Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πραγματοποίησε σε βάθος συζήτηση σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και μάλιστα εξέδωσε ισχυρό μήνυμα υποστήριξης προς τη χώρα αυτή, παίρνοντας και μερικά ημίμετρα, κυριολεκτικά για γέλια!
Παράλληλα ασχολήθηκε με την ευρωπαϊκή οικονομία, με τρόπο, ώστε να δώσει κάποια ώθηση στη σημερινή στασιμότητα και για να αντεπεξέλθει στους κινδύνους της παρατεταμένης ύφεσης. Μηδενικά αποτελέσματα για τις οικονομίες σε παρατεταμένη κρίση και μάλιστα με ελληνική προεδρία του συμβουλίου.
Εξελίξεις στις κλιματικές αλλαγές περιθωριοποιούνται εκ των πραγμάτων και δυο κουβέντες για το κυπριακό, συνθέτουν το παζλ της διαπραγμάτευσης. Αυτά είναι τα πενιχρά αποτελέσματα μια αμφίβολης σύναξης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας!
Η αναπτυξη στην Ε.Ε.
Η Ευρώπη εξέρχεται από τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, σημειώνεται στα συμπεράσματα του συμβουλίου κορυφής. Η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει, μετά από αρκετά χρόνια περιορισμένης ή ακόμη και αρνητικής ανάπτυξης. Η ανάκαμψη αναμένεται φέτος να ενισχυθεί. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε τις καταλληλότερες πολιτικές ενέργειες σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα με έμφαση μια ισχυρότερη ανταγωνιστικότητα στον τομέα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ως μοχλό για τη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης και θέσεων εργασίας. Επίσης σημειώθηκε η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και δόθηκε το πράσινο φως για την έκδοση της οδηγίας σχετικά με τη φορολόγηση των εισοδημάτων από αποταμιεύσεις. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ακόλουθες 5 αρχές πολιτικής:
• επιδίωξη διαφοροποιημένης, φιλικής προς την ανάπτυξη δημοσιονομικής εξυγίανσης,
• αποκατάσταση της κανονικής δανειακής ροής στην οικονομία,
• προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας,
• αντιμετώπιση της ανεργίας και των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης και,
• εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.
Για άλλη μια φορά το γενικό ευχολόγιο δεν εντάσσεται πουθενά η χώρα μας!
Κανένας από τους 5 προαναφερθέντες βραχίονες δεν εξυπηρετεί, ούτε καν αφορά, το ελληνικό ζήτημα. Άρα, για τη χώρα μας, αυτό που αναφέρουν ως «τα εθνικά μεταρρυθμιστικά προγράμματα και τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που προσδιορίζονται στις ειδικές συστάσεις ανά χώρα του περασμένου έτους και στην πρόσφατη ανάλυση της Επιτροπής στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης επιτήρησης των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών…» είναι απλούστατα μόνο λόγια! Διότι χωρίς τραπεζικό σύστημα, χωρίς σταθερότητα και ανάπτυξη δεν έχουμε επενδύσεις. Eίναι τόσο απλό και χιλιοειπωμένο!
Ανταγωνιστικοτητα
Από την άποψη της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή και ανταγωνιστική βιομηχανική βάση παραγωγής και επενδύσεων, ως βασικό μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία απασχόλησης.
Τονίσθηκε η ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες προκειμένου να συμπληρωθούν και να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες της εσωτερικής αγοράς ως προς τα αγαθά και τις υπηρεσίες καθώς και ως προς την ψηφιακή οικονομία και να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα.
Σε ποιο από τα παραπάνω λεχθέντα μπορεί να ανταποκριθεί η χώρα μας; Σε κανένα, αφού α) λείπουν οι επενδύσεις, παρά την καταρράκωση της τιμής της εργατικής μονάδας, β) ένα ανύπαρκτο τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να στηρίξει δράσεις ρευστότητας και δανειακής αντιμετώπισης των αναγκών, αλλά και γ) η καταβύθιση της χώρας μας δε μας επιτρέπει να έχουμε αισιοδοξία ως προς την επανάκτηση των χαμένων αγορών και ευκαιριών μας.
Η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στις διεθνείς αγορές δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να βελτιωθεί η πρόσβαση στις αγορές της υφηλίου μέσω της διευκόλυνσης της ένταξης των ευρωπαϊκών εταιρειών στις παγκόσμιες αλυσίδες προστιθέμενης αξίας και της προώθησης ελεύθερου, θεμιτού και ανοικτού εμπορίου και παράλληλα να προαχθούν σθεναρότερα τα ευρωπαϊκά συμφέροντα με πνεύμα αμοιβαιότητας και κοινού οφέλους.
