Τέλος για τον Γενς Στόλτενµπεργκ από γ.γ. του ΝΑΤΟ. Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας διετέλεσε γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συµµαχίας από 1/10/2014, η θητεία του οποίου τελειώνει 30 Σεπτ. 2024, αφού παρετάθη τέσσερις φορές. Από την 1η Οκτωβρίου, πριν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, θα τον αντικαταστήσει ο Μαρκ Ρούτε, ο µακροβιότερος επί 13 χρόνια πρωθυπουργός της Ολλανδίας. Ο εν λόγω υποψήφιος γ.γ. του ΝΑΤΟ παραιτήθηκε από πρωθυπουργός στις αρχές Ιουλίου 2023, γιατί θεωρήθηκε ότι η πολιτική του για το άσυλο µε το δεξιό κόµµα του ήταν επιεικής, πράγµα για το οποίο δεν συµφωνούσαν τα 4 κόµµατα, µε τα οποία συγκυβερνούσε. Στις εκλογές υπέστη µεγάλη πανωλεθρία, διότι το κόµµα της ακροδεξιάς του Γκερτ Βίλντερς είχε µεγάλη άνοδο.
Ο Μαρκ Ρούτε που διορίζεται 14ος γ.γ. του ΝΑΤΟ, όσο ήταν πρωθυπουργός στο Άµστερνταµ, αν και δεν είχε καλές σχέσεις µε όλες τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, µόνο Ουγγαρία, Ρουµανία και Σλοβακία υποστήριξαν την υποψηφιότητά του, εκατηγορείτο ότι έπαιξε ενεργό ρόλο στη µη κατασκευή του ρωσικού αγωγού Nord Stream. Όσον αφορά τους στόχους που είχε θέσει το ΝΑΤΟ για τις αµυντικές δαπάνες της συµµαχίας στο 2% του προϋπολογισµού, αυτός ο πρωθυπουργός το είχε αρνηθεί. Πάντως, πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν τον Μαρκ Ρούτε ικανό διαπραγµατευτή στο να συνάπτει συµφωνίες µε πολιτικούς που δεν βρίσκονται στο ίδιο κοινωνικό, οικονοµικό και πολιτικό γίγνεσθαι.
Θεωρείται άνθρωπος των “συµβιβασµών”, ένα προσόν που πρέπει να ‘χει ένας ηγέτης, να συνοµιλεί, να κατανοεί “τις διαφορετικές απόψεις” µεταξύ των 32 µελών του Συµφώνου, να συµβιβάζει τυχόν αντιρρήσεις και να δείχνει προς τα έξω µια πραγµατικά οµονοούσα συµµαχία.
Τη συγκατάθεσή του έδωσε και ο Ερντογάν για τον νέο γενικό γραµµατέα υπό την προϋπόθεση ο Ρούτε να µην ενδίδει από άλλα κράτη – µέλη, κυρίως από Ελλάδα και Κύπρο σε οποιεσδήποτε πιέσεις και να επιτρέπεται να συµµετέχει η Άγκυρα σε εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ µε την Ε.Ε.
Υπ’ όψιν ότι ο Ολλανδός πολιτικός, 57 ετών µε σπουδές σε ιστορικές επιστήµες, κατάφερε να πάρει µε το µέρος του πρώτα την Ουάσινγκτον και µετά τα περισσότερα κράτη – µέλη. ∆υσκολεύτηκε να πείσει τον βεβαιωµένο εχθρό του Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτωρ Όρµπαν και του το υποσχέθηκε, ότι η χώρα του δεν θα αναγκαστεί µε τίποτα να πάρει µέρος σε αποφάσεις της Συµµαχίας για την Ουκρανία, όσο θα διαρκεί η θητεία του ως γ.γ. του ΝΑΤΟ.