Ένα διαφορετικό μοντέλο επισκέπτη παρουσίασε ο ΟΦΥΠΕΚΑ
Επιλογή προορισμού για διακοπές με βάση το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, προτίμηση μικρών οικοτουριστικών μονάδων αντί για μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, εναλλακτικές δραστηριότητες αντί για μόνο ήλιο και θάλασσα.
Αυτό το μοντέλο του τουρίστα- επισκέπτη των προστατευόμενων περιοχών περιέγραψαν οι επιστήμονες στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα του “ΟΦΥΠΕΚΑ” (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που διαχειρίζεται όλες τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας) σε χθεσινή εκδήλωση στα Χανιά.
Αυτή τη νέα αντίληψη που δίνει έμφαση στην απόλυτη προστασία των ευαίσθητα περιβαλλοντικά περιοχών περιέγραψε χαρακτηριστικά η κ. Στέλλα Κωστοπούλου καθηγήτρια περιφερειακής οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης στο ΑΠΘ.
«Ο βιώσιμος τουρισμός είναι πλέον μονόδρομος και πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν τις αντοχές που έχει ο τόπος και να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες που σημαίνει κλιματική αλλαγή, που σημαίνει δημογραφικές εντολές, ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και απορρόφηση της εξέλιξης από το κοινό, αλλαγές στα πρότυπα των τουριστών και σε αυτά θα πρέπει να προσαρμοστούμε έγκαιρα» ανέφερε η κ. Κωστοπούλου.
Η ίδια τόνισε πως οι επισκέπτες πλέον θα επιλέγουν τους προορισμούς τους «με βάση τι κάνει ο προορισμός για το περιβάλλον ! Θα μεταβληθούν τα καταναλωτικά πρότυπα και στον τουρισμό. Στις προστατευόμενες περιοχές θα έρχονται τουρίστες με υψηλή περιβαλλοντική συνείδηση (τάση που ξεκίνησε πριν την πανδημία και τώρα έχει ενισχυθεί σημαντικά), θα βάζουν ως στόχο την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε εγχώριους αντί για μακρινούς προορισμούς, θα στραφούν σε μικρής κλίμακας (σ.σ. μονάδες) αντί για μαζικούς προορισμούς και σε περιβαλλοντικό ακτιβισμό. Οι τάσεις αυτές ενισχύουν την ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών ως προορισμών εναλλακτικού τουρισμού, και τη ζήτηση για υποδομές και υπηρεσίες που υιοθετούν πράσινες πολιτικές. Ο βιώσιμος τουρισμός μετεξελίσσεται σε αναγεννητικό τουρισμό». Η κ. Κωστοπούλου τόνισε ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι αναπόφευκτες οι συγκρούσεις με τις τοπικές κοινωνίες καθώς «είναι πολύ δύσκολο να πεις σε κάποιον ότι η πηγή του εισοδήματος του θα περνάει από ένα φίλτρο που βραχυπρόσθεσμα και μεσοπρόσθεσμα θα του το μειώνει για να το διασφαλίσει μακροπρόσθεσμα». Παράλληλα κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς να συνεργαστούν για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA
Για τον ΟΦΥΠΕΚΑ η προϊσταμένη της 1ης Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών κ. Διονυσία Χατζηλάκου τόνισε πως για την προώθηση της ανάπτυξης τουριστικών δραστηριοτήτων στο δίκτυο περιοχών Natura 2000 «έχει υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Υπ. Τουρισμού, του ΟΦΥΠΕΚΑ και του Οργανισμού “ΔιαΝΕΟσις” προκειμένου να προχωρήσει το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης οικοτουριστικών δραστηριοτήτων στο Δίκτυο “Νatura 2000”.» Η όλη διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της προπαρασκευής ωστόσο σύντομα θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Αναφορικά με τις δραστηριότητες που θα μπορούν να αναπτύσσονται σε περιοχές Natura η κ. Χατζηλάκου μίλησε για « οικοτουριστικές μονάδες και δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τουρισμό υπαίθρου (οικοτουρισμός, παρατηρήσεις πουλιών) διερεύνηση δυνατοτήτων για αθλητικό τουρισμό κα.» Παράλληλα εξήγησε πως απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός ώστε οι δράσεις να μην είναι ανοργάνωτες, να αποφεύγεται η υπερσυσσώρευση κόσμου και να αρθούν οι μεγάλες πιέσεις στα οικοσυστήματα.
Στη σχέση των τοπικών κοινωνιών με τις προστατευόμενες περιοχές αναφέρθηκε ο κ. Ευριπίδης Παπαδημητρίου επίκουρος καθηγητής περιβαλλοντικής κοινωνιολογίας δίνοντας μια σειρά από επιτυχημένα παραδείγματα.
Το παρών στο συνέδριο έδωσε και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής που σχολίασε πως θα πρέπει να αντιληφθούμε πως οι προστατευόμενες περιοχές όπως ο Μπάλος, τα Φαλάσαρνα, το Λαφονήσι, το φαράγγι της Σαμαριάς «δεν ανήκουν σε εμάς, ανήκουν σε όλο τον κόσμο στην παγκόσμια κοινότητα».