Ένας αρχαίος ωκεανός στον Άρη είχε περισσότερο νερό από ό,τι ο Αρκτικός Ωκεανός της Γης, σύμφωνα με επιστήμονες της NASA οι οποίοι, χρησιμοποιώντας επίγεια τηλεσκόπια, πραγματοποίησαν μετρήσεις ιχνών νερού στην ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη.
Όπως μεταδίδει η Ναυτεμπορική, λεπτομέρειες σχετικά με τις παρατηρήσεις αυτές δημοσιεύτηκαν στο Science. «Η μελέτη μας παρέχει μια καλή εκτίμηση σχετικά με το πόσο νερό είχε κάποτε ο Άρης, διαπιστώνοντας πόσο νερό χάθηκε στο διάστημα» είπε ο Τζερόνιμο Βιλανουέβα, επιστήμονας του Goddard Space Flight Center της NASA στο Γκρίνμπελτ του Μέριλαντ και lead author του νέου επιστημονικού άρθρου. «Με αυτή τη δουλειά μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα την ιστορία του νερού στον Άρη».
Περίπου 4,3 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, ο Άρης εκτιμάται πως είχε αρκετό νερό για να καλύψει ολόκληρη την επιφάνειά του με ένα υγρό στρώμα βάθους περίπου 137 μέτρων. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται πως το νερό σχημάτιζε έναν ωκεανό που «έπιανε» μεγάλο τμήμα του βορείου ημισφαιρίου του πλανήτη- σε κάποιες περιοχές φτάνοντας βάθη μεγαλύτερα των 1,6 χλμ.
Οι νέες αυτές εκτιμήσεις βασίζονται σε παρατηρήσεις από το European Southern Observatory’s Very Large Telescope στη Χιλή, το W.M. Keck Observatory και το NASA Infrared Telescope Facility στη Χαβάλη. Με αυτά τα ισχυρά όργανα, οι ερευνητές ήταν σε θέση να διακρίνουν τις χημικές «υπογραφές» δύο ελαφρώς διαφορετικών μορφών νερού στην ατμόσφαιρα του πλανήτη: Η μία είναι το γνωστό μας H2O και η άλλη το HDO, όπου το ένα υδρογόνο αντικαθίσταται από δευτέριο.
Συγκρίνοντας την αναλογία HDO προς την αναλογία H2O στο νερό στον Άρη σήμερα και προβαίνοντας σε αντιστοιχίες με τις αναλογίες σε νερό που είχε παγιδευτεί σε έναν μετεωρίτη του Άρη από πριν 4,5 δισ. χρόνια, οι επιστήμονες είναι σε θέση να υπολογίσουν τις ατμοσφαιρικές αλλαγές και να διαπιστώσουν πόσο νερό έχει διαφύγει στο διάστημα. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε περιοχές κοντά στον βόρειο και τον νότιο πόλο του πλανήτη, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα γνωστά κοιτάσματα πάγου. Το συμπέρασμα ήταν πως ο Άρης πρέπει να έχει χάσει 6,5 φορές περισσότερο νερό από αυτό που βρίσκεται στους πόλους σήμερα- κάτι που υποδεικνύει ότι ο αρχαίος ωκεανός του Άρη πρέπει να είχε τουλάχιστον 20 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα νερό.
Με βάση τη μορφολογία της επιφάνειας του Άρη σήμερα, εκτιμάται πως το νερό αυτό θα μπορούσε να βρίσκεται στις «Βόρειες Πεδιάδες» του πλανήτη- με έναν αρχαίο ωκεανό εκεί να πιάνει το 10% της επιφάνειας του πλανήτη (συγκριτικά, ο Ατλαντικός πιάνει το 17% της Γης).
«Με τον Άρη να χάνει τόσο πολύ νερό, ο πλανήτης ήταν πιθανότατα υγρός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι πιστεύαμε στο παρελθόν- υποδεικνύοντας πως μπορεί να ήταν κατοικήσιμος για περισσότερος» είπε ο Μάικλ Μούμπα, επιστήμονας του Goddard και ένας εκ των συντελεστών της έρευνας.