Αποφασισμένος να επιμείνει και να επαναφέρει την πρόταση για τη σύσταση ενός διακομματικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ο επικεφαλής του “Ποταμιού” Σταύρος Θεοδωράκης από τα Χανιά.
Τη συμφωνία τους ως προς την πρόταση Θεοδωράκη εξέφρασαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, Αντώνης Μπαλωμενάκης και Σίμος Κεδίκογλου αντίστοιχα κατά την τοποθέτησή τους στο συνέδριο με θέμα “Εθνική συνεννόηση: παρόν και μέλλον” που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης το περασμένο Σάββατο.
Ο ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Ο κ. Θεοδωράκης μιλώντας στο συνέδριο αφού υπογράμμισε τα βήματα που γίνονται σε πλανητικό επίπεδο έπειτα από την πρόσφατη συμφωνία Βόρειας και Νότιας Κορέας και Κίνας – Ινδίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι και στην Ελλάδα μπορεί να υπάρξει ένα πεδίο εθνικής συνεννόησης που οι πολιτικές δυνάμεις δεν θα αντιμετωπίζουν η μία την άλλη ως “εχθρούς” αλλά αντιπάλους, χωρίς αυτό να συνεπάγεται τη λήθη για το παρελθόν.
«Το πρόβλημα σε αυτή τη χώρα είναι ότι ο καθένας μπορεί να σώσει τη χώρα μόνος του», σχολίασε και συμπλήρωσε ότι αυτή τη νοοτροπία την έχει πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός.
Υπογράμμισε δε ότι πρέπει «να περάσουμε στην εποχή που οι πολίτες θα επιλέγουν πολιτικούς και όχι πολιτικάντηδες, λαϊκιστές», κάνοντας λόγο για «μια νέα πολιτική εποχή με διαφορές μεν, αλλά χωρίς λαϊκισμό».
Συνεχίζοντας ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι η εθνική συνεννόηση είναι απαραίτητη στα πεδία της συνταγματικής αναθεώρησης, της παιδείας και της εξωτερικής πολιτικής, αφήνοντας αιχμές για τη στάση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της ΝΔ για το θέμα της παιδείας και του συντάγματος αντίστοιχα, ενώ για την εξωτερική πολιτική υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες που δεν διαθέτουν ένα υπερκομματικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.
Για το συγκεκριμένο θέμα υπογράμμισε πάντως ότι ενώ ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έχει εκφράσει τη συμφωνία του δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία.
Ο ΑΝΤ. ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Αντώνης Μπαλωμενάκης διατύπωσε τη συμφωνία του με την πρόταση Θεοδωράκη και υπογράμμισε πως παρότι είναι λογικό είναι δύσκολο να υπάρξει εθνική συνεννόηση σε πολλά ζητήματα. Σημείωσε ακόμα την ανάγκη να υπάρξει εθνική συνεννόηση σε θέματα διαφθοράς, κοινωνικής ανισότητας, εξωτερικής πολιτικής, περιβάλλοντος και δημοκρατίας. Τόνισε ότι “η κοινωνία είναι ώριμη και απαιτεί κάτι τέτοιο” ενώ επεσήμανε την ανάγκη σε βασικά θέματα όπως εξωτερικής πολιτικής οι πολιτικές δυνάμεις να σταθούν πάνω από κομματικά πλαίσια.
Ο Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ
Ο εκπρόσωπος του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και βουλευτής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου αναφέρθηκε σε αρνητικά ιστορικά προηγούμενα της ελληνικής κοινωνίας, εξέφρασε την άποψη ότι η ΝΔ έχει δείξει διαχρονικά και εμπράκτως την πίστη της στην εθνική συνεννόηση. Τόνισε ακόμα ότι την πρωτοβουλία για εθνική συνεννόηση πρέπει να τη λάβει η εκάστοτε κυβέρνηση, ωστόσο, αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εθνική συνεννόηση όταν υπάρχει ένα «μπαράζ σκανδαλολογίας και κύματα λάσπης». Επέκρινε, δε, τη στάση των κυβερνητικών εταίρων για το Μακεδονικό καταλογίζοντάς τους διγλωσσία, αλλά και για το αναπτυξιακό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή πολιτική που όπως είπε συντάχθηκε ερήμην της αντιπολίτευσης. “Θέλουμε συνεννόηση αλλά δεν θα δώσουμε συναίνεση στο λάθος”, επεσήμανε ο κ. Κεδίκογλου.
Ο Β. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ
Ο βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου υποστήριξε ότι η έννοια της εθνικής συνεννόησης δεν είναι ισοπεδωτική αλλά σημαίνει σεβασμός στη διαφορετική άποψη και σύνθεση απόψεων. Υποστήριξε ακόμα ότι η έλλειψη εθνικής συνεννόησης αποτελεί σοβαρό πρόβλημα όπως και η παρατεταμένη πόλωση και ο διχασμός. «Η εθνική συνεννόηση είναι μονόδρομος αλλά πρέπει να εγκαταλειφθεί και να ανατραπεί η λογική ότι τα κατέχουμε όλα», τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου και πρόσθεσε ότι για να προχωρήσει αυτό χρειάζεται κώδικας και θεσμική υποδομή.
Ανέφερε ακόμα ότι το Κίνημα Αλλαγής έκανε πράξη την έννοια της συνεννόησης συνθέτοντας διαφορετικές απόψεις και θέτοντας ένα κοινό στόχο.
Ο Ν. ΜΟΥΜΟΥΤΖΗΣ
Ο γραμματέας του πολιτικού σχεδιασμού των “Ανεξαρτήτων Ελλήνων” Νεκτάριος Μουμουτζής αναφέρθηκε στον ρόλο του ελληνισμού στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και την ανάγκη να συγκροτηθεί ένα εθνικό όραμα που θα προωθεί την οικουμενική συνεννόηση ως σύγχρονη συνεισφορά του ελληνισμού στη σημερινή παγκόσμια κοινότητα. Κάλεσε δε σε εγρήγορση, κάνοντας λόγο για «κέντρα που απεργάζονται τον αφανισμό του ελληνισμού».