Κύριε διευθυντά,
το “Στρατηγικό Σχέδιο Έξυπνης Πόλης” (Smart Cities) θα έλθει προς συζήτηση και έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων χωρίς όμως να έχει δημοσιοποιηθεί το κείμενο του σχεδίου όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά και τη σχετική διαβούλευση.
Με άλλοθι την έγκριση του σχεδίου επιχειρείται η δημιουργία ενός “Κέντρου Ελέγχου” έργο του οποίου θα είναι και ο έλεγχος μέσω δικτύου ψηφιακών εξωτερικών καμερών ασφαλείας με τεχνικές δυνατότητες για αναγνώριση προσώπου/αντικειμένων. Οι κάμερες θα είναι εγκατεστημένες σε υπαίθριους χώρους και σε δημοτικά κτήρια ακόμη και σε μνημεία των Χανίων. Η ένσταση αφορά το ότι δεν έχει προηγηθεί επίσημη τεκμηρίωση της νομιμότητας του ήδη υλοποιημένου δικτύου μέσω αυτοψίας. Επιπλέον, υπάρχουν κρίσιμα θέματα σε εκκρεμότητα.
Η ανεξάρτητη Αρχή για τα προσωπικά δεδομένα (ΑΠΔΠΧ) διερευνώντας την υπόθεση των εξωτερικών καμερών ασφαλείας που άρχισαν να εγκαθίστανται σε δημόσια σχολεία των Χανίων από τη χρονική περίοδο που αυτά ανήκαν στην αρμοδιότητα του νυν Δημάρχου Χανίων ως του τότε θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, διαπίστωσε τη μη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία τους.
Όμως, με την Απόφασή της αρ. 21/2019 αντί να επιβάλει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις “αρχειοθέτησε” την υπόθεση με τη μοναδική αιτιολόγηση ότι ο δημότης Χανίων που έκανε τις σχετικές αναφορές δεν είναι δημότης Χανίων οπότε δεν είχε “έννομο συμφέρον”. Κατόπιν διαβίβασε τον ογκώδη φάκελο της υπόθεσης στο Δήμο Χανίων όπου Δήμαρχος ήταν ήδη ο κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης ο οποίος αποδέχθηκε την “αρχειοθέτηση” άνευ ελέγχου στο Δημοτολόγιο.
Έτσι απετράπη η έναρξη της ολοκληρωτικής διάλυσης του ήδη υλοποιημένου σχεδιασμού για ευρεία εγκατάσταση και λειτουργία εξωτερικών συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε δημοτικά κτήρια όπως και σε σχολεία ακόμη και σε μνημεία στο Δήμο Χανίων και ακολούθως και σε όλη την Ελλάδα καθώς και η έναρξη της αποδόμησης του ανθρώπινου συστήματος που τον οργανώνει και τον υλοποιεί.
Ο σχεδιασμός αυτός είχε και αρωγούς στην υλοποίησή του. Τον πρόεδρο της ΑΠΔΠΧ, μέσω της ανωτέρω Απόφασης αλλά και της αποδοχής της εφαρμογής στις κάμερες ασφαλείας των τεχνικών θόλωσης ή απόκρυψης περιεχομένου εικόνας (masking) οι οποίες βάσει Πραγματογνωμοσύνης κρίνονται αναξιόπιστες.
Την πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέσω του ΠΔ 75/2020 που νομιμοποίησε τις κάμερες αναγνώρισης στην Ελλάδα βάσει της Γνωμοδότησης αρ. 3/2020 της ΑΠΔΠΧ, στην οποία “ξεχάστηκε” η παρ. 1 του κρισιμότατου άρθρου 7 του σχεδίου ΠΔ ενώ η παράληψη αυτή “δεν έγινε αντιληπτή” ούτε από την ΠτΔ.
Η ευρύτερη αυτή υπόθεση αρχικά εκτιμήθηκε ως η μεγαλύτερη υπόθεση μαζικής παραβίασης προσωπικών δεδομένων που έχει αναφερθεί ποτέ στην Ελλάδα. Πέραν των αναφορών για τα θέματα βιντεοεπιτήρησης σε δημοτικά κτήρια και μνημεία των Χανίων περιλαμβάνει και κρίσιμα θέματα που αφορούν τη βιντεοεπιτήρηση σε όλη την Ελλάδα καθώς και όλα τα θέσει εμπλεκόμενα πρόσωπα, από την ΠτΔ και τον Πρόεδρο της ΑΠΔΠΧ έως αυτοδιοικητικούς και διευθυντές ακόμη και τις εταιρείες ασφαλείας που εγκατέστησαν τα αναφερόμενα συστήματα βιντεοεπιτήρησης.
Ο ανώτατος Εισαγγελικός Λειτουργός της χώρας που διερευνά την υπόθεση ήδη επί 17 μήνες, εύλογα καθυστερεί να αποφασίσει αφού εκκινώντας με αφορμή το εμβληματικό γκράφιτι “θρόνος του θηρίου” σε σχολείο στην Κίσσαμο Χανίων που προβάλει διεθνώς το σχέδιο της ψηφιακής υποδούλωσης των πολιτών από κέντρο παραθρησκευτικού χαρακτήρα (βλ. ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΚΙΣΣΑΜΟΥ) έχει βρεθεί ενώπιον της αποκάλυψης του μεγαλύτερου σκανδάλου εθνικής μειοδοσίας στη νεώτερη Ιστορία της Ελλάδος.
Νικόλαος Σ. Στεργιάδης
Παρότι τα ελληνικά σας είναι πολύ κατανοητά:
Ποιό είναι αυτό το κέντρο παραθρησκευτικού χαρακτήρα;
Και στην παρακάτω παράγραφο:
…..του μεγαλύτερου σκανδάλου εθνικής μειοδοσίας στην νεώτερη ιστορία της Ελλάδας.
Μπορεί να γίνετε πιό σαφής;;