Η προσπάθεια για τη διάσωση της αμυντικής βιομηχανίας ένωσε χθες στη Βουλή πέντε κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε “ναι” στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας στην Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε. Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, συμφώνησαν επίσης η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποδεχθεί οποιαδήποτε άλλη λύση πέραν της συνέχισης λειτουργίας της εταιρείας.
Την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ωστόσο, δεν ψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή, αν και ξεκαθάρισαν ότι η αμυντική βιομηχανία πρέπει να συνεχίσει την παραγωγική της λειτουργία και να αναπτυχθεί.
Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
«Σας καλώ να στηρίξετε αυτή την κυβέρνηση και να στηρίξετε την προσπάθεια που κάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να μην κλείσουν τα Ε.Α.Σ.. Για να μην μπει λουκέτο σε αυτή την τόσο σημαντική βιομηχανία για τη χώρα» δήλωσε, η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, κατά τη συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία παρέχεται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα στην Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ.
«Σας καλώ να στηρίξετε την πρότασή μας, το νομοσχέδιο, γιατί εξασφαλίζει ένα σημαντικό μεταβατικό στάδιο που χρειαζόμαστε, προκειμένου να φτάσουμε στην οριστική λύση που διεκδικούμε. Και η οριστική λύση είναι μια βιώσιμη αναδιαρθρωμένη ελληνική αμυντική βιομηχανία» είπε η κα Γεννηματά και πρόσθεσε: «Σε καμία περίπτωση και ποτέ δεν έχω μιλήσει για κλείσιμο και για λουκέτο, έστω και εν λειτουργία, των Ε.Α.Σ.. Παλεύω -και παλεύουμε ως κυβέρνηση- να αναδιαρθρωθούν, να είναι βιώσιμα, να μην χρειάζεται να συνεισφέρει άλλο ο φορολογούμενος από το υστέρημά του».
Η αναπληρωτής υπουργός είπε ακόμη ότι έχει εντολή η Διοίκηση των Ε.Α.Σ. για κινητικότητα και εξωστρέφεια, ως προς την υποβολή προσφορών και την ανάληψη συμβάσεων. «Κανένας δεν τους έχει απαγορέψει να υπογράψουν συμβάσεις.
Αντίθετα, αυτό το διάστημα, μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες για την εταιρεία, έχουν υπογραφεί σημαντικότατες συμβάσεις με εταιρείες τις οποίες δυστυχώς δεν μου επιτρέπεται να αναφέρω το όνομά τους, γιατί μπορεί ακόμη και αυτό να ακυρώσει τις συμβάσεις, και ξέρετε ότι είναι πολύ λεπτά ζητήματα όλα αυτά. Έχουμε υπογράψει συμβάσεις με το Μαρόκο και ο λόγος που δεν έχει υπογραφεί ακόμη η σύμβαση με την εταιρεία ATK δεν οφείλεται σε εμάς, αλλά στα προβλήματα που αντιμετώπιζε η αμερικανική κυβέρνηση και στην καθυστέρηση που είχαμε ακριβώς επειδή δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν το προηγούμενο διάστημα. Και έχουν εντολή σαφή και ξεκάθαρη να συζητήσουν και για τα θέματα της Ινδίας και για κάθε θέμα που μπορεί να ενισχύσει τη βιωσιμότητα της εταιρείας».
Είχε προηγηθεί στο βήμα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, διατυπώνοντας καταγγελίες ότι η κυβέρνηση, «εκτελώντας τις εντολές της τρόικας», ακολουθεί πολιτική λουκέτου για την αμυντική βιομηχανία.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Νωρίτερα, τροπολογία για τη διάσωση της δημόσιας αμυντικής βιομηχανίας, κατατέθηκε από δεκαεννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Θοδωρή Δρίτσα.
Η τροπολογία έχει κατ’ αρχήν αποτρεπτικό χαρακτήρα, απαγορεύοντας την εφαρμογή διατάξεων -στις οποίες στηρίχτηκε το “μαύρο” στην ΕΡΤ- για την Ε.Α.Σ., την ΕΛΒΟ και τις θυγατρικές τους, αποκλείοντας την εκκαθάρισή τους και απαγορεύοντας τον εταιρικό μετασχηματισμό τους, εφόσον αυτός αποτρέπει τον έλεγχο και το μάνατζμεντ του ελληνικού Δημοσίου στις εταιρείες.