Λιγότερες από κάθε άλλη χρονιά είναι οι διασώσεις και σχεδόν “μηδενικοί” οι πνιγμοί στις παραλίες του Δήμου Χανίων!
Βασική αιτία η πολύ καλή ναυαγοσωστική κάλυψη σε όλες τις παραλίες σε Ακρωτήρι, Αγ. Μαρίνα, Σταλό, Αγ. Απόστολους και οπουδήποτε υπάρχουν διασώστες.
Μια ματιά στους ναυαγοσωστικούς πύργους στις πολυσύχναστες παραλίες των Χανίων αρκεί για να καταλάβεις το υψηλό αίσθημα ευθύνης των νέων παιδιών που είναι επιφορτισμένα με την ασφάλεια των λουομένων.
«Φέτος δεν έχουμε ούτε πολλά περιστατικά διασώσεων, ούτε πνιγμούς και μακάρι κάθε χρόνο το ποσοστό αυτό να μειώνεται», λέει στα “Χ.ν.” ο κ. Παύλος Λιτινάκης υπεύθυνος της “Οcean Lifeguard” που καλύπτει ναυαγοσωστικά τον Δήμο Χανίων.
Χθες Κυριακή μια μέρα με έντονο κυματισμό, ρεύματα και χιλιάδες κόσμο στις παραλίες οι ναυαγοσώστες ήταν σε διαρκή επιφυλακή.
«Πέρυσι όλη τη χρονιά είχαμε 231 διασώσεις μέχρι τώρα μόνο 28. Βέβαια τον Αύγουστο θα αυξηθούν οι διασώσεις αλλά δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε τον περυσινό αριθμό», επισημαίνει ο κ. Λιτινάκης. Ο ίδιος εκτιμά πως η αυστηροποίηση από φέτος του νομοθετικού πλαισίου έχει συμβάλλει σημαντικά στο να έχουμε καλύτερη επιτήρηση και προστασία στις παραλίες.
«Καταρχήν έχουμε περισσότερους ναυαγοσώστες. Πλέον σε μια ακτίνα ενός χιλιομέτρου που πριν υπήρχαν δύο ναυαγοσωστικοί πύργοι τώρα έχουμε τρεις, ενώ ο νέος νόμος μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε και 2,3,4 ναυαγοσώστες σε μια παραλία. Με 25 πύργους στον Δήμο Χανίων έχουμε 28 ναυαγοσώστες, σκάφος 5 μέτρων με χειριστή και ναυαγοσώστη, συντονιστή επόπτη. Όλος ο εξοπλισμός μας έχει εκσυγχρονιστεί, έχουμε απινιδωτή και άλλο ιατρικό εξοπλισμό ο οποίος ορίζεται από τη νομοθεσία. Επίσης δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση. Οι μαθητευόμενοι ναυαγοσώστες εκπαιδεύονται σε πραγματικές συνθήκες δίπλα σε έμπειρους έτσι ώστε ξεκινήσουν να εργάζονται να είναι πανέτοιμοι. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2018 ώστε να έχουμε ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο», σημειώνει.
«Ο κόσμος πρέπει να συνεργάζεται»
Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην παραλία βλέπουμε τους ναυαγοσώστες να σφυρίζουν κάθε φορά που κάποιος λουόμενος ανοίγεται στα βαθιά, που δεν τηρεί τις οδηγίες.
«Δυστυχώς το 80% των λουομένων δεν συνεργάζεται. Αν άκουγαν όσα λένε οι ναυαγοσώστες δεν θα είχαμε κανένα περιστατικό. Μάλιστα υπάρχουν και ορισμένοι που περιμένουν να τελειώσει η εργασία μας για να μπουν μέσα για να μην τους… “ζαλίζουμε” με τις σφυρίχτρες! Πρέπει να μπει στην κουλτούρα μας ότι όταν βλέπουμε την κόκκινη σημαία δεν πρέπει να κολυμπάμε, δεν πρέπει να υπερτιμάμε τις δυνάμεις μας. Επίσης έχουμε και εκείνους που τρώνε και πίνουν και μπαίνουν στη θάλασσα! Είναι ξένοι τουρίστες οι περισσότεροι για αυτό και κάνουμε ενημερώσεις σε ξεναγούς, tour operator ξενοδοχεία ώστε να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο» λέει ο κ. Λιτινάκης.
Αναφορικά με τα πολλά συμβάντα που παρουσιάζονται ως πνιγμοί πολλές φορές από τα ΜΜΕ αυτό δεν ισχύει σημειώνει ο έμπειρος ναυαγοσώστης.
«Όταν κάποιος χάνει τις αισθήσεις του αιφνίδια και ξαφνικά και χάνει τη ζωή του για λόγους παθολογικούς αυτό δεν είναι… πνιγμός. Βλέπουμε τώρα με τα δημοσιογραφικά site στο διαδίκτυο να γράφουν πολύ συχνά , ξανά και ξανά, για “πνιγμούς”. Είναι κάπου λογικό γιατί “πουλάει” αλλά δεν ισχύει π.χ. στην Αγία Μαρίνα είχε αναφερθεί πριν από μέρες ένας πνιγμός, ενώ στην πραγματικότητα μια άτυχη γυναίκα είχε πεθάνει πάνω στην ξαπλώστρα της από παθολογικά αίτια δεν είχε μπει καν στη θάλασσα», καταλήγει ο κ. Λιτινάκης.
«Επτά ώρες σε διαρκή επιφυλακή»
Ένας από τους ναυαγοσώστες που καθημερινά για 7 ώρες βρίσκεται πάνω στον πύργο, τρέχει όλη την παραλία, ενημερώνει τους λουόμενους και είναι πανέτοιμος να τρέξει όπου και όποτε χρειαστεί είναι και ο Σήφης Σφακιωτάκης. Έχοντας μεγάλη εμπειρία στις διασώσεις ο Σήφης μας εξηγεί πως «ειδικά αυτές τις ημέρες που οι θάλασσες είναι ταραγμένες, που υπάρχουν ρεύματα πρέπει να είσαι δύο φορές πιο προσεκτικός. Δεν μπορεί να είσαι χαλαρός σε καμία περίπτωση. Τώρα τον Αύγουστο ο κόσμος είναι πολλαπλάσιος».
Παράλληλα ζητάει από τους λουόμενους να είναι πιο συνεργάσιμοι με τους ναυαγοσώστες. «Όταν τους λέμε ότι πρέπει να μείνουν μακριά από τη θάλασσα το λέμε για τη δική τους ασφάλεια. Πρέπει να μας ακούν ώστε να μην κινδυνεύσουν», λέει ο ναυαγοσώστης.
Η Ναυαγοσωστική κάλυψη με αριθμούς
• Διασώσεις (2018)…………….28
• Διασώσεις (2017)…………….231
• Ναυαγοσώστες……………….28
• Πύργοι……………………..25