» Υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση
Σε καθεστώς προστασίας, ως “απάτητες παραλίες” είναι πλέον ακτές στα Χανιά, µετά την υπογραφή της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης από τους υπουργούς Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη.
Η απόφαση αφορά τις παραλίες από την Χρυσοσκαλίτισσα µέχρι το ακρωτήριο Κριός, όλες οι παραλίες που ανήκουν στην παράκτια ζώνη των Λευκών Ορέων, η Ηµερη και η Αγρια Γραµβούσα, το Τηγάνι και τα Φαλάσαρνα, το Ποντικονήσι, ο Όρµος Λιβάδι και Βίγλα, οι παραλίες στο ∆ράπανο (βορειοανατολικές ακτές), η παραλία Γεωργιούπολης, η Λίµνη Κουρνά και το σπήλαιο Ψιµάκι.
Συνολικά σε όλη την χώρα, απάτητες παραλίες χαρακτηρίζονται 198 παραλίες που βρίσκονται εντός του δικτύου Natura 2000 και στις οποίες θα απαγορεύεται η παραχώρηση του δικαιώµατος απλής χρήσης αιγιαλού και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση οµπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ.
Οι «Απάτητες παραλίες» προσδιορίστηκαν -όπως προβλέπει ο ίδιος νόµος- ύστερα από εισήγηση του Οργανισµού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιµατικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), µε κριτήρια στα οποία περιλαµβάνονται: η σηµαντική παρουσία οικοτόπων που προστατεύονται από την ενωσιακή ή την εθνική νοµοθεσία, σπάνιων ενδηµικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, η επιτέλεση σηµαντικών οικολογικών λειτουργιών για προστατευόµενα είδη, ο χαρακτηρισµός τους ως Καίριων Περιοχών Βιοποικιλότητας η παρουσία σηµαντικών οικοσυστηµάτων που χρήζουν προστασίας και διατήρησης ή αποκατάστασης.
ΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ
Σύµφωνα µε την ΚΥΑ, στις «Απάτητες παραλίες» απαγορεύεται η παραχώρηση του δικαιώµατος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δράση µπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη µορφολογία τους και την ακεραιότητά τους ως προς τις οικολογικές τους λειτουργίες, και ιδίως:
α) Η παρουσία µηχανοκίνητων οχηµάτων,
β) η διοργάνωση εκδηλώσεων µε συµµετοχή περισσότερων από δέκα άτοµα,
γ) η µουσική ή η παραγωγή άλλων ήχων µε χρήση συσκευής ηλεκτρικής αναπαραγωγής ή ενίσχυσης, για την άσκηση δραστηριοτήτων
δ) η τοποθέτηση κινητών στοιχείων, όπως τραπεζοκαθισµάτων, οµπρελών, ξαπλωστρών κ.ά.
ε) η άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόµενους ή την αναψυχή του κοινού, για εκµίσθωση θαλάσσιων µέσων αναψυχής,
στ) η λειτουργία αυτοκινούµενου ή ρυµουλκούµενου τροχήλατου αναψυκτήριου.
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Κεντρικός στόχος των ρυθµίσεων που θεσπίσαµε µε το νόµο 5092/2024 είναι ο συνδυασµός της προστασίας του περιβάλλοντος µε τη λελογισµένη ανάπτυξη. Το περιβάλλον αποτελεί άλλωστε πολύτιµο συστατικό στοιχείο του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Επιδίωξή µας είναι να είµαστε αποτελεσµατικοί, γι’ αυτό εφαρµόζουµε τώρα το γενικό πλαίσιο προστασίας για τις “Απάτητες παραλίες”, το οποίο θα ισχύει έως ότου εκπονηθούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που έχουν ανατεθεί για τις περιοχές Natura 2000. Βάζουµε τάξη στη δηµόσια περιουσία, µε αυστηρό πλαίσιο κανόνων, ποινών και υποχρεώσεων για τους παραχωρησιούχους, ενισχυµένο σύστηµα ελέγχων, διαφάνεια και αποφασιστικότητα για την εφαρµογή του νόµου».
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε: «Λαµβάνουµε µια εξαιρετικά σηµαντική πρωτοβουλία για την προστασία 198 παραλιών -που προσδιορίστηκαν έπειτα από εισήγηση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.- και βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας του δικτύου Natura 2000, δηλαδή σε περιοχές υψηλής, οικολογικής σηµασίας. Η Απόφασή µας για τις λεγόµενες “Απάτητες παραλίες” προβλέπει πως δεν θα παραχωρούνται για τουριστική αξιοποίηση, καθώς αυτό που προέχει στις παραλίες αυτές είναι η περιβαλλοντική, έναντι της αναπτυξιακής – επενδυτικής διάστασης».
Στο λαφονησι απο το 1969 καθε σαββα/κο και σταματησα απο οταν μπηκανε ομπρελες / απο τωρα θα ξανα πηγενω !!! πολυ καλα εκαναν !!!