Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

«Ναι» στην ανακύκλωση από την πλειοψηφία των Χανιωτών

Χαρτί, πλαστικό και συσκευασίες ανακυκλώνουν σχεδόν πάντα 6 στους 10 κάτοικοι των Χανίων, όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας της ΔΕΔΙΣΑ. Αντίθετα μικρότερη είναι η συμμετοχή στην καθημερινή ανακύκλωση υλικών όπως οι ηλεκτρονικές συσκευές, τα φάρμακα και οι λαμπτήρες.

Στην έρευνα με τίτλο “Αποτύπωση ικανοποίησης πολιτών για θέματα διαχείρισης αστικών αποβλήτων στο Δήμο Χανίων” αποτυπώνεται ένα αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών να συμμετέχουν στην ανακύκλωση.
Ειδικότερα από την έρευνα προκύπτει:
• Το 36,3 % των πολιτών που απάντησαν στα ερωτηματολόγια δηλώνουν ότι ανακυκλώνουν πάντα γυαλί και 23,2% ποτέ!
• Στο πλαστικό το 56,1% απαντά πως πάντα το ανακυκλώνει, συχνά το 17,7% και ποτέ το 12,3%.
• Στο χαρτί το 60,8% ανακυκλώνει πάντα, το 16,7% συχνά, το 10% ποτέ.
• Υψηλά τα ποσοστά στις χάρτινες συσκευασίες (tetra pack). Το 58% ανακυκλώνει πάντα, το 16,6 συχνά, ποτέ το 12,8%.
• Στο αλουμίνιο πάντα ανακυκλώνει το 43,2%, ποτέ το 23%, συχνά το 15%, σπάνια το 11%.
• Σίδερο ανακυκλώνει πάντα το 40,3%, ποτέ το 29,2%, συχνά το 12,5%.
• Μπαταρίες με συχνότητα “πάντα” ανακυκλώνει το 49,5%, ποτέ το 24,4%, σπάνια το 9,5% και συχνά το 9%.
• Αντίθετα χαμηλά είναι τα ποσοστά στις ηλεκτρικές συσκευές. Δεν ανακυκλώνει ποτέ το 42,4%, πάντα το 27,7%, σπάνια 10,2%, συχνά 8,7%.
• Λαμπτήρες δεν ανακυκλώνει ποτέ το 42,5%, πάντα το 32,8%, σπάνια το 9%, συχνά το 8,3%.
• Φάρμακα που έχουν λήξει ανακυκλώνει πάντα το 24,3% των πολιτών, ποτέ το 58,8%, σπάνια το 6,8%, συχνά το 4,8%.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Όσον αφορά στο επίπεδο γνώσεων των πολιτών πάνω στο θέμα των προστίμων και των διοικητικών κυρώσεων που προβλέπονται στον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Χανίων, υπάρχει ένα αρκετά υψηλό ποσοστό ερωτώμενων της τάξεως του 62.2% που δεν γνωρίζει ποιο είναι το ύψος των προστίμων και (δυνητικά) γενικά τι προβλέπεται από τον κανονισμό καθαριότητας του Δήμου Χανίων. Το υψηλό αυτό ποσοστό των πολιτών οι οποίοι δε γνωρίζουν το θέμα, τόσο των προστίμων όσο και των διοικητικών κυρώσεων, όσο πλησιάζουμε σε ηλικίες άνω των 45 ετών είναι χαμηλότερο, με μέσο όρο στο 59%.

ΚΛΑΔΟΚΑΘΑΡΑ/ΟΓΚΩΔΗ/ΜΠΑΖΑ
Κομμάτι του πρώτου σκέλους της έρευνας, που αφορά στις γνώσεις που διαθέτουν οι κάτοικοι του Δήμου Χανίων σε θέματα διαχείρισης των ΑΣΑ, είναι και η άποψη των κατοίκων για το ποιος είναι υπεύθυνος να συλλέξει τα ογκώδη απόβλητα, τα κλαδοκάθαρα και τα μπάζα. Στις δύο πρώτες κατηγορίες οι πολίτες δείχνουν ως υπεύθυνο το Δήμο Χανίων με ποσοστά στο 56.3% και στο 50.2% αντίστοιχα. Στην τρίτη κατηγορία, δηλαδή τα μπάζα, εμφανίζεται αρκετά υψηλό ποσοστό στην επιλογή “Δε γνωρίζω”, με 41.5%, ενώ μόνο ένα 20.3% θεωρεί ως υπεύθυνο για τη συλλογή των μπαζών τους ιδιώτες, οι οποίοι διαθέτουν κατάλληλη άδεια διαχείρισης (που είναι και η σωστή απάντηση). Ουσιαστικά αποτυπώνεται μια έλλειψη ενημέρωσης και γνώσης των πολιτών για το ποιος είναι υπεύθυνος για τη συλλογή των μπαζών, κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάζει και τον τρόπο που διαχειρίζονται οι ίδιοι τα απόβλητα που παράγουν από κατασκευές και κατεδαφίσεις.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Σύμφωνα με τους εμπνευστές της έρευνας, βασικός στόχος τους ήταν η καταγραφή των απόψεων, αλλά και των διαμορφούμενων τάσεων στο Δήμο Χανίων πάνω στο ζήτημα της υφιστάμενης διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων και η εισαγωγή νέων διαδικασιών διαχείρισής των. Συγχρόνως, η έρευνα αποσκοπούσε στο να παρέχει ενημέρωση στους ερωτώμενους, μέσω κάποιων ειδικά σχεδιασμένων ερωτήσεων, αλλά και στο να δημιουργήσει προβληματισμούς και να ευαισθητοποιήσει για κάποια θέματα.Τα πρωτογενή δεδομένα της έρευνας οδηγούν στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εικόνας στο ζήτημα της ικανοποίησης των πολιτών σε θέματα διαχείρισης σύμμεικτων, ογκωδών και ανακυκλώσιμων αποβλήτων, αλλά και σε θέματα επάρκειας της ενημέρωσης των πολιτών. Η επεξεργασία των δεδομένων αυτών και η λεπτομερής συνδυαστική ανάλυσή τους, τόσο μεταξύ των δεδομένων αυτών, όσο και με τα αποτελέσματα προηγούμενης σχετικής έρευνας που είχε υλοποιηθεί το 2010, παρέχει τη δυνατότητα στους αρμόδιους φορείς [ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) / Δήμος Χανίων], αφενός να αναδιαμορφώσουν, εάν και όπου χρειάζεται, τις υφιστάμενες διαδικασίες, και αφετέρου να σχεδιάσουν καταλλήλως την εισαγωγή νέων υπηρεσιών.Η έρευνα υλοποιήθηκε μετά από παραίνεση των κ.κ. Τζινευράκη Μιχαήλ, δημοτικό σύμβουλο, Φραγγεδάκη Γεώργιου, τότε Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Πρασίνου και Καθαριότητας, Φραγκάκη Δημήτρη, Γενικό Γραμματέα του Δήμου Χανίων και Κουτράκη Ιωάννη, τότε Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΔΙΣΑ και δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Χανίων, την οποία αποδέχθηκαν ένθερμα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ).
Ειδικότερα, η υλοποίηση της έρευνας με τους ανωτέρω στόχους και τη διττή προσέγγιση κρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) ότι αρμόζει απόλυτα και συνδράμει στον στόχο της ΔΕΔΙΣΑ, που είναι ο σχεδιασμός και η παροχή έργων & και υπηρεσιών ποιότητας σε όλο το φάσμα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων [τη διαλογή στην πηγή, την αποκομιδή, την προ-επεξεργασία, την ανάκτηση και την τελική διάθεση (των υπολειμμάτων)], με αξιοποίηση των τεχνολογιών περιβάλλοντος, αλλά και η ευαισθητοποίηση του κοινού για την αποδοχή των τεχνολογιών αυτών και των σχετικών διαδικασιών από τους ενημερωμένους πολίτες.
Η έρευνα διενεργήθηκε από την ΕΤ.ΑΝ. Χανίων με επιμέλεια του κ.  Φραγκίσκου Γεωργιλά (Πολιτικός Επιστήμων / Ερευνητής, τότε Υπεύθυνος Τμήματος Έρευνας ΕΤ.ΑΝ. Χανίων), ο οποίος συνέταξε την Έκθεση και την επιμέλεια του σχεδιασμού της έρευνας, της σύνταξης του ερωτηματολογίου, καθώς και της Έκθεσης είχε η Μαρία Ε. Φλεμετάκη [Υπ/ντρια Μεταφορών Επικινδύνων Υλικών & θεμάτων Χ.Μ. ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ)]

Αγνοια για την αποκομιδή

mpatariesΤέσσερις στους 10 Χανιώτες αγνοούν ποιος φορέας είναι αρμόδιος για τη συλλογή των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων στην περιοχή τους, ενώ αρκετά μεγάλα είναι και τα ποσοστά των πολιτών που δεν ξέρουν ποιος είναι υπεύθυνος για τη συλλογή των σύμμεικτων απορριμμάτων!
Αυτό δείχνει ένα άλλο σημείο της έρευνας που πραγματοποίησε η ΔΕΔΙΣΑ με τη μορφή ερωτηματολογίων.

ΤΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Το 62.5% του συνόλου των ερωτώμενων υποδεικνύει ως υπεύθυνο συλλογής των σύμμεικτων απορριμμάτων το Δήμο Χανίων και το 50% δείχνει ως αρμόδιο για τη αποκομιδή των ανακυκλώσιμων τη ΔΕΔΙΣΑ. Η δημοτική ενότητα Χανίων παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά και στις δύο αυτές απαντήσεις (70.6% και 54.9% αντίστοιχα).
Σε ότι αφορά το φύλλο των ερωτώμενων, στο ίδιο ερώτημα το 62,3% των Ανδρών και το 62,7% των γυναικών απαντάει ότι υπεύθυνος για τη συλλογής των σκουπιδιών είναι ο Δήμος Χανίων, ενώ αντίστοιχα 15,8% και 13,2% η ΔΕΔΙΣΑ, ενώ το δεν γνωρίζω-δεν απαντώ για τα δύο φύλλα είναι πάλι αντίστοιχα 21,9% και 24,1%.

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Το επίπεδο γνώσης, πάνω στο ζήτημα του αρμοδίου για τη συλλογή των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, είναι μεταξύ 55 – 62% στις ηλικιακές κατηγορίες 24-64 ετών, ενώ στους νέους και τις μεγαλύτερες των 64 ετών ηλικίες είναι χαμηλότερο (Πίνακας 24). Κατά συνέπεια, το στοιχείο που αποτελεί σημείο προς συζήτηση είναι ότι περίπου τέσσερις (4) στους δέκα πολίτες, το 37.3%, δε γνωρίζουν το ποιος είναι ο αρμόδιος για τη συλλογή των ανακυκλώσιμων, παρότι α)το 66.4% εξ’ αυτών δηλώνει ότι γνωρίζει τις διαδικασίες ανακύκλωσης που λειτουργούν στο Δήμο Χανίων και β)το 71.5% εξ’ αυτών δηλώνει ότι ανακυκλώνει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα