Τον Αύγουστο 2020 ο Αλεξέι Ναβάλνι ταξιδεύοντας αεροπορικώς στη Σιβηρία έπαθε δηλητηρίαση από την τοξική ουσία “Νόβιτσοκ”, κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του και η ρωσική κυβέρνηση επέτρεψε τη μεταφορά του να νοσηλευθεί σε γερμανικό νοσοκομείο.
Τούτο επετεύχθη κατόπιν επέμβασης της Γερμανίας, η οποία απέστειλε ειδικό αεροπλάνο στη Σιβηρία να τον παραλάβει. Πρόκειται για ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, άνθρωπο τον οποίο ο Πούτιν υπολόγιζε ως αντίπαλό του περισσότερο από κάθε άλλον, καθόσον ήταν σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου.
Μετά την ανάρρωσή του ο Ναβάλνι επέστρεψε στη Μόσχα, όπου πολιτικοί, ξένοι δημοσιογράφοι και υποστηρικτές του είχαν προετοιμάσει μέσω των ηλεκτρονικών μέσων οι τελευταίοι, μεγάλη υποδοχή σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Όμως οι συγκεντρώσεις κηρύχθηκαν από τις αρχές «παράνομη εκδήλωση» και η αστυνομία τον συνέλαβε και τον κατέβασε απ’ το αεροπλάνο με χειροπέδες. Το αποτέλεσμα ήταν οι οπαδοί του, μετά τη σύλληψή του, να συγκροτήσουν διαδηλώσεις αποκαλώντας τον “ήρωα” και να θεωρούν την επιστροφή του ως «γενναία πράξη», ζητώντας την απελευθέρωσή του.
Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν να διατάξει μαζικές συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών στη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη και σε άλλες πόλεις σ’ όλη τη Ρωσία.
Οι κατηγορίες που τον επιβαρύνουν είναι ότι δεν τήρησε τους όρους φυλάκισης, η οποία του είχε επιβληθεί το 2014 για απάτη με αναστολή, που έληγε στο τέλος του 2020, ότι δεν είχε δηλώσει την ακριβή κατοικία του στο Βερολίνο και δεν εμφανιζόταν δύο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, όπου νοσηλευόταν!! Επιπλέον του προσέθεσαν κι άλλες κατηγορίες τον Δεκέμβριο για «υπεξαίρεση δωρεών». Το συμπέρασμα των υποστηρικτών του είναι ότι «επιδιώκεται η πολιτική του εξαφάνιση».
Ξένοι σχολιαστές προσπαθούν να βρουν εξήγηση, γιατί ο Ναβάλνι ενώ γνώριζε ότι θα συλλαμβανόταν, επέστρεψε στη Ρωσία. Λέγεται ότι προτίμησε να υποστεί την καταδίκη στη χώρα του παρά να παραμείνει στο εξωτερικό και να αποτελεί «έναν ακόμα απ’ τους πολλούς επικριτές του Πούτιν που ζουν στην εξορία». Πάντως για όσες κατηγορίες τον επιβαρύνουν και για άλλες που ενδεχομένως θα κατασκευασθούν, είναι βέβαιο ότι θα καταδικαστεί και θα παραμείνει για πολύ στη φυλακή, διότι το ρωσικό καθεστώς τον εμφανίζει να συνεργάζεται με ξένες μυστικές υπηρεσίες. Επέστρεψε, λοιπόν, στη χώρα του, επειδή θεώρησε ότι η εξορία ισοδυναμεί με πολιτικό θάνατο και ότι «η πολιτική του επιρροή θα ήταν περισσότερο αυξημένη όντας φυλακισμένος».
Υπ’ όψιν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας με απόφασή του κατήργησε το κόμμα του Ναβάλνι “Η Ρωσία του Μέλλοντος”, διότι ο τίτλος χρησιμοποιείται από άλλη πολιτική οργάνωση. Στο Κρεμλίνο με τη σύλληψη του Ναβάλνι δείχνουν στον κόσμο τις προθέσεις τους ότι αφού στην προσπάθειά τους να τον δηλητηριάσουν δεν τα κατάφεραν, τώρα τον φυλακίζουν για να τον ελέγχουν κρατούμενο.
Το ότι δήλωσαν ότι «αν θέλαμε να το κάνουμε (να τον δηλητηριάσουμε), θα το είχαμε πράξει μέχρι τέλους», αλλά δέχθηκαν να θεραπευθεί στο εξωτερικό, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.