφωνία βοηθάει και τα λοιπά, αλλά έχουμε το μεγάλο κόμμα να είναι 36, 37%. Αρα είναι δελεαστικό να σκεφτεί κανείς , το χρειάζομαι και το bonus των 50 εδρών. Μήπως πρυτανεύσουν άλλες σκέψεις αργότερα;

Απάντηση: Σε αυτό θα γίνει συζήτηση επί της ουσίας. Όταν πρόκειται να γίνει και τότε θα έρθουν όλες οι απόψεις στην επιφάνεια. Τώρα θα ήταν λάθος, θα ήταν προπέτη εκ μέρους μου – εσείς είναι η δουλειά σας που το ρωτάτε – να αρχίσουμε να μιλάμε πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Ερώτηση: Κύριε Βούτση ακούσατε τον Πρωθυπουργό από τις Ηνωμένες Πολιτείες να θέτει το θέμα του χρέους και ουσιαστικά να λέει και στους ακροατές τους εκεί, σε ένα κορυφαίο forum, ότι αυτά τα οποία συνέβησαν στην Ελλάδα είναι διδακτικά για όλο τον κόσμο. Σήμερα η Ελλάδα, αύριο κάποιος άλλος. Τι πιθανότητες έχουμε, βέβαια πέρα από τη γενικευμένη συμπάθεια, σ΄αυτή τη νέα προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση; Εχουμε μια διαφορετική αντιμετώπιση: Καταρχήν μιλάμε για το χρέος έτσι;

Απάντηση: Κοιτάξτε, οι πιθανότητες είναι μεγάλες. Και γενικότερα η κατάσταση μπορεί να είναι καλύτερη. Με τρομακτικές βέβαια δυσκολίες παραμένουσες, αλλά μπορεί να είναι καλύτερες και αυτό φάνηκε και χθες. Δηλαδή δεν ξεκινάμε μια κυβερνητική θητεία με το άγχος και τη μέγγενη της οικονομικής ασφυξίας, όπως ξεκινήσαμε την άλλη φορά. Θυμηθείτε τι άγχος υπήρχε, τι προβληματισμός -πολύ μεγάλος- μπροστά στο άγνωστο που τέλειωνε στις 28 Φεβρουαρίου η χρηματοδότηση της χώρας από τη δίμηνη παράταση που είχε δοθεί. Αυτό δεν υπάρχει τώρα, και άρα μπορεί άνετα ο Πρωθυπουργός να μιλάει για την τακτική αλλά και για την στρατηγική της χώρας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, όπως επίσης είναι σημαντικό το ότι υπάρχει δέσμευση στο πλαίσιο της συμφωνίας και εφόσον προχωρήσει η πρώτη αξιολόγηση να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για το χρέος. Νομίζω ότι επειδή είναι γενικό ζήτημα αυτό, δηλαδή δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, δεν θα αφεθεί να λυθεί σε σχέση με την Ελλάδα μόνο. Νομίζω ότι θα υπάρξει μία ουσιαστική απομοίωση, αρχής γενομένης από τη χώρα μας, πράγμα που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην αναπτυξιακή και παραγωγική διαδικασία, διότι θα είναι μία σημαντική και απτή ελάφρυνση για τώρα αλλά και για τα επόμενα χρόνια, των υποχρεώσεων των ετησίων της χώρας μας. Διότι από εκεί γίνεται η μεγάλη αφαίμαξη.

Ερώτηση: Κύριε Βούτση διαβάζουμε τώρα σιγά-σιγά στα πρωτοσέλιδα να επανέρχεται η καθημερινότητα. Τα διαβάζετε κι εσείς. Εχουμε δυσμενείς, με την έννοια ότι αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ακόμα και για ασφαλισμένους πριν το 1982. Εχουμε λοιπόν και παρατάσεις και πέναλτι και νέους φόρους και για τα Ι.Χ., έρχεται και ο ΕΝΦΙΑ. Βρισκόμαστε δηλαδή και σε μία ζοφερή προοπτική υπό την έννοια ότι ο πολίτης ο οποίος δεν του περισσεύει θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αυτό πως σκοπεύει τουλάχιστον να το ανακουφίσει η κυβέρνηση; Εχει τον τρόπο ή πια πέρασαν οι εκλογές και τα κεφάλια μέσα, να σας το πω έτσι;

Απάντηση: Όχι, κοιτάξτε για το μεν ασφαλιστικό δεν θα κάνω καμμία κρίση διότι γίνεται μία συζήτηση χωρίς να υπάρχει ακόμα η επίσημη και επεξεργασμένη θέση από πλευράς της κυβέρνησης. Και άρα είναι μια ανοικτή, ενδιαφέρουσα συζήτηση με διακινδυνεύσεις μέσα για τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει μια ζωή και έχουν καταβάλει εισφορές. Δεν τους κάνει κανείς χάρη, αυτά με βάση τα οποία σήμερα συνταξιοδοτούνται. Αυτό είναι λοιπόν ένα μείζον θέμα για το οποίο να το συζητήσουμε εφόσον, δηλαδή τις αμέσως προσεχείς ημέρες, προφανώς έρθουν τα πράγματα πάνω στο τραπέζι. Το άλλο το ζήτημα των φόρων έχει έρθει πάνω στο τραπέζι, είναι έτσι όπως τα λέτε είναι δύσκολο για αυτή τη φάση, το σήμα από το υπουργείο Οικονομικών -απ’ ότι αντελήφθην- είναι ότι θα υπάρξει μία εσωτερική αναδιανομή των φορολογικών βαρών ανάλογα με το επίπεδο των εισοδημάτων. Να δούμε λοιπόν, πόσο αυτό θα μπορέσει να αλλάξει το status. Το ίδιο και για τα αυτοκίνητα, το ίδιο δηλαδή και κάθε έναν από τους φόρους, εξαιρουμένου για την ώρα, απ΄ότι φαίνεται του ΕΝΦΙΑ, που βασικά θα μείνει αυτό που ξέραμε, τουλάχιστον για φέτος θα γίνει μία προσπάθεια να έχει ένα κοινωνικό πρόσημο. Αλλά το βάρος σίγουρα θα είναι μεγάλο και με ανησυχεί το ότι διαβάζω και εγώ ότι θα μείνει για τα φροντιστήρια κλπ το 23%. Αυτό είναι επιπλέον επιβάρυνση για την οικογένεια που τώρα περνάει δύσκολα. Ας ελπίσουμε ότι αυτό, αυτή η φάση θα είναι μηνών, έτους, έτσι ώστε μια αναπτυξιακή διάσταση στην οικονομία της χώρας αυτά να τα συμπαρασύρει, όχι απλά με αντιστοίχηση με ισοδύναμα, αλλά και με δυνατότητες οι οποίες θα δίνονται πλέον για ελαφρύνσεις. Είναι μία δύσκολη φάση. Αυτό είναι σίγουρο. Ήτανε σε γνώση όλων. Δεν είχε κρυφτεί τίποτα. Σημείο προς σημείο της συμφωνίας. Ελπίζω όμως μέσα στη γενική ώθηση που θα υπάρξει θα ανακουφιστούν αρκετοί άνθρωποι με άλλο τρόπο, εμμέσως και επίσης ως προς τη πληρωμή κάποιων απ’ αυτούς τους φόρους θα υπάρξουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις και δυνατότητες για να μην έχουν προβλήματα. Είναι το πιο δύσκολο θέμα της περιόδου, ελπίζω να τα αντιμετωπίσουμε όρθιοι όλοι μας και η κυβέρνηση με κοινωνική ευαισθησία.
Ερώτηση: Κύριε Βούτση τι προσδοκάτε από το ταξίδι, τις επαφές και τις επιδιώξεις του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τη μία μεριά πολλά επενδύονται , άλλες φορές μένει το εθιμοτυπικό, άλλες φορές αποκομίζει κάποιος και κάτι ουσιαστικό. Εσείς τι προσδοκάτε;
Απάντηση: Θέλω να σας πω ευθέως ότι οι προσδοκίες είναι αρκετά μεγάλες.
Ερώτηση: Σε ποιον τομέα κυρίως;
Απάντηση: Θα σας πω. Τελείωσε το σενάριο της αριστερής παρένθεσης. Δηλαδή μας αντιμετώπιζαν και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με την θετική, αρνητική καχυποψία όλοι οι κύκλοι ή και την αναδιοτέλεια, αν θέλετε, το ότι η υπόθεση της αριστερής διακυβέρνησης στην Ελλάδα θα ήταν θέμα λίγων μηνών. Πλέον είναι υποχρεωμένοι να μας αντιμετωπίζουν διαφορετικά αυτό το σήμα δόθηκε και χθες στη Νέα Υόρκη. Ενώ μία κυβέρνηση μεσοπρόθεσμης θητείας και παραγωγής έργου αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ένα πρώτο πλεονέκτημα πολύ σημαντικό που μπορεί και στον τομέα, που χθες έγινε ιδιαίτερη συζήτηση τον επενδυτικό δηλαδή, να έχει θετικά αποτελέσματα, όπως επίσης και στη συζήτηση για το χρέος, αλλά θα αποτολμούσα να πω και στη γενικότερη γεωστρατηγική θέση της χώρας που βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά σε δύο ζώνες που φλέγονται.
Ερώτηση: Γεννάται ένα ερώτημα κύριε Βούτση για τις επενδύσεις που όλοι ελπίζουμε και ευχόμαστε. Όπως έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και εσείς και πολλά άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέτρα αυτά τα οποία αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε είναι υφεσιακά. Πώς θα δημιουργηθεί το πεδίο το πρόσφορο για να γίνουν επενδύσεις; Όταν ορισμένα πράγματα φορολογικά, γενικά το περιβάλλον είναι αντιαναπτυξιακό.
Απάντηση: Όλη η προσπάθεια που γίνεται είναι ενόψει του Φλεβάρη, Μάρτη που θα εκπονηθεί και θα κατατεθεί το συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο, με τη συμφωνία να δοθούν τα πραγματικά κίνητρα τα μεσομακροπρόθεσμα, δηλαδή το φορολογικό σύστημα, το ζήτημα της ενέργειας, το ζήτημα της πιστωτικής ευχέρειας από τις τράπεζες και όλα αυτά τα οποία συγκροτούν ένα θετικό περιβάλλον για τις επενδύσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως -και το τονίζουμε- αυτές οι επενδύσεις δεν μπορεί να είναι με βάση τις ευχές του ξεπουλήματος, όπως συζητιόνταν πριν από μερικά χρόνια, θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο πέραν των ιδιωτικών επενδύσεων και σε μεγάλες διαρθρωτικές συμφωνίες με διασφαλισμένο το δημόσιο συμφέρον, τα εργασιακά, το περιβάλλον, αλλά βεβαίως και το κίνητρο του επιχειρηματικού κέρδους είτε για τον ιδιώτη είτε για τα συμφέροντα των χωρών με τις οποίες θα συνάψουμε αυτές τις συμφωνίες. Γενικά υπάρχει ένα θετικό κλίμα και θα ήθελα να το τονίσω αυτό.
Ερώτηση: Τελευταία ερώτηση κ. Βούτση αφορά την προεδρία της Βουλής. Υπάρχει παραγωγή του νομοθετικού έργου, υπάρχει σφραγίδα που αφήνει ο πρόεδρος ή η πρόεδρος. Θα ήθελα ένα σχολιό σας και για την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου παλαιό στέλεχος, όπως κι εσείς της “Ρήγας Φεραίος”, παραδοσιακό στέλεχος της Αριστεράς και για την μελλοντική λειτουργία της Βουλής
Απάντηση: Συνηθίζω να λέω και το εννοώ ότι το θετικό υπόδειγμα του καθένα είναι αυτό το οποίο καθορίζει τελικά την διαδρομή του. Απ΄εδώ και πέρα δεν χρειάζονται ούτε αναφορές στο παρελθόν- στο απότερο, ούτε στο πρόσφατο- ούτε αντιδικίες. Καθένας κάνει την προσπάθειά του, κρίνεται γι’ αυτό το πράγμα, είναι πολλές οι εκκρεμότητες που είναι στη Βουλή. Έτσι και αλλιώς το διάστημα ήταν ελάχιστο. Το ζήτημα π.χ των ανεξάρτητων αρχών ή των ελέγχων των «πόθεν έσχες» και η συνέχιση εξεταστικών επιτροπών είναι ένα ολόκληρο πακέτο στη κλασική κοινοβουλευτική διαδικασία, που εκεί σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί η σημερινή Βουλή. Η δικιά μας θέση είναι σαφέστατη συλλογικότητα, διάλογος και νομίζω ότι έτσι θα προχωρήσουμε όσο τον δυνατόν καλύτερα για όλους μας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα