Στην πρωτεύουσα της Ισπανίας αναμένεται τέλος Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής των 30 μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας μια πανηγυρική(!) επισφράγιση της φιλοτουρκικής στάσης του γ. γραμματέα της Γενς Στόλτενμπεργκ.
Η Αθήνα έχει πολλούς λόγους να προβάλει τις ανησυχίες της για την ύποπτη τακτική που κρατάει ο Στόλτενμπεργκ υπέρ της Τουρκίας, ο οποίος φοράει παραμορφωτικούς φακούς και δεν θωρεί τις προκλητικές απειλές ενός μέλους της συμμαχίας με αναθεωρητικά κίνητρα εναντίον ενός άλλου. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δεν παίρνει μόνο ίσες αποστάσεις, αποφεύγει να καταδικάσει ευθέως την τουρκική προκλητικότητα, ούτε κάνει συστάσεις να συμπεριφέρεται το ένα μέλος προς το άλλο, σύμφωνα με τις Διεθνείς Συνθήκες και συνιστά “διάλογο” να βρεθούν κοινά σημεία συμφωνίας στις διμερείς διαφορές, σε “πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης”. Έκανε μια θεωρητική και ρητορική αναφορά σε συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σε “ατυχήματα” του παρελθόντος, σημειώνοντας ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να βοηθήσουμε στη μείωση του κινδύνου τέτοιων ατυχημάτων στο μέλλον».
Σ’ αυτή τη Σύνοδο, εκτός από τη διαλεύκανση των αντιφάσεων στην αντιμετώπιση του ρωσοουκρανικού πολέμου, διακυβεύεται και η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για την οποία η Τουρκία θέτει θέμα αρνησικυρίας. Προειδοποιεί ότι το βέτο ένταξης των δύο χωρών στη συμμαχία θα έχει χρονική διάρκεια 12 μηνών, προκειμένου να σταματήσουν οι συμμαχικές χώρες τη στήριξη τους στους τρομοκράτες του ΡΚΚ που δρουν αδιάκριτα σ’ αυτές. Οι λόγοι του Ερντογάν, που είναι “ντοπαρισμένος” με τη σκέψη της διόρθωσης της ιστορίας και τηρεί αυτή τη στάση, είναι να αποσταθεροποιήσει τις προσπάθειες της Συνόδου, να διαλυθούν οι διαφωνίες των Ευρωπαίων όσον αφορά στην επίλυση των διαφορών τους με τη Μόσχα, με την οποία η Ευρώπη θα συνεχίσει τη συνύπαρξη της μετά τον πόλεμο. Τα 29 μέλη από τώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένα, να μην εκπλαγούν αν φύγουν από τη Μαδρίτη χωρίς να ξέρουν πότε θα ενταχθούν Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, εκτός βέβαια από την Τουρκία, που στόχος της είναι να οδηγήσει τη Σύνοδο σε αποτυχία με τη βοήθεια της ύποπτης συμπεριφοράς του Στολτενμπεργκ.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ συμμετείχε σε σύσκεψη στη Χάγη (15-6-22) επτά ηγετών της Συμμαχίας. Αναφερόμενος στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών είπε: «Εργαζόμαστε για τα επόμενα βήματα της ενταξιακής διαδικασίας και λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις ανησυχίες ασφαλείας όλων των συμμάχων…» και θεώρησε “θεμιτές” τις ανησυχίες της Τουρκίας για το Ρ.Κ.Κ., «το οποίον είναι τρομοκρατική οργάνωση σε πολλές συμμαχικές χώρες και στη Φινλανδία και στη Σουηδία».
Η κατάσταση με την Τουρκία είναι ανησυχητική για το βέτο της στο ΝΑΤΟ, την έντασή της με την Ελλάδα, τα σχέδια γεωτρήσεων στην Αν. Μεσόγειο, αν θα εισβάλει στη Συρία και για τις σχέσεις της με τη Μόσχα. Ο εκπροσωπών το ΥΠΕΞ της Γερμανίας στην πενταμερή του Βερολίνου μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας, παρουσία του εκφραστή του Ερντογάν, Καλίν, δήλωσε τη δυσφορία του λέγοντας: «Η επιθετική ρητορική των τελευταίων εβδομάδων καθώς και η τουρκική παραβίαση του εναέριου ελληνικού χώρου δίνουν αφορμή για ανησυχία».
Από λόγια οι “σύμμαχοι” μάς έχουν χορτάσει. Ο σκοπός είναι να προλάβουν και να ανασχέσουν τη ρητορική μεγαλοστομία περί αναθεωρητισμού του Τούρκου προέδρου.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.