Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Nέα αντιπαράθεση Ρωσίας – Αμερικής

» Χωρίς ασφαλή ειρήνη σε όλη τη μείζονα περιοχή των μεγάλων γεωστρατηγικών και γεωοικονομικών συμφερόντων των μεγάλων και μικρών δυνάμεων – Ανάμεση η Ελλάδα απειλούμενη από το γειτονικό τουρκικό ηφαίστειο

Η ελληνική μας κατάσταση σήμερα και δεν ξέρουμε και αύριο, βρίσκεται σε επικίνδυνη θέση σε σχέση με τις απειλές, τις παραβιάσεις εναέριου και θαλάσσιου χώρου, πριν λίγες μέρες ζήσαμε μια πρόκληση με τον εμβολισμό του σκάφους μας Γαύδο τις διεκδικήσεις Ελληνικών Νησιών στο Αιγαίο, και εντάσεις  με απειλές, και διεκδικήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, στην κατεχόμενη μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή της Βόρειας Κύπρου.
Για να δημιουργήσει ο Ντεκτάς το ψευδοκράτος του, το οποίο είναι, από το 1974 στρατιωτικά κατεχόμενο. Χωρίς από τότε να δράσει αποφασιστικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ούτε και ο ΟΗΕ για την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Ελληνική Βόρεια Κύπρο. Σήμερα, όμως, η Τουρκική-Νέο-Οθωμανική υπερεξου-σιαστικότητα, λόγω Αιγαίου κ.λπ. απειλεί εμάς. Αλλά, και εμπλέκεται πολεμικά στον πόλεμο της Συρίας.

Η ΗΤΤΑ ΤΟΥ ISIS ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ενός πόλεμου πολλών κρατικών συμμέτοχων και σκοπιμοτήτων. Με γεωστρατηγικές, γεωοικονομικές και γεωθρησκευτικές αντιμαχίες, μεταξύ κυρίως του πολεμικού Ισλάμ και του κατ’ όνομα Χριστιανικού «ειρηνικού» κόσμου.
Προχθές στα ενδιαφέροντα κείμενα του T.V.X. (19 Φεβρουαρίου 2018) δημοσιεύτηκε ένα σημαντικό κείμενο με τον ανησυχητικό τίτλο: «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ πιο διεθνής, όσο ποτέ».
Στην αρχή αυτού του κειμένου, αναφέρονται τα εξής: «η ήττα του ISIS στη Συρία υποτίθεται ότι, θα έθετε τέρμα στην επταετή σύγκρουση. Εκεί, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει και να αποδεχτεί αυτό τον ισχυρισμό, από τις ηγεσίες: του Ιράν, του Ισραήλ, της Τουρκίας, της Ρωσίας ή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αρκεί κάποιος να παρατηρήσει τα γεγονότα που συνέβησαν μόνο τις τελευταίες εβδομάδες.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΞΑΝΑ ΡΩΣΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ;
Η Τουρκία με Ρωσική έγκριση, ξεκίνησε στρατιωτική επίθεση στη Βορειοδυτική Συρία ενάντια στους Κούρδους μαχητές που τους θεωρεί τρομοκράτες. Εκεί Ρώσοι μισθοφόροι έπεσαν νεκροί σε μια μάχη ανάμεσα σε δυνάμεις του διεθνούς Συνασπισμού από τις ΗΠΑ και φιλοκυβερνητικές παραστρατιωτικές στην ανατολική Συρία. Ωστόσο η Συριακή αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε ένα Ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος, απαντώντας στην Ισραηλινή επίθεση εναντίον στρατιωτικών βάσεων και ιρανικών στόχων στη Συρία.  Σ’αυτό το γεγονός, αντιδρώντας, η Ρωσία έβαλε «φρένο» στο Ισραήλ, ενώ οι ΗΠΑ «στήριξαν σθεναρά τους βομβαρδισμούς». Αλλά αυτή δεν είναι μια ξαφνική κλιμάκωση της βίας σε έναν φαινομενικά ατελείωτο πόλεμο. Γιατί, πρόκειται για την, σύγχρονη, αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων Ρωσίας, Αμερικής και της Τουρκίας, αλλά και μεταξύ των ορκισμένων εχθρών του Ισραήλ και του Ιράν.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΕΓΙΝΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΙΕΘΝΗΣ
Για να έχει μεταμορφωθεί ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας σε σύγχρονη Διεθνή διαμάχη που δεν ήταν ποτέ τόσο διεθνής, όσο τώρα. Για να έχουν υπάρξει – στη 15ετή διάρκειά του τα περισσότερα θύματα το τελευταίο έτος.
Όμως, τα προβλήματα των μεγάλων συμφερόντων όλων των δυνάμεων που εμπλέκονται από την αρχική φάση αυτού του πολέμου, είναι ξεχωριστά για κάθε μικρή και μεγάλη δύναμη.
Όμως, υπάρχουν και τα απρόβλεπτα. Με πιθανή βασικά  σύγκρουση που μπορεί να βρεθεί εκτός ελέγχου να είναι η μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

ΑΝΑΜΕΣΑΣΤΙΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ Η ΑΜΕΡΙΚΗ;
Ο, εν πολλοίς εκφραστής της αμερικανικής υπερ-κυρίαρχης πολιτικής για τον 21ο αιώνα.
Σε συσχετισμό με τη ΝΕΑ ΤΑΞΗ πραγμάτων, ο πολύς Henry Kissinger στο σημαντικό βιβλίο του «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΞΗ» διατύπωσε «Σκέψεις γύρω από το χαρακτήρα των εθνών, και την πορεία της ιστορίας», αναφερόμαστε σε ένα απόσταγμα των σκέψεών του για τον πλανήτη μας, αυτός στέκοντας από κάπου ψηλά καταγράφει τις τιτάνιες μετακινήσεις και τα κινήματα των εθνών, ερμηνεύοντας τη στάση που τήρησαν τα κράτη και οι αυτοκρατορίες απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο, από τη διαμόρφωση της Ευρώπης μέχρι την εποχή μας.
Σ’ αυτό το απόσπασμα εντοπίζει τέσσερεις βασικές εκδοχές της «παγκόσμιας τάξης» στην ιστορία: «Την Ευρωπαϊκή, την Ισλαμική, την Κινεζική και την…..ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ». Η οποία, τονίζει, βλέπει τον εαυτό της ως μια πόλη πάνω στο λόφο ως «ένα φάρο για τον υπόλοιπο πλανήτη, με τις αξίες της να έχουν  πανανθρώπινη εφαρμογή».

ΚΙΣΣΙΓΚΕΡ ΚΑΙ ΝΕΑ ΤΑΞΗ
Αλλά, στο τέλος αυτού του βιβλίου (εκδόσεις, Εθνικός Οργανισμός ΛΙΒΑΝΗ ΑΒΕ, σειρά πολιτική 2014, Μετάφραση Χρήστος Καψάλης) ο HENRY  KISSINGER γράφει ότι η Αμερική στη ΝΕΑ ΤΑΞΗ επιχείρησε να βρει μια ισορροπία της σταθερότητας και της προωθήσεως παναθρώπινων αξιών, οι οποίες δεν ήταν πάντοτε συμβατές με τις αρχές της μη, παρέμβασης στα εσωτερικά κυρίαρχων κρατών η με τις ιστορικές εμπειρίες άλλων εθνών. Η αναζήτηση αυτή της ισορροπίας, μεταξύ της ιδιαιτερότητας της αμερικανικής εμπειρίας και της ιδεαλιστικής πεποίθησής της για την οικουμενικότητα μεταξύ των πόλων της υπερβολικής αυτοπεποίθησης και της εσωστρέφειας, εκ των πραγμάτων δεν έχει τέλος.
Αυτό, που δεν επιτρέπει όμως είναι την απόσυρση. Αλλά αυτή την απόσυρση δεν την αποτρέπει και από τη ΣΥΡΙΑ, συνεχίζοντας καταστροφικές πολεμικές παρεμβάσεις όπως, σε τόσες άλλες περιοχές με το ψυχρό πόλεμο καθώς, και μετά τις σύγχρονες πολιτικές της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ και ιδιαίτερα στη Μέση ανατολή.

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι κρίσιμες όμως σχέσεις και δράσεις της σύγχρονης εξωτερικής πολιτικής έχει ιδιαίτερη σημασία για τη μείζονα περιοχή. Μ. Ανατολής, Μεσογείου, Αιγαίου, Ασίας, Αραβικών χωρών και Βαλκανίων με πολλές συμμετέχουσες χώρες, που μερικές έχουν  πυρηνικά όπλα και ισχυρούς αεροπορικούς και πυραυλικούς εξοπλισμούς.
Όμως ένα άλλο βιβλίο με τίτλο: Η σύγχρονη ανάλυση ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  και με υπότιτλο από την εμπειρία στη θεωρία- είναι ένα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος βιβλίο της καθηγήτριας (ΗΠΑ) Valerie M. Hudson, της σχολής Διακυβέρνησης και Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια σημαντική έκδοση, καλύπτει: 1) ένα μεγάλο κενό της Ελληνικής Βιβλιογραφίας, 2) εισάγει τον καίριο προβληματισμό σύνθεσης δρώντας με ένα συγκεκριμένο και χρηστικό για τις διεθνείς σχέσεις τρόπο.

ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΟΥΣ …«ΙΣΜΟΥΣ»
Ακόμα, το βιβλίο αυτό προσφέρει μια σειρά από πρακτικά χρήσιμα και θεωρητικά  συμπεράσματα για το πως παράγεται η εξωτερική πολιτική. Τα συμπεράσματα αυτά έχουν γενική αξία και εφαρμογή, ακόμα και για εκείνους όπως εμάς, για τους οποίους οι Διεθνείς Σχέσεις αρχίζουν και τελειώνουν στις σχέσεις της Ελλάδας, με την Τουρκία.
Στο προλογικό του σημείωμα στο βιβλίο της καθηγήτριας VALERIE M. HUDSON  ΑΝΑΛΥΣΗ  ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ-από την εμπειρία στη θεωρία- την επιστημονική επιμέλεια καθηγητής Δημήτρης Καιρίδης (Εκδόσεις Πεδίο).
Ο Καιρίδης στο σημείωμα αυτό μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι: «Με το τέλος της ψυχροπολεμικής πολιτικής το 1989 το νέο περιβάλλον που προέκυψε στερούνταν την όποια συστημική σταθερά των προηγούμενων τεσσάρων δεκαετιών.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ
Για να προσθέσει ο καθηγητής Καιρίδης ότι  στη χώρα μας, οι διεθνείς σχέσεις μας παρέμειναν εγκλωβισμένες λίγο πολύ στο παρελθόν, προ του 1989 καταστάσεις.
Όμως η έκδοση του βιβλίου της καθηγήτριας Valeria M. Ηudson προσφέρει μια σειρά από πρακτικά, θεωρητικά χρήσιμα συμπεράσματα, που έχουν γενική αξία και εφαρμογή ακόμα και για εκείνους από εμάς για τους οποίους οι Διεθνείς σχέσεις αρχίζουν και τελειώνουν με την ελληνική εξωτερική πολιτική, η  οποία με τη σειρά της αρχίζει και τελειώνει στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, θέματα στα οποία θα επανέρθουμε.
Για να σημειώσουμε εμείς αυτές οι σχέσεις είναι κυρίαρχες για την Ελλάδα αφού η Τουρκία αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση και απειλή, όπως αυτές εκφράζονται «ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ».
Όμως, η Τουρκιά αποτελεί μεγάλη απειλή και για τη Συρία, για όλο τον Μεσανατολικό χώρο, για τα Βαλκάνια, για την Ευρώπη ακόμα και για την Αμερικανική πολιτική.
Αλλά, η Τουρκία είναι το ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΜΑΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ, ένα άλλο βιβλίο με αυτόν τον τίτλο για το οποίο θα ασχοληθούμε σε επόμενο άρθρο μας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα