Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η ανάφλεξη στον Καύκασο εκθέτει σε κινδύνους την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, καθ’ όσον κλιμακώνονται οι εχθροπραξίες μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων.
Το μήλον της έριδος είναι το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ένα τμήμα του Αζερμπαϊτζάν που κατέχεται από Αρμενίους οι οποίοι αντιστέκονται σθεναρώς στο καθεστώς των Αζέρων εδώ και πολλές 10ετίες. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν έχει αναγνωρισθεί ως αυτόνομο κράτος και δεν συνορεύει με την Αρμενία. Πρόκειται περί “θύλακος” μέσα στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίον κηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος το 1991, αυτοδιοικούμενο και υποστηριζόμενο από την Αρμενία.

Η επίθεση του ηγέτη Αλίεφ των Αζέρων στο θύλακα έγινε κατόπιν υπαγορεύσεως του Ερντογάν προς αυτόν μερικές ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Η στήριξη του Αζερμπαϊτζάν απ’ την Τουρκία βλάπτει αφ’ ενός ζωτικά συμφέροντα της Μόσχας, αφ’ ετέρου βραχυκυκλώνει τις προσπάθειές της ως μεσολαβήτριας μαζί με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία για τη διευθέτηση της διαμάχης. Ο Ερντογάν αντέδρασε, απειλώντας ότι αν εκ μέρους των ΗΠΑ επιχειρηθεί να επιβληθούν κυρώσεις, θα χρησιμοποιήσει τους S-400. Η διένεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν χρονολογείται από τότε που αποτελούσαν κράτη της ΕΣΣΔ. Μετά τη διάλυσή της η Αρμενία πήρε τον πλήρη έλεγχο του θυλάκα στον οποίον υπάρχουν τεράστια αποθέματα πετρελαίου.

Η Τουρκία εμφορούμενη από νεο-οθωμανισμό και την ιδεολογία ότι οι Αζέροι είναι Τουρκόφωνοι, μάχεται στο πλευρό τους εναντίον των Αρμενίων. Τα Ρωσοτουρκικά συμφέροντα στον Καύκασο συγκρούονται περισσότερο απ’ όσο στη Συρία και Λιβύη. Πούτιν και Ερντογάν δίδουν εξετάσεις περί της “λυκοφιλίας” των. Αμφότεροι ενδιαφέρονται για τα συμφέροντά τους υποβιβάζοντας τις διαφορές τους και αποφεύγοντας απ’ ευθείας συγκρούσεις.

Η ανησυχία της Ρωσίας εκφράστηκε από τον Πούτιν προς τον Πασινιάν της Αρμενίας στην οποία εκτός από στρατιωτική βάση έχει και σημαντικές οικονομικές σχέσεις. Για τη διακοπή των εχθροπραξιών και την “επανέναρξη διαπραγματεύσεων” πήρε απόφαση το Σ.Α. του ΟΗΕ, αλλά οι Αζέροι του Μπακού δεν υπακούουν και ο “μέντοράς” τους Ερντογάν δεν καταλαβαίνει τίποτ’ άλλο, εκτός από κυρώσεις. Έτσι οι πολύνεκρες συγκρούσεις συνεχίστηκαν στον “θύλακα” με τεράστιες απώλειες. Εξ’ όσων μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία και ο μιντιακός Τύπος, οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε Αζέρους και Αρμένιους δεν πρόκειται να σταματήσουν. Ως τόσο η κατάσταση λέγεται κλίνει προς την πλευρά των Αρμενίων παρά την Τουρκική υποστήριξη στους Αζέρους.

Όπως αποκάλυψε ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν έχουν σταλεί στο Αζερμπαϊτζάν απ’ την Τουρκία μισθοφόροι εκ της Βόρειας Συρίας όπως έγινε με τη Λιβύη. Επίσης ο Μακρόν ζήτησε από το ΝΑΤΟ να ερευνηθεί τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στον Καύκασο με την Τουρκία και να ληφθούν μέτρα.

Στο μεταξύ η Μόσχα συνεχίζει να ενισχύει και τους Αζέρους, αλλά παραδοσιακά βρίσκεται στο πλευρό της Αρμενίας. Πολιτικό παιχνίδι πολλών αποχρώσεων. Επειδή η Άγκυρα είναι αποδεδειγμένα με το πλευρό των Αζέρων, η σύγκρουση των δύο κρατών επηρεάζει τις σχέσεις Κρεμλίνου και Άγκυρας. Η εκτίμηση πολιτικοστρατιωτικών παραγόντων είναι ότι η Μόσχα θα προτιμούσε διπλωματική λύση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα