Ιστορικό τεκµήριο του 1889 βεβαιώνει τον δηµόσιο χαρακτήρα της περιοχής
Νέα δεδοµένα στη δικαστική διαµάχη ∆ήµου Χανίων – Ιεράς Μονής Γουβερνέτου, δηµιουργεί ένα ιστορικό τεκµήριο που φέρνουν στο φως της δηµοσιότητας σήµερα τα ‘‘Χανιώτικα νέα’’.
Ο λόγος για την έκταση των 10 στρεµµάτων (δυτικό ακρωτήρι των Αγίων Αποστόλων), για την οποία η Ιερά Μονή ισχυρίζεται ότι είναι ιδιοκτησία της, επικαλούµενη έγγραφα από την περίοδο της τουρκοκρατίας.
Από τη µεριά του, ο ∆ήµος Χανίων ισχυρίζεται πως η έκταση των Αγίων Αποστόλων είχε απαλλοτριωθεί τη δεκαετία του ‘60 και παραχωρήθηκε στον “Ελληνικό Οργανισµό Τουρισµού”, ενώ το 2012 πέρασε στην κατοχή του ∆ήµου Χανίων.
Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Από την έρευνα του Καθηγητή του Α.Π.Θ. Αντώνη Σκαµνάκη στο αρχείο των “Χ.ν.” και στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης για την εφηµεριδογραφία στην Κρήτη, εντοπίστηκε ένα ντουκουµέντο από την εφηµερίδα ‘‘Λευκά Όρη’’ της 9ης Ιανουαρίου του 1889.
Το δηµοσίευµα που εντόπισε ο καθηγητής Σκαµνάκης αναφέρει ότι η συγκεκριµένη περιοχή, αγοράστηκε από την τότε Οθωµανική Γενική ∆ιοίκηση Κρήτης έναντι 20.000 γροσίων. Η αγορά έγινε για να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει Λεπροκοµείο στη ευρύτερη περιοχή των Χανίων.
Όπως εξηγεί ο Χανιώτης πανεπιστηµιακός, «είναι εύλογο, εφόσον δεν υπήρξε µία άλλη µεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ότι το περιουσιακό αυτό στοιχείο µεταβιβάστηκε µε τη σύσταση της Κρητικής Πολιτείας, το 1898, στο Κρητικό ∆ηµόσιο και µε την ενσωµάτωση της νήσου µε τον εθνικό κορµό, το 1913, αποτέλεσε περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού κράτους».
ΤΟ ∆ΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
Αναλυτικά το δηµοσίευµα εφηµερίδας αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η Γεν. ∆ιοίκησις ηγόρασεν αντί 20.000 γροσίων το κάτωθι του χωρίου Γαλατά Κυδωνίας ακρωτήριον των Αγίων Αποστόλων, ένθα υπάρχει και ο φερώνυµος ναΐσκος, προς ανέγερσιν του εν τω τµήµατι Χανίων, ιδρυθησοµένου λεπροκοµείου. Ο τόπος ούτος εκρίθη υπό πάσας τας απόψεις κατάλληλος προς τον εν λόγω σκοπόν, υπό της επί τούτω διορισθείσης επιτροπείας, αποτελουµένης υπό των ιατρών κ.κ. Κοντολέοντος, Καλαϊσσάκη, Π. Φανδρίδου, Κιαµήλ βέη, Μεχµέτ Αλή βέη και Βαρζελάη, του µηχανικού κ. Κασιµάτη και δύο Γεν. ∆ιοικητικών συµβούλων.
Εκτός του ότι το µέρος τούτο είνε ευάερον και αποµεµονωµένον εντός σχεδόν της θαλάσσης, περιέχει και δύο πηγάς καταλλήλους προς πόσιν ύδατος και παλαιόν λατοµείον εξ ου εξαχθήσονται πάντες οι δια την ανάγερσιν της οικοδοµής απαιτούµενοι λίθοι».
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Η ευρύτερη περιοχή των Αγίων Αποστόλων αποτελούσε µία από τις µεγάλες διεκδικήσεις της τοπικής κοινωνίας, και για την υπεράσπιση του δηµόσιου χαρακτήρα της είχε συσπειρωθεί ένα µεγάλο λαϊκό κίνηµα. Η ευτυχής κατάληξη ήρθε επί δηµαρχίας του αείµνηστου Μανώλη Σκουλάκη.
Πλέον, ο λόγος ανήκει στον ∆ήµο Χανίων για την αξιοποίηση του ιστορικού αυτού τεκµηρίου.
Η εφημερίδα τα “Λευκά Όρη”
Τα ‘‘Λευκά Όρη’’ κυκλοφόρησαν πρώτη φορά στις 19 Δεκεμβρίου του 1888. Ήταν εβδομαδιαία έκδση που κυκλοφορούσε κάθε Δευτέρα με συντακτική ομάδα τους: Χ. Πωλογεωργάκη, Κ. Φουμή, Ι. Μοάτσο και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Στο πρώτο φύλλο
της εφημερίδας, όπως διαβάζουμε στο βιβλίο του Μιχάλη Γρηγοράκη ‘‘Χανιώτικος Τύπος
1831-1981’’ (εκδ. Χανιώτικα νέα, 2004), αναφερόταν πως δεν είχε σχέση με τα “Λευκά
Όρη” που εκδόθηκαν πρώτη φορά από τον Κ.Κ. Μητσοτάκη στις 10 Απριλίου του 1881.