Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Να βάλουμε τον νεοφασισμό στη γωνία

Στα τρία στρατηγικά συμπεράσματα που καταλήξαμε στο τελευταίο μας σημείωμα για τον ευρωσκεπτικισμό και τη σκοτεινότητα του φασισμού που μαυρίζει τον ουρανό της ΕΕ, η παγκοσμιοποίηση επιβλήθηκε από ισχυρούς με άμεσες επιπτώσεις σε περισσότερο αδύναμους κρίκους της αλυσίδας των κρατών μελών της ΕΕ. Η οικονομική κρίση που ήλθε με στέρεο και αδιαφιλονίκητο τρόπο, το 2007 επέβαλε βάσει γερμανικού σχεδίου την καθιέρωση ως πολιτικής της λιτότητας, ώστε να ξέρουν όλοι ότι φθάνουν μέρες πείνας και διχασμού. Έτσι, η εκδίκηση φαντάζει σαν το, ενδεχομένως, μοναδικό πεδίο δράσης στο οποίο την πρωτοκαθεδρία έχουν οι ακροδεξιές και φασιστοειδείς δυνάμεις. Χρειάζεται πειθαρχία και δύναμη για να βάλουμε το νεοφασισμό στη γωνία Έτσι θωρακίζεται η δημοκρατία μας.

Οι πολίτες των περισσότερο αδύναμων κρατών όπως είναι και η πατρίδα μας, πρέπει να ανησυχούν και να ταχτοποιούν δράσεις που μπορούν να δρομολογηθούν με στόχευση τη μη εξάπλωση των σκοτεινών και μαυρο συννεφιασμένων φασιστικών ιδεωδών. Βέβαια, υπενθυμίζουμε το εγκληματικό γεγονός της παγκοσμιοποίησης, είχε τόσο φανερά αποτελέσματα, ώστε να περιττεύουν κάθε είδους επεξηγήσεις, όπως και η εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας του Σόϊμπλε.
Ας δούμε λοιπόν, μερικά ισχυρά παραδείγματα που δυστυχώς αποδεικνύουν ότι έχουμε δίκιο για την ανάπτυξη των φασιστοειδών που στηρίζονται στην εκδίκηση που θέλει να πάρει η μεσαία τάξη, που πλήρωσε ότι είχε και δεν είχε με την κρίση.
Οι αναγνώστες μας θα θυμούνται ότι πριν λίγες εβδομάδες είχαμε αναφερθεί στο περίφημο νέο colpo grosso  (μεγάλο κόλπο) της πρώτης εμπορικής γερμανικής τράπεζας που φοροδιέφυγαν για πάνω από 55 δις €, στα πλαίσια του σκανδάλου Η απάτη «Cum ex», μια απάτη στα 55 δισεκατομμύρια ευρώ για δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες,1 υποχρέωσε το γερμανικό κολοσσό να υποβληθεί σε εξέταση από τους ευρωβουλευτές που θέλησαν να εμπλακούν. Βέβαια, οι εκπρόσωποι της Deutsche Bank απέφυγαν τις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών σχετικά με τα οικονομικά εγκλήματα. Στην κατηγορία περί συμμετοχής σε μια σημαντική υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, και στην απόλυτη σίγαση που παρατηρήθηκε ποτέ σε αυτή την επιτροπή, αναφέρθηκε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Sven Giegold (Πράσινοι) σε ειδική συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα οικονομικά εγκλήματα. Και όμως είναι γνωστή η υπόθεση Η ειδική επιτροπή δημιουργήθηκε για να διερευνήσει περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, οικονομικών εγκλημάτων και φοροδιαφυγής που εμπλέκουν ευρωπαίους παράγοντες, μετά το σκάνδαλο των εγγράφων του Παναμά στα οποία συμπεριλαμβανόταν και η Deutsche Bank.
Η ακρόαση στις 4 Φεβρουαρίου 2019, ωστόσο, αφορούσε τη συμμετοχή του γερμανού προέδρου σε μηχανισμό νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που δημιουργήθηκε από τη δανέζικη τράπεζα Danske Bank, που έχει τεθεί υπό έρευνα για αμφισβητούμενες πληρωμές αξίας $ 200 δις το 2007 έως το 2015. Η Deutsche Bank ενήργησε ως μεσάζων για την Danske την Εσθονία, την εποπτεία των συναλλαγών κατά τη διάρκεια της αυτή την περίοδο.
«Δεν υπάρχει ασφαλής εναλλακτική λύση για τις τραπεζικές δραστηριότητες ανταποκριτή ανέφερε ευρωβουλευτής και το αδιέξοδο σταματά με τη δήλωση του επικεφαλή της Deutsche Bank ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες επειδή η εσωτερική έρευνα συνεχίζεται. Οι ευρωβουλευτές ήταν εμφανώς απογοητευμένοι από την έλλειψη απαντήσεων σε συγκεκριμένες ερωτήσεις και ακόμη και αρνήθηκαν να συνεχίσουν τις ερωτήσεις τους μετά από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες.
Θα ξαναδούμε το θέμα στο εγγύς μέλλον, γιατί τα λεφτά και η σαπίλα είναι και πολλά και βαθειά.
Για παράδειγμα, το 90% των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών έχει ήδη καταδικαστεί για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Σύμφωνα με βρετανική έκθεση, 18 από τις 20 ευρωπαϊκές τράπεζες, τέσσερις από τις οποίες είναι γαλλικές, έχουν ήδη καταδικαστεί για εγκλήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατά την τελευταία δεκαετία. Και ο επικεφαλής της εξεταζόμενης τράπεζας δήλωσε ότι «Κανείς στην Deutsche Bank δεν θέλει να χρησιμοποιηθεί η τράπεζά μας για οικονομικά εγκλήματα».
Οι ευρωβουλευτές διείδαν γρήγορα,  ότι η εξέταση του Γερμανού τραπεζίτη ήταν αδιέξοδη, χωρίς κατάλληλα εργαλεία, όπως αυτά που έχει η δικαιοσύνη, για να βρουν απαντήσεις στα πολλά ερωτήματά τους.
Όλοι  οι σώφρονες αναλυτές γνωρίζουμε ότι η αντιμετώπιση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θωρακίζουν τη δημοκρατία. Επιτρέπουν να γίνονται επενδύσεις και να δημιουργούνται θέσεις εργασίας, βελτιώνονται οι κοινωνικές συνθήκες εκπαίδευσης και υγείας, διενεργούνται έργα υποδομής που βοηθούν στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων.
Όταν όμως οι βασικοί τραπεζίτες δεν κάνουν άλλη δουλειά από τη βελτίωση των όρων που θα τους επιτρέψουν να μεγαλώσουν το μέρισμα των μετόχων τους, κυρίως μέσω της νομιμοποίησης παράνομων ποσών, γίνεται κατανοητό ότι έχουμε ξεφύγει από τους κανόνες της δημοκρατίας. Και αυτό σημαίνει σπαραγμό των ισχνών δυνάμεων της οικονομίας.  Ο παράγων άνθρωπος στην οικονομία έρχεται σε δεύτερη θέση και ο παράγων φθόνος και κατάληψη πόρων που ανήκουν σε πολλούς γίνεται εύκολο έργο για τους αδίσταχτους. Για να μη φθάσουμε σε ακραίες καταστάσεις, πρέπει να ζητήσουμε από την πολιτεία να περιφρουρήσει τα δικαιώματα των πολιτών. Για να μπορεί στη δημοκρατία να το κάνει η πολιτεία πρέπει να της δώσουμε την ψήφο μας, να βγει ισχυρή και να πολεμήσει μαζί μας. Αλλιώς όλοι λένε ότι όχι μόνο έχουν σπάσει πολλά αυγά του φιδιού, αλλά αυτά τα χαμερπή έρποντα πλησιάζουν αθόρυβα και προετοιμάζονται. Ο φασισμός και ο ναζισμός καλλιεργήθηκαν και αναπτύχθηκαν μέσα και αμέσως μετά από μια τερατώδη κρίση που γνώρισε η οικουμένη, και δυστυχώς οι διαπιστώσεις θέλουν και τη σημερινή κατάσταση να έχει ίδια χαρακτηριστικά και εξέλιξη.
Αν είναι να αναφέρει κανείς την οικονομία ως βασικό παράγοντα για να σταματήσει η φασιστική κατρακύλα, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τα λογής σκάνδαλα τραπεζικής υφής θα πρέπει να μπουν στο στόχαστρο της εξυγίανσης, όχι μόνο γιατί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έγινε με μνημόνιο, αλλά έγινε σε βάρος του λαού. Δεν έχουν δε, περάσει πολλές μέρες από τα τελευταία σημειώματά μου που αναφερόμουν σε ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), όπου φαίνεται ότι τα πολλά λεφτά πήγαν στις τσέπες των «εχόντων και κατεχόντων» ένα βασικό συμπέρασμα της έκθεσης του θεσμικού αυτού οργάνου της ΕΕ υποστήριζε ότι «Οι χώρες που επωφελήθηκαν περισσότερο από τη στήριξη του ΕΤΣΕ ήταν οι χώρες με τις περισσότερο ανεπτυγμένες και ενεργές εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και ιδρύματα, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη στήριξης, περιλαμβανομένης της παροχής τεχνικής βοήθειας, των χωρών στις οποίες η ανάπτυξη είναι περισσότερο περιορισμένη».
Στο χέρι μας είναι οι εξελίξεις προς τη σωστή πλευρά του ποταμού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα