Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Να αλλάξει ο πτωχευτικός κώδικας ζητούν οι επιχειρηματίες

Αρκετά αναχρονιστικό είναι το Πτωχευτικό Δίκαιο επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Στοιχεία της διαφοράς που υπάρχει μεταξύ ελληνικού πτωχευτικού δικαίου με αυτό που επικρατεί στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση Bankruptcy and second chance for honest bankrupt entrepreneurs της ΕΕ («Πτώχευση και δεύτερη ευκαιρία για τους τίμιους επιχειρηματίες που έχουν πτωχεύσει» – Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της ΕΕ) που παρουσιάστηκε σε σχετική εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με θέμα τη «Δεύτερη Ευκαιρία Επιχειρηματικότητας».

Τις διαφορές αυτές επεσήμανε τόσο ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου όσο και ο το μέλος του ΔΣ του ΕΕΑ Γιώργος Φλωράς αλλά και οι άλλοι ομιλητές και σχετικά στοιχεία έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του επιμελητηρίου.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η χώρα μας έχει μείνει τόσο πίσω στο πτωχευτικό δίκαιο, ώστε η μικρότερη αλλά πλουσιότερη και πλέον ανεπτυγμένη σε επιχειρηματικότητα χώρα της ΕΕ, το Λουξεμβούργο, να παρουσιάζει υπερδιπλάσιες αναγνωρισμένες πτωχεύσεις από την Ελλάδα. Όμως αυτό δεν είναι η πραγματικότητα αλλά μια πλασματική εικόνα καθώς οι επιχειρηματίες αποφεύγουν την επίσημη πτώχευση και προτιμούν άλλους δρόμους για τη σωτηρία τους.

Σύμφωνα με την Creditreform (2013), ο αριθμός των εταιρικές πτωχεύσεις στη Δυτική Ευρώπη αυξήθηκε το 2012 κατά 2,6 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2011. Για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη το ποσοστό αυτό είναι 13,6 τοις εκατό. Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των εταιρικών πτωχεύσεων στην Ελλάδα, κατά την πρόσφατη περίοδο της κρίσης που έγιναν δεκτές από τοπικά δικαστήρια ήταν 359 το 2008, 355 το 2009 και άλλες τόσες το 2010, 445 το 2011 και 415 το 2012 και σχετικά με την ευκολία πτώχευσης η Ελλάδα κατατάσσεται 6 από το τέλος στην ΕΕ.

Στην έκθεση της ΕΕ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο αυξανόμενος αριθμός των πτωχεύσεων κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης (περίπου 200.000 επιχειρήσεις ετησίως) οδήγησε σε περαιτέρω δράση από την ΕΚ: «Ανακοίνωση COM (2012) 742, μια νέα ευρωπαϊκή προσέγγιση για την επιχειρηματική αποτυχία και την αφερεγγυότητα», ώστε οι τίμιοι επιχειρηματίες που απέτυχαν να έχουν δεύτερη ευκαιρία μετά την πτώχευση και ζητά τον εκσυγχρονισμό των νομοθεσιών περί αφερεγγυότητας από τα κράτη – μέλη, ιδίως όσον αφορά την περίοδο απαλλαγής και τον διακανονισμό των χρεών των τριών ετών.

Στην εκδήλωση αναδείχτηκε η ανάγκη για άμεση αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα στα πλαίσια της Δεύτερης Ευκαιρίας στους Έντιμους Επιχειρηματίες που έπεσαν έξω. Παρουσιάστηκαν οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σύσταση Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρ.1500) θέσεις που επιβάλλουν έως τον Μάρτιο του 2015 τον διαχωρισμό των έντιμων από τους ανέντιμους πτωχεύσαντες και την διαγραφή των χρεών των έντιμων το πολύ σε τρία χρόνια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα