» Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας
Αν και η πρόσφατη συγκλονιστική εθνική τραγωδία, που εκτυλίχθηκε στα Τέμπη και έχει βυθίσει ολόκληρη την χώρα στο πένθος καθιστά την έννοια των εορτασμών εντελώς ανεπίκαιρη, θεωρούμε χρέος της οδοντιατρικής κοινότητας, με επίγνωση και ενσυναίσθηση της κατάστασης, να προσπαθήσει να υπενθυμίσει και φέτος, όπως κάθε χρόνο με αφορμή της 20η Μαρτίου, την αξία της στοματικής υγείας, την άρρηκτη σύνδεσή της με τη γενική υγεία και τα οφέλη διατήρησής της καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
Ένα στόμα υγιές αποτελεί ζωτικό και αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας και της ευεξίας του ανθρώπου και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε στιγμή της καθημερινής μας ζωής: όταν απολαμβάνουμε ένα γεύμα όταν κουβεντιάζουμε με τον γείτονά μας, όταν γελάμε με την οικογένεια, τα ην παρέα και τους φίλους μας, όταν τραγουδάμε, όταν φιλάμε τους αγαπημένους μας, όταν νιώθομυε στα καλύτερά μας… Η διατήρηση της καλής στοματικής υγείας σε όλες τις ηλικίες είναι εκ των ων ουκ ανευ. Με άλλα λόγια η κακή στοματική υγεία επηρεάζει τις καθημερινές μας δραστηριότητες, που μπορεί να τις θεωρούμε δεδομένες χωρίς να είναι. Αν και τα νοσήματα του στόματος μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό ,ο αριθμός των ανθρώπων που επηρεάζεται από αυτά παραμένει απαράδεκτα υψηλός. Εκτιμάται ότι τα νοσήματα του στόματος επιβαρύνουν σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Ειδικά για το 2023, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι της χώρας θα ήθελαν να ενημερώσουν το κοινό για τους τραυματισμούς των δοντιών κατά τη διάρκεια της άσκησης και έναν εύκολο τρόπο αποφυγής τους.
Οι τραυματικές οδοντικές κακώσεις στον αθλητισμό θεωρούνται πρόβλημα δημόσιας υγείας λόγω της υψηλής τους συχνότητας, αλλά και των σωματικών, φυσιολογικών, κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών τους. Πρόσθετα, όταν συμβαίνουν σε νέες ηλικίες, μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και την ψυχολογία των παιδιών και των εφήβων.
• Το οδοντικό τραύμα αποτελεί την 5η πιο συνηθισμένη παθολογική κατάσταση στον κόσμο (πρώτη η τερηδόνα).
• 25% οδοντικών τραυματισμών συμβαίνουν στη νεογιλή οδοντοφυΐα.
• 15% οδοντικών τραυματισμών συμβαίνουν στη μόνιμη οδοντοφυΐα.
• Το 1/3 των τραυματισμών αυτών συμβαίνει κατά την αθλητική δραστηριότητα
• Η πλειοψηφία των τραυματισμών αυτών αφορά στους κεντρικούς τομείς της άνω γνάθου
Συνεπώς, η πρόληψη αποτελεί πρωταρχικό στόχο. Μια προσέγγιση πρόληψης βασίζεται στον εντοπισμό των παραγόντων κινδύνου και στην ανάπτυξη μέτρων που στοχεύουν στην αποφυγή αυτών των παραγόντων ή τουλάχιστον στη μείωση των επιπτώσεών τους.
Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται μερικά αθλήματα υψηλού κινδύνου για οδοντικούς τραυματισμούς.
Ένας εξατομικευμένος αθλητικός νάρθηκας αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο στην πρόλψη αυτών των τραυματισμών. Η εφαρμογή του γίνεται πάντα στην άνω γνάθο και οι διαστάσεις του εξαρτώνται από το άθλημα για το οποίο θα χρησιμοποιηθεί.
Ειδικός σχεδιασμός απαιτείται για την κατασκευή νάρθηκα σε αθλητές υπό ορθοδοντική θεραπεία καθώς και σε παιδιά στη φάση του μικτού φραγμού (ώστε να επιτρέπεται η ορθοδντική μετακίνηση των δοντιών αλλά και η μετάβαση στα μόνιμα δόντια).
Συνιστάται στους αθλητές να φοράνε τον νάρθηκά τους τόσο στους αγώνες όσο και στις προπονήσεις τους, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες ενός οδοντικού τραύματος.
Εν τω μεταξύ, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια ημέρα, από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια για τη στοματική υγεία, στις δομές του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στο Ηράκλειο.
Η δράση υλοποιείται από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της 7ης ΥΠΕ, σε συνεργασία με τους Συντονιστές Οδοντίατρους της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου και εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό του Κ.Υ. Ηρακλείου.