«Ναι στους ελέγχους στους παραγωγούς, αλλά και επέκτασή τους και σε όλη την αλυσίδα εισαγωγής, εµπορίας και πώλησης µη επιτρεπόµενων φυτοφαρµάκων» λένε στα “Χ.ν.” εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισµών των Χανίων.
Στην απόφαση του “Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων” από φέτος να πραγµατοποιείται δειγµατοληψία σε καρπό και λάδι για όλους τους παραγωγούς προκειµένου να εντοπιστούν υπολείµµατα µη επιτρεπόµενων φυτοφαρµάκων και έτσι να προστατευτεί η ποιότητα του ελαιολάδου, οι παραγωγοί δίνουν “πράσινο φως” καθώς θεωρούν ότι βρίσκεται σε καλή κατεύθυνση.
«Η απόφαση των ελαιουργείων είναι στη σωστή κατεύθυνση γιατί πρέπει να συνετιστούν και οι παραγωγοί αλλά δεν είναι µόνο οι παραγωγοί που πρέπει να ελεγχθούν. Πρέπει να πιέσουµε να γίνουν έλεγχοι σε όλη την αλυσίδας της πώλησης φυτοφαρµάκων» µας επισήµανε ο κ. Γιώργος Μοτάκης από τον “Αγροτικό Συνεταιρισµό Παλαιών Ρουµάτων” και µέλος οµάδας βιοκαλλιεργητών.
Πιο συγκεκριµένα ο κ. Μοτάκης τονίζει πως οι αρµόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να κινητοποιηθούν και να συνεργαστούν για ελέγχους σε όλη την αλυσίδα. «∆εν είναι µόνο ο παραγωγός. Ο παραγωγός έχει την ευθύνη από τη στιγµή που ζητάει ένα παράνοµο φυτοφάρµακο αλλά αυτός που του το πουλάει και το δίνει και σε πολλούς αγρότες έχει ακόµα µεγαλύτερη ευθύνη. Πέρυσι ήλθαν στην Κρήτη µεγάλες ποσότητες παράνοµων σκευασµάτων. Για αυτό και πρέπει να ελεγχθεί από που έρχονται, ποιοι τα φέρνουν και ποιοι τα πουλάνε, βγάζοντας πολλά χρήµατα πάνω στην ανησυχία του αγρότη να µην χάσει την παραγωγή του. Πρέπει να ελεγχθεί όλη η αλυσίδα! Είναι απαραίτητο να γίνουν έλεγχοι στα χωράφια, στα καταστήµατα αλλά και στις πύλες εισαγωγής . Ας γίνει µια σύµπραξη µε το λιµενικό, µε την οικονοµική αστυνοµία να κάνουν έλεγχο στις πύλες εισόδου των παράνοµων σκευασµάτων».
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Στο ίδιο µήκος κύµατος ο πρόεδρος της “Ενωτικής Οµοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων” κ. Μανούσος Σταυριανουδάκης. «Για µας είναι δεδοµένο ότι οι έλεγχοι από τις κρατικές υπηρεσίες θα πρέπει να αυστηροποιηθούν και να ενταντικοποιηθούν. Είναι κάτι που το είχαµε ζητήσει και από το κράτος και την Περιφέρεια µε τις κινητοποιήσεις µας. Πολύ καλά το κάνουν οι ελαιουργοί και θέλουν να προστατέψουν το λάδι καθώς αν δεν γίνει κάτι του χρόνου το προϊόν µας θα έχει µεγάλο πρόβληµα» σηµειώνει ο κ. Σταυριανουδάκης.
Για τον πρόεδρο της “Ενωτικής Οµοσπονδίας” έχει σηµασία οι έλεγχοι να ξεκινήσουν πριν ακόµα γίνει ο πρώτος ψεκασµός. Χαρακτηριστικά δηλώνει ότι: «Είναι απαραίτητο οι κρατικές υπηρεσίες να λειτουργήσουν πριν ξεκινήσει η δακοκτονία γιατί µετά θα είναι αργά. Πρέπει να δουν τι φυτοφάρµακα εισάγονται, που πουλιούνται και να απαγορευτούν σκευάσµατα που είναι καταργηµένα στη χώρα µας και στις Ευρωπαϊκές χώρες. ∆εν µπορεί να δεχθούµε ότι το ελαιόλαδο µας θα µπορεί να είναι “φορτωµένο” µε φυτοφάρµακα που δεν είναι επιτρεπόµενα. Είχαµε την πληροφόρηση από παραγωγούς πέρυσι ότι µολύνονταν και η δική τους παραγωγή καθώς οι γείτονες τους ψέκαζαν πολύ ή είχαν χρησιµοποιήσει παράνοµα σκευάσµατα. Μάθαµε ότι υπήρξαν ακόµα και ποσότητες ελαιολάδου που γύρισαν από το εξωτερικό γιατί βρέθηκε αυξηµένη υπολειµµατικότητα. Πρέπει να τηρηθεί η νοµοθεσία, να προστατεύσουµε το ελαιόλαδο ώστε να είναι “ έξτρα παρθένο”».
Τέλος ο κ. Σταυριανουδάκης τάσσεται υπέρ της δηµόσια δακοκτονίας, που όπως λέει « αν γίνει σωστά, µε επιστηµονικό τρόπο, µπορεί να αντιµετωπίσει το δάκο αποτελεσµατικά. Με επιβάρυνση βέβαια του κράτους, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι όπως πέρυσι η ίδια η Περιφέρεια συνιστούσε στους παραγωγούς να κάνουν ψεκασµούς από µόνοι τους».
Τηλέφωνο καταγγελιών
Με ανακοίνωση του ο “Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων” καλεί όλα τα εµπλεκόµενα µέρη, ελαιουργεία, παραγωγούς και τυποποιητές ’«να κάνουν χρήση της γραµµής καταγγελιών του Ελληνικού Συνδέσµου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) 800 11 39 100 σε περίπτωση υποψίας χρήσης µη εγκεκριµένων ουσιών στην καλλιέργεια της ελιάς, καθώς η διασφάλιση της φήµης και της ανώτερης ποιότητας του ελαιολάδου του τόπου µας είναι ευθύνη όλων µας. »