Στο σημείο αυτό συνδέουμε την άθλια πολιτική της τρόικας με την εφαρμογή που επιχειρεί η κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας ότι η διάλυση της ελληνικής κτηνοτροφίας που άρχισε πέρυσι τον Σεπτέμβριο, με την ακαταλόγιστη πολιτική της Κομισιόν για το ξεπούλημα της φέτας στους Καναδούς, όπως έχουμε σημειώσει πολλές φορές, σε συνδυασμό και το ίδιο ξεπούλημα στους Αμερικάνους, στη νέα συμφωνία που κυοφορείται, έχει ανοίξει τις ορέξεις στους ισχυρούς μας εταίρους, να προβλέψουν ακόμη και στην ιδιοποίηση της ελληνικής αγοράς φρέσκου γάλακτος. Βέβαια και μια τέτοια προοπτική ανήκει στη σφαίρα της ανταγωνιστικότητας. Μόνο που εδώ, γκρεμίζουμε από το ένα μέρος εκεί που χτίζουμε από το άλλο. Για όσους δεν το καταλαβαίνουν, γκρεμίζουμε τα λίγα και ισχνά μετερίζια της Ελλάδας, για να χτίσουν οι εταίροι μας την ανταγωνιστικότητά τους!
Κλιμα και Ενεργεια
Το συμβούλιο κορυφής προέβη σε πρώτη συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με το πλαίσιο πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια κατά την περίοδο από το 2020 έως το 2030 και συμφώνησε ως προς τα επόμενα βήματα. Υπογράμμισε τη σημασία της σύνδεσης μεταξύ της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και των πολιτικών για το κλίμα και την ενέργεια.
Μια συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική για την ενέργεια και το κλίμα πρέπει να εξασφαλίζει ενέργεια σε προσιτές τιμές, βιομηχανική ανταγωνιστικότητα, ασφάλεια εφοδιασμού και επίτευξη των κλιματικών και περιβαλλοντικών στόχων μας. Μάλιστα το φάντασμα του εφοδιασμού υποχρέωσε τη Μέρκελ και τους ακόλουθούς της στην υποτονική αντιμετώπιση του ζητήματος της Ουκρανίας.
Και όλο το σκηνικό κρύφτηκε έντεχνα κάτω από το μανδύα για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, οι οποίοι πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως το 2020.
Ουκρανια
Στην ευρωπαϊκή αδυναμία για να μπει εμπόδιο στα ρωσικά θέματα (ενσωμάτωση Κριμαίας), πρέπει να δώσουμε όσα της αναλογούν: Οι αμελέτητες δράσεις των ημερών που προηγήθηκαν, είναι στη βάση του διαμελισμού της Ουκρανίας και στη ρωσική ενίσχυση, άνευ προηγουμένου! Κανείς σοβαρός άνθρωπος στον κόσμο δε θα προέβαινε στις άθλιες δράσεις που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Το θέμα της Ουκρανίας δεν πρέπει ούτε να μας ξενίζει, ούτε να μας αποπροσανατολίζει.
Για την Κυπρο
Εξακολουθεί να ισχύει ο σκοπός της επανένωσης της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει μια συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε., σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και τηρουμένων των αρχών στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η διαίρεση της Κύπρου έχει διαρκέσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και τονίζει τη σημασία της διατήρησης της συγκεκριμένης δυναμικής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να επιτελέσει τον ρόλο του συμβάλλοντας στη στήριξη των διαπραγματεύσεων. Η επανένωση της Κύπρου θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων και υπό το πρίσμα αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα συμφωνηθούν μεταξύ των δύο μερών και τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν αποφασιστικά στη δημιουργία κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να δώσουν ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία.
Συμπερασμα
Μια γενική συνάθροιση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, δεν είναι ικανή να επιλύσει το ήδη επιλυμένο, με το δικό του τρόπο, πρόβλημα της Κριμαίας. Η εκ νέου ανακοίνωση μέτρων και δράσεων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δεν επιλύουν το πρόβλημα της ύφεσης και της καταστροφής που έχει επιβάλει η τρόικα στους λαούς με μνημόνιο. Παρά το ότι η Ελλάδα διανύει το εξάμηνο της προεδρίας της, δε στάθηκε ικανή ούτε μικρά δικά της συμφέροντα να προωθήσει και έτσι, θα είναι για πολύ ακόμη, κολλημένη στον τοίχο. Οι μήνες που έρχονται δεν προοιωνίζουν τίποτα καλό και σταθερό και ο λαός μας θα αναπολεί πρότερες καλές στιγμές, αναλώνοντας σποράκια στα παγκάκια στα πάρκα των πόλεών μας!