Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ναυάγιο “Manassa Rose M.” στον Δραπανιά: Απειλή ή μελλοντικό μνημείο;

Όποιος πέρασε αυτό το καλοκαίρι από τον κόλπο Κισσάμου, σίγουρα παρατήρησε, ίσως και εντυπωσιάστηκε, από το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου “Manassa Rose M”, που έκλεισε 8 μήνες παρουσίας στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Δραπανιά.
Eικόνα εν μέρη γνώριμη για τους Έλληνες, αν λάβει κανείς υπόψη το ναυάγιο της Γραμβούσας, της Ζακύνθου, του Γυθείου, κ.ά. Ναυάγια τα οποία με το καιρό “ενσωματώθηκαν” στο φυσικό τοπίο και σταδιακά αποτέλεσαν αναπόσπαστο μέρος αυτού, αποτελώντας σήμερα χαρακτηριστικά σημεία αναφοράς.
Εντούτοις, ελάχιστοι συνειδητοποιούν ή έστω διερωτώνται κατά πόσο η παρουσία των συγκεκριμένων ναυαγίων επηρέασε ή συνεχίζει ακόμη και σήμερα να επηρεάζει την ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής, όπου βρίσκονται.
Έχοντας μελετήσει στενά και διαχρονικά το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου “SEA DIAMOND” στη Σαντορίνη, ενός ναυαγίου όχι ορατού, αλλά ακόμη παρόντος στον βυθό της καλντέρας, σας διαβεβαιώ ότι η περιβαλλοντική ζημία που δύναται να προκαλέσει ένα ναυάγιο είναι σημαντικότατη και μακροχρόνια και δεν περιορίζεται μόνο στο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά «επεκτείνεται» και στην στεριά, μέσω της τροφικής αλυσίδας.
Ένας κίνδυνος δεν είναι πάντα ορατός, ούτε οι περιβαλλοντικοί ρύποι, ούτε η υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Έχουμε τη γνώση και την εμπειρία πλέον σήμερα να μην μένουμε στο τι φαίνεται, αλλά να αναλύουμε καταστάσεις φαινομενικά ασφαλείς, να προλαμβάνουμε δυσάρεστες καταστάσεις και να τις αποτρέπουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Γνωρίζω ότι στην περίπτωση του ναυαγίου “Manassa Rose M” υπάρχουν πολλά νομικά και διαδικαστικά θέματα, τα οποία καθυστερούν την όποια επέμβαση, πόσο μάλλον την απομάκρυνση του ναυαγίου.
Εντούτοις, η φύση δεν αναγνωρίζει γραφειοκρατίες και προθεσμίες. Έχει τους δικούς της νόμους και ρυθμούς δράσης, σαφώς ταχύτερους από τους δικούς μας.
Να είστε σίγουροι ότι το υφιστάμενο ναυάγιο αποτελεί μια συνεχή πηγή ρύπανσης, η οποία πρέπει να απομακρυνθεί ή έστω να ελεγχθεί όσον το δυνατόν πιο άμεσα, πριν οι επιπτώσεις της γίνουν «ορατές» στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

*Ο Ευάγγελος Γιδαράκος
είναι ομ. καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα