Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Ναΐσκος αφηµένος στη φθορά του χρόνου στον Βουτά Σελίνου

Αφηµένος στην τύχη του και στον χρόνο, παραµένει ο ναΐσκος του Αγίου Κωνσταντίνου στον Βουτά ο οποίος χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και περιλαµβάνει πολύτιµες αγιογραφίες.

Οπως καταγγέλλει η τριµελής Επιτροπή ∆ιοίκησης ∆ιαχείρισης και Εποπτείας του Αγ. Κων/νου Βουτά, στη συνεδρίαση της 7-10-2021 το Τοπικό Συµβούλιο Μνηµείων Κρήτης και στη συνέχεια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων σταµάτησαν µια σοβαρή διαδικασία που ξεκίνησε από την Υπουργό Πολιτισµού στις 8 Ιούλη 2021, σχετικά µε τη συντήρηση και διασφάλιση του ναϊσκου.

Ακολούθησαν από την µεριά της Επιτροπής προς την κ. Υπουργό Πολιτισµού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων µεθοδευµένες προσπάθειες για να ξεµπλοκάρει και προχωρήσει η διαδικασία, χωρίς ωστόσο ανταπόκριση. Οπως τονίζεται σε σχετική επιστολή προς την εφηµερίδα µας, η οποία κοινοποιείται στην Υπουργό Πολιτισµού κα Μενδώνη και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, ο ναΐσκος, ο οποίος µε τον οριοθετηµένο περίβολό του, ανήκουν στην οικογένεια Τζατζάνη, επιβλέπεται διαρκώς από την αρµόδια υπηρεσία βυζαντινών αρχαιοτήτων.
Εδώ και τρεις τουλάχιστον δεκαετίες υπάρχει ρήγµα στην κορυφή της αψιδωτής εγκάρσιας διατοµής του, ρήγµα που διαρκώς διευρύνεται, οφειλόµενο στην έλλειψη στεγάνωσης, την εισαγωγή υγρασίας στους δυο επιµήκεις τοίχους που φέρουν τις πιέσεις της θολωτής στέγης και τη σταδιακή υποχώρησή τους, αφού η υγρασία αδυνατίζει τις αντοχές τους.
Σε περίπτωση σεισµού οι πιέσεις θα αυξηθούν σηµαντικά, το ρήγµα θα διευρυνθεί και µπορεί να καταρρεύσει η θολωτή στέγη, µε ανεπανόρθωτες καταστροφές των τοιχογραφιών της «σχολής» του ονοµαστού αγιογράφου Ιωάννη Παγωµένου που είναι παρόµοιες µε αυτές του ναΐσκου του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στο Έλος.
Στις 8 Ιούλη 2021 ξεκίνησε µια διαδικασία αντιµετώπισης του προβλήµατος, όταν η Υπουργός Πολιτισµού κ. Λίνα Μενδώνη έδειξε ενδιαφέρον.
Η τριµελής Επιτροπή ∆ιοίκησης ∆ιαχείρισης και Εποπτείας του Αγ. Κων/νου Βουτά πρότεινε µία µελέτη µετά από υπόδειξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων και σε συνεργασία µε αυτήν στη συνέχεια, συντάχθηκε µελέτη και εισήγηση από τη Εφορεία προς το Τοπικό Συµβούλιο Μνηµείων Κρήτης (ΤΣΜΚ).
Αυτό γύρισε τη µελέτη στην υπηρεσία των Χανίων για «συνολική αντιµετώπιση των φθορών του ναού» και «εκτίµηση της στατικής του επάρκειας», µε µειοψηφία της προέδρου και δυο µελών του που τάχθηκαν για την άµεση εκτέλεσή της, προφανώς στο βασικό σκέλος που αφορά τη διασφάλιση από σεισµό.
«Στη συνέχεια η διαδικασία κατέληξε σε φιάσκο, αφού, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έχουµε στη διάθεση οποιουδήποτε, η Πολιτεία, µέσω και της αρµόδιας Υπουργού, µας είπε ουσιαστικά:
∆εν ενδιαφέροµαι αν µετά από ένα σεισµό καταστραφεί ο ναΐσκος και οι πολύτιµες αγιογραφίες του, αν γίνει ένα δυστύχηµα µε το εύθραυστο ασυντήρητο ένα αιώνα καµπαναριό του, δεν δίνω 20.000 για να διασφαλίσω και το ναΐσκο και τις αγιογραφίες του, παρ΄ όλο που µια στιγµή ενδιαφέρθηκα και το είδα σοβαρά και µετά το µετάνιωσα, χωρίς ουσιαστική δικαιολογία και µε διάφορες προφάσεις» επισηµαίνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή της Επιτροπής.
Οπως µάλιστα προστίθεται, «η ανάγκη µιας στατικής εκτίµησης που ανέφερε το Τοπικό Συµβούλιο Μνηµείων Κρήτης (ΤΣΜΚ), διατυπώθηκε στη συνέχεια σαν ανάγκη διενέργειας «στατικής µελέτης» από την αρµόδια υπηρεσία στα Χανιά και έγινε ανυπέρβλητο εµπόδιο και πρόφαση για να ναυαγήσει όλη η διαδικασία. Και ενώ το ΤΣΜΚ είχε συνέλθει για να εγκρίνει την µελέτη και εισήγηση της υπηρεσίας για τις εργασίες µε το ποσό των 20.000 για την εκτέλεσή τους, δεν βρέθηκε από την υπηρεσία και από ολόκληρο Υπουργείο στατικός να κάνει αυτή την «στατική εκτίµηση». Και το εξωφρενικό είναι πως µας ειπώθηκε στη συνέχεια και από την Υπηρεσία των Χανίων και από τον εντεταλµένο της Υπουργού πως δεν πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, να δοθούν οι 20.000, ποδοπατώντας και αυτή την απόφαση του ΤΣΜΚ! Επισηµάναµε στην κ. Υπουργό τα παραπάνω και δυο χρόνια µας αγνοεί».
Η τριµελής Επιτροπή, ζητά από όλους τους αρµόδιους παράγοντες να συµβάλουν στο µέτρο των δυνατοτήτων και αρµοδιοτήτων τους, «για να πάψει η ουσιαστική κωλυσιεργία µιας 20ετιας, πριν γίνει ανεπανόρθωτη καταστροφή του ναΐσκου του 15ου αιώνα και των πολύτιµων αγιογραφιών του, από ένα σεισµό, επειδή δεν µερίµνησε τόσο καιρό η Πολιτεία να διαθέσει ποσό επιπέδου 20.000 ευρώ».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα